Sistemul Imunitar și Endometrioza

La fel ca și alte domenii conexe endometriozei, cercetarea legăturii dintre sistemul imunitar și această afecțiune este, la nivel mondial, în continuare deficitară. Mulți medici avansează ideea că sistemul imunitar este în strânsă corelație cu endometrioza însă, nimeni nu știe exact cum se poate ajunge ca ea să poată fi tratată, ajutând în primă fază, acest sistem. Dar să le luam pe rând.

Ce este sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este prima barieră de protecție a organismului nostru împotriva agresiunilor exterioare dar și ale celor interioare. Pe baza unor anumite caracteristici, acest sistem poate separa la nivel celular ceea ce este specific corpului nostru și ce nu. Altfel spus, la nivel interior, sistemul nostru imunitar poate determina foarte clar dacă anumite celule ale noastre aparțin sau nu unei zone pe care el o analizează. Dacă ele nu fac parte din zona respectivă, atunci sistemul imunitar intră în acțiune, eliminându-le. Cum face asta? Simplu. Unele celule albe sunt programate să omoare celulele străine imediat, în vreme ce altele sunt “instruite” să scape de intruși. În vreme ce se poartă această bătălie, corpul nostru generează o altă reacție sistemică, eliberând substanțe care apar în fluxul sangvin ca răspuns la inflamație sau vătămare.

Este astfel clar că sistemul imunitar joacă un rol deosebit de important în tot ceea ce se întâmplă în organismul nostru. Problema apare atunci când încercăm să determinăm dacă schimbările apărute la nivel imunitar sunt corelate sau nu cu endometrioza primară (asta însemnănd că ne-am născut cu endometrioză) sau sunt rezultat al vătămării sistemului imunitar în timpul endometriozei?

Unii medici susțin ambele variante. Scăderea celulelor care se ocupă cu eliminarea problemelor din organism, descoperită în special în stadiile avansate de endometrioză duc spre prima ipoteză, cea genetică, din moment ce scăderea lor persistă chiar și după îndepărtarea endometriozei. Producția locală și sistemică a substanțelor chimice reactive pare susceptibilă de a fi secundară inflamației și a prejudiciului, din moment ce sistemul imunitar își face treaba. De ce ar fi surprinzător faptul că femeile cu un proces iritativ ca endometrioza au mai multe celule inflamatorii, produse chimice și lichid în cavitatile lor pelvine când, aceste răspunsuri normale ale sistemului imunitar au fost evidențiate ca fiind importante ca origine imună a endometriozei, decât ca reacție normală și firească a sistemului imunitar, la endometrioză.

Cum ar trebui sistemul imunitar să vindece endometrioza?

Există teorii conform cărora, în timpul menstruației, o parte din celulele endometriale formează un fel de barieră în jurul uterului și sunt efectiv trase înapoi, prin trompele uterine. Sângele și celulele ajung în pelvis, unde aceste celule încep să atace suprafața peritoneală, ajutate fiind de un sistem imunitar deficitar.

Se crede că femeile care nu suferă de endometrioză au un sistem imunitar care împiedică și omoară celulele endometriale răspândite anormal. Întrebare este: există vreo dovadă în acest sens, din moment ce acest proces joacă un rol deosebit de important în relația sistemului imunitar cu endometrioza? Evident, până la această oră nu se cunoaște răspunsul la această întrebare.

Următorul pas în demonstrarea acestei teorii ar fi dovezile că aceste celule endometriale s-au atașat genetic, în alte locuri, de prima dată. Din păcate, nimeni nu poate demonstra încă acest fapt, chiar dacă ar fi foarte ușor de studiat: se prelevă mostre de peritoneu prin biopsie și, dacă se adună suficiente biopsii ar trebui să se găsească dovezi ale atașării celulelor endometriale pe toată suprafață pelvină. Din toate studiile efectuate până acum nu s-a găsit încă o dovadă în acest sens.

Și atunci, de ce este imposibil de demonstrat un fapt care se presupune că se întâmplă așa de des? Și, chiar dacă sistemul imunodeficeinței ar fi fost corect, nu există încă nicio terapie disponibilă, bazată pe acest model. Nu în ultimul rând, dacă sistemul imunitar al pacientelor cu endometrioză ar fi deficitar, alte probleme ar fi trebuit să apară. Cu toate acestea, studiile la nivel mondial arată că puține paciente cu endometrioză suferă și de alte boli ale sistemului imunitar, cancere sau infecții cronice, declara, până în 2012 cel puțin, managerul renumitului Institutut de Endometrioză, Oregon.

Când voi găsi și studii mai recente de după 2012 voi putea face o comparație cu spusele renumitului medic. Până atunci, un lucru este cert: o legătură între sistemul imunitar și endometrioză există, iar aceasta se poate regăsi în faptul că celulele programate să le elimine pe cele endometriale din locuri în care acestea nu au ce căuta, nu numai că nu reușesc asta dar nu reușesc nici să le împiedice să migreze și evolueze mai departe.

Vă așteptați, probabil, la o concluzie a acestui material. Nu o am. În schimb, am convingerea că sistemul imunitar trebuie studiat cu mai multă atenție în lupta cu endometrioza. Până la urmă, ca și în cazul altor afecțiuni incurabile, tot sistemul imunitar este cel care, deși ar trebui să lupte împotriva bolii, o lasă să se răspândească.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top