Interviu cu Dr. Coralia Ștefănescu: Demontarea Miturilor Despre Endometrioză

Veste bună pentru pacientele din Constanța, dar nu numai! Euromaterna, spital privat de obstetrică și ginecologie s-a alăturat intențiilor “Eu și Endometrioza” de conștientizare a endometriozei în rândul femeilor de toate vârstele de la noi din țară! Le mulțumim pe această cale specialiștilor Euromaterna care au înțeles importanța unui asemenea demers. Drept urmare, vă prezint mai jos un prim interviu oferit de reprezentantul Euromaterna, Dr. Coralia Ștefănescu.


  • Eu și Endometrioza: În ultima vreme se vorbește din ce în ce mai des despre o aparent nouă boală, Endometrioza, care afectează din ce în ce mai multe femei, de diferite vârste! Din experiența dumneavoastră, ce ne puteți spune despre cauzele apariției endometriozei?

Dr. Coralia Ștefănescu: Din pacate endometrioza nu este o patologie noua si nici atat de rar intalnita pe cat se crede, afectand pana la 10% din femeile la varsta reproductiva. Este considerata inca o patologie cu o origine ” misterioasa ” deoarece nici o teorie emisa pana in acest moment nu a putut explica in totalitate fenomenul.Una dintre teorii se refera la refluxul natural al unei mici cantitati de sange menstrual la nivelul trompelor fapt care va duce la insamantari secundare ale ovarului, peritoneului sau organelor pelvine cu celule endometriale (ale invelisului cavitatii uterine) care se vor dezvolta ulterior. O alta teorie ia in calcul metaplazia (transformarea benigna) a celulelor peritoneului. Dar oricare ar fi ipoteza de aparitie, fenomenul comun este imposibilitatea sistemului imun de a distruge aceste focare ectopice care vor continua sa produca factori celulari care favorizeaza inflamatia si cresterea nivelurilor de estrogeni si a rezistentei la progesteron.

  • Eu și Endometrioza: Există păreri conform cărora endometrioza este o boală care afectează populația de sex feminin, mult mai frecvent decât orice fel de cancer genital. La noi în țară, care sunt măsurile pe care Ministerul Sănătății le ia pentru pacientele cu endometrioză?

Dr. Coralia Ștefănescu: Desi endometrioza este o afectiune extrem de serioasa atat prin fenomenele clinice (durerea poate fi invalidanta si poate duce la absenteism marcat la locul de munca cu pierderi economice importante) cat si prin riscul major de infertilitate, nu cred ca a existat pana in acest moment o preocupare serioasa a Ministerului Sanatatii in instituirea unui program national de depistare si tratament din timp a acestei boli. Endometrioza poate debuta din adolescenta si deseori trec cativa ani pana la diagnosticul complet si corect. Actual se considera ca 38% dintre femeile afectate au avut simptome care au debutat inaintea varstei de 15 ani dar care nu au fost investigate in mod serios.

  • Eu și Endometrioza: O altă formă a endometriozei este Adenomioza. Ne puteți spune câte ceva despre corelația dintre cele două? Există vreo legătură strânsă între ele sau se pot dezvolta independent și diferit?

Dr. Coralia Ștefănescu: Adenomioza reprezinta prezenta de tesut endometrial la nivelul miometrului (stratului muscular uterin). A fost denumita initial endometrioza interna deci diferenta intre cele doua entitati este data de locul de manifestare – uterin sau in afara uterului. Afecteaza in special pacientele cu varste intre 35-50 ani. Foarte frecvent adenomioza se dezvolta concomitent cu endometrioza dar poate exista si separat.

  • Eu și Endometrioza: Care sunt sansele pe care le are o femeie diagnosticată cu endometrioză la a putea concepe? Dar în adenomioză? Cazurile combinate de adenomioză și endometrioză prezintă un risc mai mare de infertilitate sau acesta depinde, în principal, de alți factori?

