Înțelegerea Endometriozei: Ghid Esențial pentru Cei Diagnosticați Recent

Tot mai multe femei primesc diagnosticul de endometrioză după ani de căutare. Dacă ești una dintre ele și ai primit recent acest diagnostic, iată ce trebuie să știi despre condiția ta și ce pași poți lua în continuare!

CE ESTE ENDOMETRIOZA?

Endometrioza este creșterea și dezvoltarea țesutului similar cu endometrul găsit în uter, în alte zone ale corpului în afara acestuia. În endometrioză, celulele similare cu endometrul se pot atașa de uter, ovare, trompele uterine, colon, vezica urinară, rinichi și vagin. Ele sunt de asemenea găsite în diverse cazuri în zona abdominală, pe intestin, ficat, splină, nervul sciatic, diafragmă, generând endometrioza abdominală.

Unii pacienți suferă de endometrioză toracică (prezența țesutului endometrial sub formă de celule sau chiar noduli în cavitatea toracică, în special pe și în interiorul plămânilor). Cu toate acestea, au fost raportate cazuri în care endometrioza a putut fi detectată nu numai în laringe, ci și în creier sau nerv sciatic.

Rezultatul acestei migrații a celulelor endometriale se traduce prin adeziuni, chisturi, noduli, sângerări interne/externe și multă durere. Și durerea nu este specifică doar menstruației, așa cum crede publicul în general, ci, la unele femei, poate fi prezentă la praguri inimaginabile, pe tot parcursul lunii.

Până în prezent, nu există un tratament cunoscut care să vindece endometrioza, iar medicamentele utilizate la nivel mondial tratează și ameliorează doar simptomele (în principal durerea). Tratamentele folosite sunt: hormonale (induc menopauza pentru mai multe luni, uneori chiar la o vârstă destul de tânără: de exemplu, 21-24 de ani) sau chirurgicale atunci când este necesar.

Endometrioza implică multe complicații majore cu care se pot confrunta pacienții. Prin urmare, pe lângă durerea insuportabilă, pacienții pot dezvolta:

 • Aderențe: acestea sunt benzi de țesut fibros care conectează organele și țesuturile vecine care sunt în mod normal neconectate. Aceste lameloane de țesut lipesc organele care se mișcă în mod normal liber și pot provoca astfel durere și chiar obstrucție intestinală. Cea mai gravă formă de infiltrare a aderențelor în endometrioză duce la așa-numitul pelvis înghețat (frozen pelvis), care implică blocarea tuturor organelor din pelvis. Dincolo de durerea insuportabilă, un pelvis înghețat poate pune în pericol viața pacientului și poate fi reparat doar cu ajutorul unei intervenții chirurgicale.
 • Chisturi: În unele cazuri, acestea necesită intervenție chirurgicală dacă sunt mai mari de 4 cm și tratamentul adecvat este furnizat de un specialist.
 • Noduli: În endometrioză, aceștia sunt cel mai uzual găsiți între vagin și rect, pe colon, vezică, vagin sau plămâni, punând în pericol viața pacientului. Datorită acestor noduli și faptul că dezvoltarea lor anormală duce la stenoză, pacienții trec prin operații care implică: rezecții ale rectului, vaginului, vezicii urinare, intestinelor, și la acest nivel, vorbim deja despre colostomii (anus împotriva naturii, incizie în abdomen, însoțită de un sac în care se adună materiile fecale, cu care pacienții sunt uneori nevoiți să trăiască chiar și până la câteva luni). Nodulii pot apărea în intestin, rect, vagin, vezică, uter sau între vagin și rect.

Cum sunt diagnosticate corect endometrioza și adenomioza?

În primul rând, este necesar să găsiți un ginecolog care are competențe în endometrioză și știe cum să o recunoască. Endometrioza poate fi diagnosticată prin:

 • Anamneză (discuție legată de istoricul medical al pacientului)
 • Consultație pe masa ginecologică
 • Ecografie transvaginală
 • RMN cu protocol special pentru endometrioză. Acesta implică, în plus față de substanța de contrast (folosită în orice tip de RMN clasic) și instilarea de gel intra-vaginal și intra-rectal steril. În prezent, acest tip de RMN, interpretat cu atenție de un radiolog specializat în interpretarea imaginilor de endometrioză și adenomioză, este efectuat DOAR în București, Timișoara și Constanța!
 • Colonoscopie cu hidro-colon
 • Adenomioza poate fi suspectată la pacienții care experimentează dureri menstruale severe, dar și în restul lunii. Este diagnosticată prin ecografie, dar și cu ajutorul RMN cu protocol pentru endometrioză, diagnosticul fiind confirmat prin examinare histopatologică, doar în caz de histerectomie. Cu toate acestea, confirmarea histopatologică a adenomiozei nu este necesară pentru a iniția tratamentul.

CUM SE EFECTUEAZĂ CORECT RMN-UL CU PROTOCOL PENTRU ENDOMETRIOZĂ?

 • Pacienta trebuie să efectueze această investigație între zilele 10-20 ale ciclului menstrual.
 • Dacă pacienta se află la menopauză naturală sau indusă de medicamente, RMN-ul poate fi efectuat în orice moment al lunii.
 • Pacienta va efectua un microenem (care poate fi achiziționat din orice farmacie) cu două sau trei ore înainte de programare sau seara înainte / dimineața când este programată consultația, dacă pacienta nu este din zonă și sosește direct de pe drum.
 • Pacienta poate consuma ceva ușor înainte de examinare.
 • Pacienta poate bea cafea, apă, ceai.
 • Pacienta trebuie să ia medicația de fond – dacă o are.
 • Examinarea durează aproximativ 1 oră și 30 de minute, inclusiv timpul de scanare și timpul de pregătire.
 • Această investigație NU este dureroasă.

