Înțelegerea Legăturii Dintre Endometrioză și Durerile Lombare: Un Ghid Cuprinzător

Când spui endometrioză te gândești aproape automat și, fără să vrei, la durere. Acea dismenoree pe care un medic specializat pe această afecțiune ți-o încadrează în scala VAS (Visual Analogue Scale) de la 1 la 10. Și da, multe dintre cazurile de endometrioză și/sau adenomioză pot atinge lejer pragul de 10 unități.

Cu toate că multe dintre pacientele cu stadii avansate de endometrioză nu acuză deloc dureri sunt totuși o mulțime de alte paciente care au dureri cronice severe. Majoritatea experimentează dismenoree la nivelul pelvisului și în timpul contactelor sexuale. Un procentaj semnificativ acuză și dureri de spate, care în anumite condiții, pot radia de-a lungul coloanei vertebrale sau chiar pe unul dintre membrele inferioare.

Conform cu unele teorii, cauzele endometriozei sunt generate de creșterea anormală a țesutului endometrial în afara uterului și migrarea lui în alte părți ale corpului. Rezultatul? Chisturi, țesut cicatricial, noduli, aderențe. Iar acestea sunt principalele cauze ale durerilor.

În unele cazuri, țesutul endometrial care migrează se poate regăsi în partea de jos a canalului spinal (zona lombară) sau în vecinătatea vertebrelor. Durerea provocată poate radia de-a lungul spatelui dacă implanturile endometriale cuprind nervii sau se regăsesc pe traiectul acestora.

Ca și direcțiii de tratament se optează la ora actuală pentru terapia hormonală și terapia durerii. Prima dintre ele vizează hormonii implicați în fertilitate și naștere. Terapia hormonală se recomandă astfel pentru a inhiba rolul acestor hormoni fără de care celulele endometriale nu pot prolifera, indiferent de locul în care se află. Din motive lesne de înțeles aceste tratamente trebuie evitate în timpul sarcinii sau atunci când se dorește obținerea uneia.

Chirurgia care vizează durerile de spate cauzate de endometrioză este o metodă invazivă și riscată deoarece implică o intervenție pe măduva spinării. O astfel de procedură este mult mai complicată decât cele efectuate în regiunea pelviană. Cu toate acestea, dacă durerea de spate sau simptomele neurologice persistă și nu pot fi tratate prin alte metode, intervenția chirurgicală pentru terapia durerii poate fi luată în calcul. În acest caz este deosebit de important să discutați cu medicul vostru orice posibile riscuri, costuri și grad de recurență al durerilor.

În ceea ce privește procedurile minim invazive care pot fi aplicate în cazuri de dureri cronice la nivelul spatelui, la ora actuală în țara noastră sunt folosite următoarele:

Ablația cu radiofrecvență: folosește curentul electric sau undele radio pentru a genera căldură la locul dureros blocând trecerea semnalului de durere prin nerv. Nervii rămân în stare inactivă timp de până la 18 luni după care se poate repeta procedura.

Epiduroscopia: presupune introducerea unui cateter la care este atașată o cameră video prin care medicul poate explora spațiul epidural. Procedura se efectuează cu anestezie locală la nivelul coccisului, iar cu ajutorul ei se pot identifica aderențele, fibrozele și eventualele cicatrici care afectează nervii. Odată găsite ele se pot înlătura și medicul poate injecta un steroid care, în timp, prezintă un efect semnificativ în ceea ce privește durerea. Această procedură este indicată în durerile cronice lombare, care pot iradia sau nu pe membre, dureri care pot apărea în urma unor intervenții eșuate de hernie de disc sau stenoze vertebrale.

În ce privește inflamațiile de la nivelul nervilor spinali, acestea pot fi tratate cu ajutorul Infiltrațiilor prin injectarea unui amestec de steroizi, anestezic local și soluție salină în locul în care nervul părăsește coloana vertebrală. Odată scăzută inflamația, durerea se poate diminua până la dispariție.

Blocurile nervoase periferice vizează o altă procedură minim invazivă care poate fi de ajutor în durerile de spate și durerile pelviene. Se bazează pe injectarea unui anestezic la nivelul plexurilor nervoase sau galglionilor nervoși care transmit durerea.

Iată, așadar câteva direcții de abordare a durerilor cronice severe de spate generate de endometrioză. Indiferent însă de care este pragul VAS al durerilor voastre, astfel de proceduri se realizează numai la recomandarea medicului și în urma unor investigații elaborate pe care tot specialistul vi le poate recomanda.

Sources: images.medicinenet.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top