Interviu – Despre tratamente hormonale, adenomioză și endometrioză cu dr. Voicu Simedrea – Partea a-II-a

Vorbim din nou cu dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică ginecologie, despre managementul endometriozei, tratamente hormonale și endometrioza profund infiltrativă, în cadrul unui amplu interviu, pentru care îi mulțumim pentru amabilitate! Prima parte a acestui material o uteți citi AICI!

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Între procedurile F.I.V este recomandată o pauză antiinflamatorie sau alte variante de tratament, care ar putea fi acestea?

Dr. Voicu Simedrea: Aceasta este o întrebare  la care ar trebui să răspundă un specialist în reproducere umană asistată. Nu cred ca trebuie să existe o mare pauză între proceduri, în măsura în care, pacientei, cu ocazia primei stimulări i s-au recoltat mai multe ovocite, i s-au obţinut prin fertilizare mai mulţi embrioni , care la ora respectivă sunt deja congelaţi, urmând ca procedurile ulterioare  vor consta  în embriotransfer în ciclu spontan.

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Durerile din zona rectală, constipaţia, diareea, balonarea pot însemna automat afectarea intestinului, chiar dacă, aparent nu este prezent un nodul?

Dr. Voicu Simedrea: Simptomele digestive în endometrioză, de multe ori se datorează bolii, bineînţeles, dar există demonstrată şi o asociere între colonul iritabil şi endometrioză. De aceea, dacă leziunile la nivelul intestinului nu sunt importante, dacă leziunea respectivă nu e stenotică, nu îngustează mai mult de două treimi din dimensiunea intestinului, nu e neapărat necesară intervenţia chirugicală, dar bineînţeles că manifestările digestive la o pacientă cu endometrioză trebuie să ne alerteze, chiar dacă nu putem obiectiva o leziune la nivelul tractului digestiv, de cele mai multe ori, înseamnă că la nivelul tractului există deja implanturi microscopice de endometrioză, care afectează buna funcţionare a intestinului şi că este o chestiune de timp până când aceste implanturi se vor dezvolta şi vor ajunge într-un stadiu în care va fi obligatorie intervenţia.

  1. Asociația Eu și Endometrioza: La cât timp trebuie sa meargă la control o pacientă asimptomatică şi care urmează totuşi un tratament pentru endometrioză? Ce trebuie să urmărească pe durata tratamentului?

Dr. Voicu Simedrea: O pacientă asimptomatică, aflată sub un tratament hormonal, adică o pilulă contraceptivă sau progestină este recomandabil să fie reevaluată la fiecare şase luni. Reevaluarea constă într-un examen clinic, examen ecografic, o anamneză şi, de la caz la caz, dacă se observă progresia bolii, un examen RMN de pelvis. Dacă pacienta nu se află pe un tratament hormonal ci, doar pe dietă, sport, suplimente nutritive, vizitele ar trebui să fie mai dese, undeva la trei luni.

  1. Asociația Eu și Endometrioza: EndoInstitute Timişoara. De curând aţi inaugurat acest institut. Ce afecţiuni se tratează în cadrul acestuia?

Dr. Voicu Simedrea: EndoInstitute este un proiect mai vechi al meu, pe care am reuşit să îl pun la punct în ultimele luni. El vizează o abordare holistică a endometriozei şi, respectiv, adenomiozei. Am constatat că endometrioza are nevoie de un tratament chirurgical în doar 10% din cazuri, restul cazurilor au nevoie doar de o consiliere în ceea ce  priveşte “lifestyle-ul”, nutriţia, eventualele afecţiuni hormonale, eventualele cauze de infertilitate, eventual ajutorul psihologic, terapia durerii ş.a.m.d.

De aceea am înfiinţat acest institut, care deşi este localizat în Timişoara, ca şi institut mamă, el are filiale  la ora actuală şi în Cluj, Iaşi, Constanţa şi Bucureşti. Pentru că am dorit ca această boală să fie mai corect “manageriată”. Am instruit medici specilişti în obstetrică-ginecologie pentru a depista corect şi precoce boala, pentru a oferi un sfat competent pacientelor care suferă de această boală şi, de asemenea, am instruit centrele de imagistică în respectivele oraşe, pentru a putea depista corect toate leziunile care pot exista la o pacientă cu endometrioză.

Aşadar, atât EndoInstitute Timişoara, cât şi EndoInstitute Cluj, Iaşi, Constanţa sau Bucureşti presupun, pe lângă un medic instruit în diagnosticul şi tratamentul bolii şi un centru de imagistică instruit în efectuarea manevrelor necesare diagnosticării bolii. Aceste manevre fiind RMN de pelvis, cu protocol de endometrioză şi Hidro colo CT.

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Ce reprezintă EndoInstitute pentru pacientele din România dar şi de pe piaţa medicală de la noi din ţară?

Dr. Voicu Simedrea: Acest institutut este contruit pe un schelet care presupune o abordare multidisciplinară, uneori transfrontalieră a bolii. Este un institut care funcţionează după regulile de acreditare ale Ligii Europene de Endometrioză, va fi auditat anual de către această ligă, care va asigura defapt calitatea serviciilor medicale în acest institut, atât în Timişoara, cât şi în filialele din ţară.

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Care sunt abordarile pe care le adoptaţi în cadrul EndoInstitute pentru managementul tratamentului endometriozei? Folosiţi printre altele şi chirurgia robotică daVinci?

Dr. Voicu Simedrea: În primul şi în primul rând, pacienta cu endometrioză trebuie să înţeleagă, că la EndoInstitute va găsi un ajutor calificat, empatic şi  câteva lucruri pe care le urmăresc în funcţionarea acestui institut sunt următoarele: pacienta trebuie să fie ascultată, ea trebuie să aibă răgazul necesar să-şi expună istoricul, de multe ori încărcat al acestei boli.