Pacienții care SUNT MEMBRI AI Asociației „Eu și Endometrioza” beneficiază de o REDUCERE DE 15% DIN PREȚUL TOTAL AL ACESTEI INVESTIGAȚII EFECTUATE ÎN CONSTANȚA! În prezent, din cele trei orașe unde se efectuează această investigație, membrul „Eu și Endometrioza” Asociației oferă CEL MAI MIC PREȚ cu care acest RMN poate fi realizat în toate cele trei orașe ale țării! Aflați AICI cum puteți deveni membru al Asociației!

CUM SE EFECTUEAZĂ CORECT CT-UL CU HIDRO-COLO?

 • Pacientul va începe pregătirile cu 24 de ore înainte de programare;
 • Cu 24 de ore înainte de examinare, va consuma NUMAI lichide: supe, ciorbe de legume, ceaiuri, apă;
 • În ziua examinării, NU va consuma alimente sau cafea cu 4-5 ore înainte de programare;
 • Se poate consuma apă până în momentul examinării;
 • Dacă are medicamente de fond, nu vor fi întrerupte;
 • Examinarea durează aproximativ 1 oră, inclusiv timpul de scanare și pregătire;
 • Această investigație NU este dureroasă.

Pacienții care sunt MEMBRI AI Asociației „Eu și Endometrioza” beneficiază de o REDUCERE DE 20% DIN PREȚUL TOTAL AL ACESTEI INVESTIGAȚII EFECTUATE ÎN CONSTANȚA! În prezent, din toate cele trei orașe unde se efectuează această investigație, reducerile pentru membrii Asociației „Eu și Endometrioza” oferă cel mai MIC PREȚ la care această RMN poate fi efectuată în toate cele trei orașe ale țării! Află AICI cum poți deveni membru al Asociației!

LA CE VÂRSTĂ SE POATE DEZVOLTA ENDOMETRIOZA / ADENOMIOZA?

În endometrioză, vârsta nu este importantă! Poți fi un adolescent (chiar dacă au fost raportate cazuri de endometrioză chiar și la fete), o femeie sexual activă sau deja în menopauză și totuși suferi de endometrioză. Și calitatea vieții sub o astfel de diagnosticare nu este deloc una fericită.

DE CE AJUTOR POT BENEFICIA ÎN PREZENT?

Până în prezent, în România nu există instituții care să ofere ajutor concret, tangibil pacienților cu endometrioză. Acesta este motivul pentru care am decis să înființăm Asociația „Eu și Endometrioza”. În doar câteva luni de la existența noastră, am reușit să realizăm proiecte importante pentru pacienții noștri din țară.

De asemenea, oferim o multitudine de reduceri substanțiale și facilități pentru membrii Asociației.

Îți punem la dispoziție constant informații importante pentru a te putea documenta cât mai bine și corect despre cum să îți gestionezi viața cu endometrioză, publicate aici și pe pagina noastră de Facebook: Asociația Eu și Endometrioza!

În fiecare lună organizăm întâlniri, ateliere, seminarii la care poți participa și afla o mulțime de informații utile de la ginecologi, radiologi, nutriționiști, psihologi, acupunctori sau despre terapiile complementare. Organizăm și întâlniri între ginecologi în diverse orașe, pe care îi aducem împreună pentru a discuta și a-și împărtăși experiența în gestionarea endometriozei.

NU EȘTI SINGURĂ!

La aceste întâlniri vei descoperi multe femei care trec prin exact ceea ce treci și tu! Suportul lor este inestimabil! Poți conta că nimeni nu te va judeca, nimeni nu îți va contesta durerea, mai mult, vei primi susținerea și înțelegerea de care ai nevoie și pe care, poate, de multe ori nu ai simțit că cei din jurul tău (medicii, familia, cei apropiați) ți-o pot oferi.

Pe Facebook avem un Grup de Suport dedicat pacientelor cu endometrioză. Te poți înscrie și tu! Se numește: Eu și Endometrioza!

Ne poți scrie oricând la adresa de email: eusiendometrioza@gmail.com.

Femeile diagnosticate cu endometrioză ajung să renunțe la locuri de muncă din cauza durerii și a simptomelor care intervin în activitățile zilnice. De asemenea, uneori își pierd și familiile, pentru că aceleași manifestări afectează viața de cuplu, ele având adesea nevoie de psihoterapie din aceste motive și pentru că, deși nu este o condiție obligatorie, INFERTILITATEA este destul de prezentă în endometrioză.

Medicii sunt doar o parte a acestui mecanism, care trebuie să ia în considerare endometrioza în țara noastră. Dincolo de ușile lor suntem noi, pacientele cu endometrioză, noi, Asociația Eu și Endometrioza, care trebuie consultate, ascultate, ajutate!

Dacă vrei să te implici mai mult și să ne ajuți în proiectele pe care le desfășurăm, vizitează pagina noastră de voluntariat.

Te invităm să ne alături în Asociația Eu și Endometrioza pentru a lucra împreună, cât mai util posibil pentru bunăstarea ta și pentru a obține drepturile noastre legale, recunoscute, ca pacientele cu endometrioză!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top