Dr. Coralia Ștefănescu: Nu cred ca putem vorbi in procente clare de sansele de conceptie naturala ale pacientelor afectate de endometrioza. Practic o sarcina obtinuta natural este mai putin probabila dar nu imposibila. Asocierea endometrioza-adenomioza poate fi catastrofala pentru aparitia naturala a unei sarcini prin inflamatia permanenta la nivel ovarian si uterin pe care o produc si prin nivele estrogenice ridicate. Diagnosticarea precoce a endometriozei si tratamentele adecvate cresc sansele unei sarcini desigur daca nu exista si alti factori asociati. Din pacate varsta tanara a pacientelor afectate si neefectuarea la timp a unui consult de specialitate sau indrumarea gresita din partea unor doctori nespecializati vor duce la intarzieri foarte mari de diagnostic corect si tratament adecvat si la reducerea corespunzatoare a sanselor de a deveni mamici chiar prin tehnici de reproducere asistata.

  • Eu și Endometrioza: În ceea ce privește tratamentul pentru endometrioză, la nivel mondial se știu, încă, foarte puține. Cu toate acestea, tiparele evolutive și de tratare a efectelor pe care le are această afecțiune oferă suficiente indicii în urma cărora, medicii de specialitate să poată propune anumite direcții pacientelor. Ce ne puteți spune despre tratamentele aferente acestei boli, precum și despre recidivarea ei chiar și sub tratament?

Dr. Coralia Ștefănescu: Tratamentele cuprind metode din sfera medicinei clasice sau alternative (pentru care nu exista inca studii clare referitoare la efecte benefice sau reactii adverse). Tratamentul poate fi medicamentos (diverse clase de antiinflamatorii, progestative, inhibitori de agonisti etc.) sau chirurgical (rezervat tumorilor ovariene si/sau complicatiilor de la nivelul altor organe).

Ce trebuie inteles foarte clar este ca nu exista un “medicament minune” sau daca a luat si prietena sau vecina imi va merge bine si mie. Sau “Am citit mult pe internet deci stiu ce mi se potriveste “. Tratamentul trebuie individualizat strict si adaptat in functie de evolutia bolii. Trebuie sa aveti o discutie foarte serioasa cu medicul curant referitor la toate optiunile de tratament existente in acest moment. Cred ca este util ca fiecare doctor, indiferent de specialitate, sa stie sa se orienteze in diagnosticul endometriozei dar tratamentul ar trebui stabilit de un ginecolog supraspecializat in infertilitate care lucreaza foarte frecvent cu aceste cazuri.

  • Eu și Endometrioza: Din 2013, protocolul internațional în diagnosticarea endometriozei nu mai prevede intervenția laparoscopică. Ce alte metode de depistare a adenomiozei și endometriozei le recomandați pacientelor?

Dr. Coralia Ștefănescu: Ghidurile clinice se schimba in permanenta iar in 2016 au fost emise completari la ghidul din 2013. Este si motivul pentru care am subliniat ca diagnosticul si tratamentul trebuie stabilite clar de specialisti cu competenta in domeniu. Diagnosticul se bazeaza pe istoric (anamneza), examinare clinica si tehnici imagistice (cel mai frecvent ecografie efectuata de un ginecolog cu experienta in diagnosticarea endometriozei pelvine). In istoricul pacientelor sunt intalnite deseori sindromul dureros cronic (menstrual, la contact, la urinat sau defecat, dureri de spate nesistematizate sau pelvine cronice) si infertilitatea. Dar simptomele sunt multiple si diverse in functie de organul afectat. Laparoscopia se foloseste daca trebuie tratat un chist ovarian (endometriom), tratate leziunile secundare (de exemplu ale colonului sau pulmonului) sau trebuie inventariate leziunile inainte de un tratament de reproducere asistata. Singurul diagnostic cert de endometrioza il reprezinta biopsia leziunilor cu examen anatomo-patologic dar acest lucru nu este indicat in toate cazurile. CA125 nu trebuie indicat de rutina in suspiciunile de endometrioza, nivelul sau trebuie dozat doar daca este diagnosticata o tumora ovariana.

  • Eu și Endometrioza: Euromaterna s-a confruntat de-a lungul vremii cu diferite cazuri de endometrioză sau adenomioză? Există paciente care apelează aici, pe plan local, la ajutorul dumneavoastră și ce le puteți pune la dispoziție în ce privește serviciile medicale? (RMN cu protocol de endometrioză, Hidro-Colo CT, etc.)

