Cronica Lansării Ghidului Endometrioza Inamicul Tăcut la București

România, 2018. Anul în care Asociația Eu și Endometrioza a pus, din multe puncte de vedere, țara noastră pe harta mondială a conștientizării endometriozei. Asociația Eu și Endometrioza publică ghidul “Endometrioza Inamicul Tăcut”. Anul care a adus sutelor de mii de românce care suferă de endometrioză, primul ghid de management al acestei patologii, de la noi din țară, “Endometrioza Inamicul Tăcut”. Anul care a adus în România un turneu național de promovare a acestui ghid, în șase orașe importante!

Vineri, 7 septembrie, acest turneu s-a încheiat în forță, după cum era firesc, la București. Peste 120 de paciente, parteneri, medici, specialiști în terapii alternative, psihologi s-au adunat în cadrul Hotelului Novotel (căruia îi mulțumim pentru găzduire) pentru a afla informații despre ghidul, “Endometrioza Inamicul Tăcut”, pentru a-i afla povestea și, mai ales, conținutul. A fost un eveniment așteptat cu nerăbdare de către paciente, dar și de către medicii prezenți în sală, după ani în care endometrioza a fost considerată Cenușăreasa bolilor ginecologice, după ce încă nu este recunoscută de mulți specialiști din corpul medical, după ce este confundată încă cu alte patologii, dar mai ales, după zeci de ani în care pacientele au fost îndrumate către servicii psihologie și psihiatrice pentru că „durerea este doar în mintea lor”.

Două momente extrem de așteptate de cei prezenți au fost transmisiile live ale specialiștilor de la noi din țară în ce privește tratamentul endometriozei: doamna Profesor dr. Elvira Brătilă și domnul doctor Voicu Simedrea.

Fiecare dintre distinșii speakeri a subliniat importanța unui diagnostic precoce în ce privește endometrioza, importanța alegerii unui medic cu reale competențe în tratamentul acestei patologii, precum și necesitatea abordării multidisciplinare, acolo unde tratamentul chirurgical se impune.

Doamna Profesor Brătilă s-a adresat pacientelor prezente în sală, specificând importanța conservării a cât mai mult din rezerva ovariană, mai ales la pacientele foarte tinere. De asemenea, domnia sa a remarcat și importanța unei tehnici destul de noi la noi în țară, “social freezing”, pe care pacientele o au la îndemână, mai ales când prioritățile managementului zilnic sunt altele față de obținerea unei sarcini.

Doamna Profesor a explicat că cercetările demarate de domnia sa în ceea ce privește posibilitatea diagnosticării endometriozei din fluxul menstrual sunt încă în desfășurare, însă, procesul este unul lent din lipsă de fonduri.

În intervenția sa, domnul doctor Voicu Simedrea a remarcat necesitatea apariției acestui prim ghid de management al endometriozei în România, în condițiile în care, în secolul al XXI-lea, pacientele au o întârziere de 9-12 ani a diagnosticului, iar unele ajung să fie operate și de 8-10 ori din diverse motive, cauza fiind de fapt, endometrioza. “Primul lucru pe care ar trebui să știe o pacientă ar fi acela că ea are dreptul să nu se opereze” a declarat domnul doctor Simedrea!

Domnia sa a subliniat că informația medicală din ghidul Endometrioza Inamicul Tăcut reprezintă abordarea tratării endometriozei folosită în prezent pe plan european și mondial, în tratatele de management al endometriozei publicate de reputați medici cu specializare de peste 30-40 de ani în această patologie, iar studiile regăsite în ghid sunt cele mai noi cercetări aduse endometriozei din ultimii ani și până în prezent.

Mai mult, atât domnul doctor cât și doamna Profesor au subliniat încă o dată necesitatea colaborării dintre cadrele medicale și asociațiile de paciente, deoarece managementul endometriozei presupune tratarea și monitorizarea de către medici dar și, informarea, educarea și ajutorul, inclusiv moral, al acestor paciente, procese care pot fi realizate cu succes de către Asociația Eu și Endometrioza, după ce pacienta părăsește cabinetul medical cu un diagnostic și tratamente clare. Acest proces este unul firesc în orice țară democratică, unde colaborarea dintre cadrele medicale, spitale, clinici și asociațiile de pacienți este una strânsă.

