Cronica Lansării Ghidului Endometrioza Inamicul Tăcut la Iași

Week-endul trecut a adus în capitala Moldovei un eveniment important pentru pacientele cu endometrioză, dar și pentru lumea medicală. Lansarea ghidului Endometrioza Inamicul Tăcut a adunat, ca și în alte orașe, deopotrivă paciente din Iași, cât și medici de diferite specialități, precum și asistente medicale.

Speakeri invitați au fost doi reputați medici din Iași: domnul Profesor Universitar Doctor Mircea Onofriescu și domnul doctor Radu Maftei.

Domnul doctor Mircea Onofriescu este Profesor universitar la Universitatea de Medicină Iași, medic primar obstetrică – ginecologie, cu multiple competențe medicale printre care și in infertilitate și fertilizare in vitro, Doctor în Științe Medicale, Președinte al Societății Române de Obstetrică Ginecologie, Președinte al Societății Române de Medicină Reproductivă, Membru Fondator al The South East European Society of Perinatal Medicine, Membru Fondator al Societăţii Române de Medicină Reproductivă și al Societăţii Române de Ecografie în Obstetrică şi Ginecologie, coordonator al Centrului de Fertilitate Omini Clinic Iași.

De asemenea, domnul Profesor este Membru în Comisia Ministerului Sănătății de Obstetrică și Ginecologie și reprezentantul României la EBCOG. Până în prezent, domnia sa este autor și co-autor peste 450 de lucrări, 8 cărți publicate, membru în diverse societăți medicale naționale și internaționale, coordonator de teze de doctorat, premiat în repetate rânduri pentru rezultatele notabile obținute în cercetările din activitatea sa, recunoscute inclusiv pe plan internațional de specialiștii în domeniu.

Domnul doctor Radu Maftei este medic de obstetrică – ginecologie, doctorand în imunologie și reproducere umană asistată, cu specializare în tratamentul endometriozei și F.I.V. sub diagnostic de endometrioză, la clinica Viva Neo din Klagenfurt, Austria, sub atenta supraveghere a dr. Gernot Kommetter. De-a lungul timpului a participat cu diverse lucrări la conferințe internaționale de profil.

Cei doi medici au subliniat importanța Asociației Eu și Endometrioza în procesul de conștientizare al acestei patologii la noi în țară, precum și rolul important pe care îl are Asociația în ajutorul pacientelor cu endometrioză din România. Domnul Profesor Onofriescu Mircea a remarcat chiar că: “mergeam acum mai bine de 20 de ani în America la tot felul de conferințe medicale unde erau invitate ONG-uri de paciente cu endometrioză. Ani întregi m-am întrebat când vor apărea și în România astfel de organizații care să le fie de ajutor româncelor și, iată că după 20 de ani, mă bucur că s-a înființat și la noi o astfel de Asociație. Salut inițiativa fondatorilor, precum și intenția publicării acestui prim ghid informativ-educativ de management al endometriozei la noi în țară. Era nevoie de o astfel de publicație, care să conțină informații corecte și care să vină în sprijinul unui diagnostic și tratament optime”.

Am remarcat buna documentare și interesul din partea publicului prezent, prin întrebările adresate speakerilor. Astfel s-a discutat despre legătura dintre endometrioză și diferite patologii dermatologice, caracterul ei presupus autoimun, despre care domnul Profesor Onofriescu Mircea înclină să îl considere unul dintre factorii declanșatori ai endometriozei. Totodată s-a abordat și necesitatea formării unor medici cu reale competențe în diagnosticul și tratamentul endometriozei, în sală fiind prezente mai multe paciente care au solicitat un astfel de ajutor.

Domnul Profesor Onofriescu Mircea a remarcat și importanța tratării endometriozei multidisciplinar, de către medici cu reale competențe în endometrioză, despre care, domnia sa consideră că la ora actuală, în România sunt câțiva care întrunesc aceste competențe, mai ales în ce privește tratamentul chirurgical al endometriozei stadiul IV dar și a conducerii protocoalelor de fertilizare in vitro pentru care s-au obținut un număr mare de sarcini, inclusiv la Iași.

În completarea celor spuse de către domnul Profesor, domnul doctor Radu Maftei a subliniat la rândul său și necesitatea unui diagnostic precoce al pacientelor, prin realizarea RMN-ului cu protocol de endometrioză, care oferă foarte multe informații legate de modificările realizate de endometrioză în toate compartimentele zonei pelviene.

De asemenea, domnia sa a recomandat verificarea la 6 – 12 luni al funcției renale și hepatice pentru pacientele de peste 40 de ani și care folosesc progestative în tratamentul endometriozei. Dr. Maftei a subliniat și importanța chirurgiei cu laser argon pentru prezervarea fertilității la pacientele cu AMH foarte mic, evitând astfel pierderea de țesut ovarian sănătos cum se întâmplă în cazul decolării cămășii chistului. Recomandarea pentru aceste paciente este de F.I.V imediat după tratamentul chirurgical.  De asemenea, domnia sa a subliniat rolul nutriției și al terapiilor alternative într-un management cât mai corect al endometriozei. “În sarcină pot fi complicații datorate inflamațiilor întreținute de principalele grupe de alimente care ar trebui evitate în endometrioză”.

În ce privește adenomioza, în funcție de dimensiunea și extinderea patologiei, domnia sa a precizat că în sarcină există un risc mai mare de avort spontan, hematom placentar spre sfârșitul sarcinii, risc de ruptură uterină în timpul travaliului. Cu toate că în endometrioză nu există o contraindicație în nașterea naturală, atunci când vorbim despre endometrioză de stadiile 3-4 și adenomioză importantă, pentru astfel de paciente cezariana poate fi în beneficiul fetal și maternal.

Cei prezenți la eveniment au putut afla informații prețioase legate și de protocoalele de fertilizare in vitro și alte tehnici de reproducere umană asistată folosite la pacientele cu endometrioză de la noi din țară.

Alături de noi au fost, ca și la celelalte lansări ale ghidului și sponsorii Organic India România și DUX MD Pharma Solutions care au oferit produse de ajutor pentru pacientele cu endometrioză, în cadrul tombolei organizate la eveniment.

Mulțumim domnului Profesor Mircea Onofriescu, domnului doctor Radu Maftei, clinicii Origyn Fertility Center Iași, Organic India România, Dux MD Pharma Solutions pentru tot sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment! Mulțumim de asemenea tuturor medicilor și asistentelor prezente în sală, tuturor pacienților și însoțitorilor pentru interesul de a afla cât mai multe despre endometrioză, conștientizarea ei și Aociația Eu și Endometrioza, în cadrul acestei lansări!

Cu siguranță ne vom mai întâlni cu publicul din Iași și cu ocazia unor evenimente viitoare! Mai multe fotografii de la eveniment puteți vedea zilele următoare pe paginile noastre de Fb: Asociația Eu și Endometrioza și Endometrioza Inamicul Tăcut!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top