Dr. Coralia Ștefănescu: Specialistii Euromaterna diagnosticheaza si/sau trateaza saptamanal paciente cu endometrioza/adenomioza. Majoritatea cazurilor se adreseaza pentru probleme legate de infertilitate. Imagistica diagnostica se refera la ecografie iar tratamentele chirurgicale sunt efectuate laparoscopic. Pentru investigatiile suplimentare legate de alte forme complexe de endometrioza pacientele sunt indrumate la clinici specializate in imagistica (de exemplu pentru RMN).

  • Eu și Endometrioza: Ca urmare a întrebării anterioare: Procedurile chirurgicale în endometrioză presupun colaborarea unei echipe formată din medici de mai multe specialități. La Euromaterna care sunt medicii cu competențe în endometrioză la care pot apela pacientele din Constanța?

Dr. Coralia Ștefănescu: Procedurile chirurgicale care implica interventia unei echipe mixte (ginecolog-chirurg) se refera numai la endometrioza severa care implica si organe precum colonul sau aderente multiple si severe intre organele pelvi-abdominale. Sfatuim pacientele care suspicioneaza ca sufera de endometrioza sau au fost diagnosticate cu aceasta afectiune sa se adreseze specialistilor in reproducere asistata/infertilitate din cadrul spitalului nostru. Lista poate fi consultata pe site-ul Euromaterna. Daca va fi nevoie de interventie laparoscopica/histeroscopica aceasta va avea loc in cadrul Euromaterna fiind efectuata de ginecologi specializati in acest tip de interventie delicata.

  • Eu și Endometrioza: O sarcină dusă la termen sub un diagnostic de endometrioză poate fi destul de complicată uneori și necesită o supraveghere deosebită. Ce le sfătuiți pe tinerele viitoare mămici, mai ales în privința durerilor pe care le acuză și de care au șanse mari să scape o bună perioadă de vreme, cu ajutorul unei sarcini?

Dr. Coralia Ștefănescu: Singurul tratament definitiv pentru endometrioza il reprezinta sarcina. In rare cazuri ea poate recidiva. Dar in majoritatea cazurilor solutia este definitiva. Recidiva poate apare in caz de concomitenta cu adenomioza, boala extrapelvina sau diseminare prin instrumentarul chirugical. Nivelele foarte crescute de hormoni din sarcina vor pune in repaus focarele de endometrioza reducandu-le, pana la disparitie, activitatea. Sindromul dureros dispare in sarcina dar complicatiile pot fi legate de faptul ca sarcinile sunt obtinute frecvent prin reproducere asistata si vor asocia complicatiile specifice acestui tip de terapie. Aceste riscuri trebuie discutate individualizat cu medicul curant, specialistul in infertilitate sau specialistul de medicina materno-fetala.

  • Eu și Endometrioza: Care este poziția dumneavoastră în ceea ce privește tratamentul chirurgical și medicamentos al endometriozei, coroborat cu tratamente alternative: nutriție, suplimente, terapii complementare, acupunctură, masaj, etc?

Dr. Coralia Ștefănescu: Terapiile complementare pot da rezultate daca sunt asociate metodelor medicale consacrate. De asemenea este obligatoriu sa fie efectuate de specialisti cu acreditare in domeniu (pentru acupunctura de exemplu). Nu cred ca un simplu masaj poate vindeca o afectiune extrem de serioasa precum endometrioza dar cred ca poate imbanatati calitatea vietii pacientelor si complianta la tratamentul medicamentos si/sau chirurgical.

Vă mulțumesc, doamnă doctor Coralia Ștefănescu pentru amabilitatea acordării acestui interviu!

Dr. Coralia Ștefănescu este Medic primar obstetrică-ginecologie cu Supraspecializare în Medicina Materno-Fetală și Tratamentul infertilității de cuplu/reproducere asistată, Doctor în științe medicale și Coordonator al Departamentului de Medicină Materno-Fetală la Spitalul Euromaterna din Constanța.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top