Dr. Simedrea a remarcat și lipsa unei legislații în ce privește drepturile pacientelor cu endometrioză și recunoșterea acestei afecțiuni de către Statul Român. În acest sens, o primă inițiativă de acest gen, pe care Asociația Eu și Endometrioza a sprijinit-o încă de la început a fost memoriul depus de domnul doctor Simedrea  în urmă cu câteva luni, la Ministerul Sănătății, prin care se explica necesitatea includerii endometriozei în Planul Național de Sănătate, declararea acesteia ca boală invalidantă și obținerea drepturilor care derivă de aici. Memoriul a fost întocmit și semnat împreună cu o serie de reputați medici ginecologi de la noi din țară, printre care și domnul Profesor Mircea Onofriescu, pe care am avut onoarea să îl avem drept speaker în cadrul lansării ghidului la Iași.

De asemenea și doamna Profesor Brătilă și domnul doctor Simedrea au salutat inițiativa Asociației Eu și Endometrioza în demersul de publicare a acestui ghid, precum și pentru toate proiectele Asociației, subliniind totodată că rolul major în obținerea unui ajutor real din partea Statului Român îl au pacientele și asociațiile de paciente, în care acestea este necesar să se înscrie, pentru a fi cu adevărat o forță, unite într-o singură voce, în demersurile pentru includerea endometriozei în Planul național de sănătate.

Evenimentul a continuat cu intervenția specialistului în nutriție și masaj de fertilitate, Ioana Elena Petcu, cea care a subliniat rolul deosebit de important pe care îl joacă o alimentație corectă și sănătoasă în reglarea hormonală, în susținerea funcțiilor vitale ale unui organism afectat de endometrioză, precum și care este efectul alimentației bazate pe gluten, lactate, zahăr, soia, produse procesate în întreținerea proceselor inflamatorii și dezvoltarea implanturilor endometriozice. Totodată, doamna Petcu a remarcat și ce fel de sport și terapii alternative ne ajută în managementul endometriozei, oferind celor prezenți, indicații importante.

Atmosfera relaxată, centrată pe întrebări adresate speakerilor a continuat cu tombola la care cei patru câștigători au putut primi importante premii din partea sponsorilor turneului: Organic India România și Dux MD Pharma Solutions, de care câștigătorii se pot bucura mult timp de aici înainte și pot suplimenta cu succes nevoile unui organism afectat de endometrioză.

A fost o seară plină, la București. O seară memorabilă, o nouă filă de istorie, în care, deopotrivă specialiști și pacienți ne-am mai dat încă o dată mâna în tot acest proces de conștinentizare a endometriozei început de Asociația Eu și Endometrioza în urmă cu doi ani.

Astfel se încheie turneul național de promovare a ghidului Endometrioza Inamicul tăcut, un pas deosebit de important în conștientizarea națională a endometriozei. Pe parcursul celor trei luni, în cele sașe orașe în care am lansat ghidul am avut alături oameni fără de care impactul și răsunetul acestui turneu nu ar fi fost la fel. Dorim să îi menționăm aici, mulțumindu-le totodată, pe toți cei care au crezut în acest proiect, toți cei care au ajutat la realizarea lui și pe toți aceia care au oferit Asociației Eu și Endometrioza și încredere și ajutor:

Medici și specialiști: Prof. Dr. Mircea Onofriescu, Prof. Dr. Elvira Brătilă, Dr. Voicu Simedrea, Dr. Coralia Ștefănescu, Dr. Iosefina Speers, Dr. Radu Maftei, Ioana Elena Petcu – specialist Women’s Health & Nutrition Coach, Specialist Detox, Dietary Supplement Advisor, Fiziokinetoterapeut și Practician Fertility Massage, Andreea Tudor – psiholog.

Spital Premiere, Timișoara, Spital Euromaterna Constanța, Clinica Origyn Fertility Center Iași.

Roxana Muntean, Alexandra Filip – membre ale Asociației Eu și Endometrioza.

Sponsori: Organic India România, Dux MD Pharma Solutions, Yves Rocher România.

Parteneri: Hotel Senator Timișoara, Hotel Ambient Brașov, Sala Intesa Training Cluj Napoca, Hotel Flora Mamaia, Hotel Ramada Iași, Hotel Novotel București.

Foto Copyright ghid: Foto Nov by Misha Gartone, Ionuț Șerban Photographer
Foto Copyright lansări: Emilian Băluță, Foto Nov by Misha Gartone, Vincențiu Eftimie, Asociația Eu și Endometrioza
Make-up modele ghid: Școala de Machiaj Art et Beaute by Irina Gromoșteanu
Aranjamente florale: Ella’s Flowers Constanța

Asociația Eu și Endometrioza mulțumește tuturor celor care și-au adus aportul în cadrul acestui turneu! Vom continua procesul de conștientizare a endometriozei în România și pe viitor, cu alte proiecte și evenimente destinate pacientelor și tuturor celor care doresc să afle mai multe despre această afecțiune!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top