Stadiile Endometriozei

Când vorbim despre endometrioză este necesar să luăm în calcul tipul acesteia, localizarea, dar și gradul de afectare. Una din necunoscutele endometriozei este faptul că aceasta acționează diferit de la un organism la altul iar paciente cu același stadiu pot acuza simptome diferite în contextul aceleiași patologii.

Conform Societății Americane de Medicină Reproductivă endometrioza se împarte în 4 stadii, în funcție de mărimea implanturilor, locația lor și gradul de infiltrare. Cu toate acestea, stadializarea nu indică nici gradul, nici nivelul durerilor, infertilitatea sau prezența altor simptome. De aceea, o pacientă care este diagnosticată cu stadiu incipient poate avea dureri cronice mult mai mari decât o altă pacientă diagnosticată cu endometrioză profund infiltrativă de stadiu IV, care în anumite condiții poate fi chiar asimptomatică.

Cum se stabilește stadiul endometriozei?

La nivel internațional au fost publicate o multitudine de clasificări ale endometriozei, revizuite în 1997 de către Societatea Americană de Medicină Reproductivă. La acea vreme, cel mai recent sistem permitea folosirea unui scor care delimita stadiile endometriozei, dar nu lua în calcul și caracteristicile morfologice și topografice ale ei. Un alt sistem popular în trecut a fost EEC (Clasificarea endoscopică a endometriozei). NIciunul dintre aceste sisteme, însă, nu lua în calcul și endometrioza profund infiltrativă. De aceea, cercetătorii germani au lansat clasificarea ENZIAN a cărei versiune cea mai recentă datează din 2012 și care ia în calcul și măsurătorile topografice ale endometriozei.

De asemenea, în multe cazuri un diagnostic de endometrioză este deseori pus abia când există dorința de a obține o sarcină, iar aceasta întârzie să apară. Acest fapt nu a fost luat încă în calcul în niciun sistem de clasificare a endometriozei, la fel cum nici severitatea durerilor nu se reflectă adecvat în vreun scor, până în prezent, cu toată că această caracteristică reprezintă un factor major, cu serioase implicații asupra calității vieții pacientelor.

Stadializarea poate fi indicată de către medicul ginecolog, în urma ecografiei, sau poate fi clasificată ENZIAN, în urma RMN-ului cu protocol de endometrioză. Stadializarea ajută, atât medicul, cât și pacientul să poată urmări eventuala evoluție sau stagnare a endometriozei. De asemenea este importantă și în managementul chirurgical, acolo unde situația o impune, ghidând medicul asupra tratamentului folosit și abordarea de urmat, dar și în ce privește alegerea echipei cu care va efectua intervenția chirurgicală. Întotdeauna, un stadiu avansat de endometrioză presupune prezența în sală a medicilor de diferite specialități, în funcție de gradul de infiltrare și poziționarea infiltrării.

Stadiul I

La acest nivel leziunile endometriozice sunt rare, superficiale, microscopice și disparate. Ele pot fi localizate pe suprafața peritoneului și/sau pe unul dintre ovare. Implanturile pot avea între 1-3cm putând fi legate de ușoare aderențe. Prezența inflamațiilor în zonele afectate este semnalată.

Stadiul II

Focarele endometriozice sunt mai dezvoltate și pot da naștere la chisturi ovariene, cu dimensiuni mai mari de 3cm, cu structuri omogene diferite. Crește procesul inflamator și se dezvoltă aderențele.

Stadiul III

Endometrioza infiltrează deja diferite organe ale corpului, aderențele sunt prezente în număr din ce în ce mai mare, iar dezvoltarea lor este accelerată. Dimensiunea chisturilor este semnificativă, depășește cu mult 3cm, afectând ovarele și peritoneul. Se poate semnala apariția și formarea nodulilor.

Stadiul IV

Nodulii pot afecta diferite organe interne, funcționalitatea acestora fiind pusă în pericol sau chiar compromisă. Aderențele se pot dezvolta în masă compactă, blocând întreg pelvisul sau chiar abdomenul. Focarele endometriozice pot fi multiple și regăsite în diverse regiuni, provocând leziuni semnificative și importante.

Pentru a afla în ce stadiu este endometrioza de care suferi adresează-te unui medic cu competențe în endometrioză. 

himages.wisegeek.com, svgo.es/sites/default/files/classification_endometriosis,
endometriosisnews.com/2017/09/26/the-4-stages-of-endometriosis

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top