În al doilea rând, pacienta trebuie să fie diagnosticată rapid şi corect, adică nu vreau să se scape cazuri de endometrioză, ca fiind nediagnosticate. În al treilea rând, ea trebuie evaluată corect şi exhaustiv, adică, după ce s-a pus un diagnostic inițial de endometrioză, pacienta trebuie să fie stadializată în cel mai mic amănunt. Noi urmărim în ce măsură există o concordanţă, între diagnosticul de la prima vizită, care presupune pe lângă diagnosticul de boală şi stadiul, încadrarea în stadiul bolii şi încadrarea într-un scor descriptiv Enzian.

Această încadrare a pacientei trebuie să se suprapună cu cea în următoarele  examene imagistice RMN şi Hidro colo CT şi în cazul în care există această ultimă încadrare şi cu cea postoperatorie.

Pacienta trebuie să înţeleagă că vrem să fim consistenţi în ceea ce facem. Al doilea lucru pe care îl urmăresc este ca pacienta să nu fie operată degeaba. Pentru fiecare caz  pe care eu îl operez trimit cel puţin trei cazuri acasă, trei cazuri care vin hotărâte să se opereze şi care nu au nevoie de operaţie, paciente cărora li s-a explicat că trebuie să se opereze. Încercăm să operăm cât mai târziu, să fim cât mai “zgârciţi” cu indicaţia chirurgicală şi să oferim pacientelor orice altă soluţie alternativă, în afară de chirurgie.

În ultimă instanţă doresc ca aceste paciente, dacă ajung la intervenție chirurgicală ca ultimă soluţie, să fie operate corect, să nu fie nevoie de alte şi alte intervenţii ulterioare. Să li se ofere acestor paciente cea mai bună şansă pe care o are să lupte cu boala.

În ceea ce priveşte chirurgia robotică este un mare pas înainte din punct de vedere tehnologic, în toate sferele chirugiei, minim invazive. Chirurgia robotică este chirurgia viitorului, în mod clar. Nu neg acest lucru, doar că, la ora la care vorbim, chirurgia robotică este una extrem de scumpă şi asta nu numai pentru ţara noastră, ci pentru toate sistemele de sănătate, cel puţin cele europene.

Niciunul din marii chirurgi în endometrioză, din Europa nu operează robotic. Nu pentru că n-ar putea-o face, pentru că e mai simplu să operezi robotic decât laparoscopic aceste cazuri, ci pentru că acest tip de operaţii consumă resurse uriaşe şi pentru faptul că nu oferă beneficii evidente pacientului, ci doar chirurgului.

Sistemele de sănătate din Europa nu susţin această chirurgie la ora actuală. În America a luat un mare avânt această chirurgie, pentru că sistemele americane nu sunt subvenţionate de la stat. Acolo actul chirurgical este altfel privit ca o afacere. Robotul vinde foarte bine actul chirugical este adevărat.

Nivelul de trai al populaţiei americane poate susţine acest efort şi, de aceea, în America se operează mult robotic. Eu cred şi sper că, în România se va ajunge să se opereze  robotic, în primul rând pentru sănătatea noastră, a chirurgilor, pentru că altfel chirurgia laparoscopică te solicită extrem de mult într-o operaţie de şase, şapte ore, un chirurg laparoscopist este surmenat, pe când un chirurg de chirurgie robotică, care stă pe scaun, la consolă, se poate relaxa şi iese cu totul altfel dintr-o astfel de chirurgie.

Însă niciun studiu, nici măcar cele făcute de marii chirurgi robotişti cum e Farr Nehzat, sau Magrina, nu au putut demonstra beneficii evidente din punct de vedere al calităţii actului chirurgical, riscul de complicaţii, durata intervenţiilor, cantităţii de sânge pierdut, duratei spitalizării şi efectului estetic. Nu există, la ora actuală, niciun studiu care să demonstreze un beneficiu semnificativ pe niciunul din aceşti parametri. Aşadar, la ora actuală, eu nu cred că se justifică financiar, în primul rând această chirurgie.

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Care este mesajul dumneavoastră pentru pacientele cu endometrioză din România?

Dr. Voicu Simedrea: Doresc să le transmit pacientelor cu endometrioză din România, să nu dispere, să nu abandoneze lupta, să spere, să se bucure de ceea  ce au, să preţuiască ceea  ce au, să fie convinse ca există o soluţie şi să ştie că noi medicii, încercăm să le facem viaţa mai uşoară.

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Dar pentru instituțiile Statului, cele care reglementează tratamentul acestor paciente?

Dr. Voicu Simedrea: Din păcate, la ora actuală, statul este absolut inexistent în managementul bolii. Nici măcar nu avem codificări corespunzătoare de boală, pentru această afecţiune. Nu putem să descărcăm în raportările noastre boala cu toate complicaţiile ei, cu toată complexitatea ei.

Există nişte coduri de boală vechi de acum 20 de ani. Nu au mai fost actualizate. Între timp lucrurile au evoluat foarte mult în diagnosticul şi tratamentul acestei boli, iar noi, la ora actuală ne lovim de un zid. Există, în prezent o  iniţiativă legislativă, care se creionează, cu ajutotul unor parlamentari ai căror rude au suferit de această  endometrioză şi au fost tratate de către mine şi de către alţi colegi şi care au înţeles care este gravitatea bolii şi apreciez şi le aplaud iniţiativa. Este o mare nevoie de ajutor, din partea statului pentru această boală cronică,invalidantă şi care afectează o mare parte din româncele noastre.

Vă mulţumesc domnule doctor pentru amabilitatea acordării acestui interviu!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top