Intervenția Laparoscopică în 13 Pași

Vine un moment în viața unei femei care suferă de endometrioză în care, pentru tratamentul acestei afecțiuni este necesară laparoscopia. Însă, de cele mai multe ori, această intervenție se manifestă diferit de la o pacientă la alta. Răspunsul organismului la procesul de vindecare post operator poate dura de la câteva zile, la câteva săptămâni sau chiar luni.

Și asta pentru că, referitor la intervenția în sine, fiecare avem propriile așteptări, propriile gânduri, temeri, proiecții referitoare la vindecare. Dacă mai adăugăm la toate acestea și faptul că vindecarea depinde foarte mult și de medicul care efectuează laparoscopia, de răspunsul nostru la durere și de felul în care ne îngrijim post operator, iată că avem deja o sumă de ingrediente care pot modifica efectele unei laparoscopii, de la un pacient a altul.

  1. Cum se efectuează o laparoscopie?

Intervenția este realizată de regulă sub anestezie generală. O incizie mică se realizează mai apoi în apropierea ombilicului și pe acolo se introduce dioxid de carbon în formă gazoasă. Această procedură permite peretelui abdominal să se detașeze de organe lăsând medicului mai mult spațiu de manevră. Mai apoi este introdus laparoscopul, după care, alte două mici incizii sunt destinate unor instrumente adiționale, dar și camerei video care permite personalului medical să urmărească ce se întâmplă în interiorul abdomenului, cu exactitate.

În timpul intervenției, medicul examinează organele din interiorul pelvisului, căutând leziuni endometriozice, precum și endometrioame. În cazul în care pacienta prezintă istoric și de fibrom sau alte leziuni, medicul le va examina cu atenție. De asemenea, dacă este cazul, se va efectua și o histeroscopie (examinarea uterului). Diagnosticul și tratamentul endometriozei se pot face concomitent, în funcție de gradul de extindere al afecțiunii. Medicul poate opta, de asemenea, pentru prelevarea unei probe de țesut, în vederea realizării unei biopsii.

2. Durata internării: Medicul hotărăște în funcție de analize cât este necesar să stai în spital pentru această intervenție. De regulă, internarea se face cu o zi înainte, pe baza analizelor cu care pacienta se prezintă la spital. Dacă toate sunt conforme cu procedurile premergătoare laparoscopiei, intervenția are loc a doua zi. Este necesară spitalizarea în ziua și noaptea aferente realizării intervenției. Dacă aceasta este una complicată, care presupune și alte proceduri, medicul stabilește numărul de zile în care pacienta rămâne sub observație. Acesta poate fi între 2-7 zile, uneori mai extins dacă pacienta nu dă semne de însănătoșire mai rapidă. De regulă, în România se practică o marjă de maximum 5 zile de spitalizare, în funcție de medic și politica fiecărui spital.

3. Temeri: Aproape orice pacient trăiește astfel de sentimente. Ne facem gânduri legate de riscuri, complicații, anestezie, durere, competențele medicului, de ce ar putea găsi acolo, șamd. Indiferent care îți sunt temerile este absolut necesar să discuți despre toate acestea cu medicul tău înainte de operație. Acesta are obligația să te informeze asupra oricăror factori, pentru a-ți putea recăpăta relaxarea de care ai nevoie, ca totul să decurgă normal. Este vital pentru tine să mergi către sala de operație cu toate temerile spulberate. Cât despre recuperarea post intervenție, aici va trebui să îți lucrezi psihicul după ce ieși din spital, să fii puternică și să lupți pentru recăpătarea stării tale de bine. Însă, cât ești în spital ai altele la care să te gândești. Nu anticipa nimic, nu te pune în locul medicului ci lasă-l să își facă treaba cum știe mai bine. Asta, evident, după ce ai făcut în prealabil cea mai bună alegere pentru tine.

4. Ce iei cu tine la spital? În primul rând, încredere! În doze mari. Apoi, în funcție de nevoile fiecăreia și de spital (în general spitalele private sunt perfect pregătite pentru cazare și nu e nevoie să iei nimic cu tine), poți merge cu haine largi, care să nu zgârie sau jeneze operația, schimburi, tampoane, șosete și papuci, periuță și pastă de dinți. Dacă știi că vei sta mai multe zile, luând în calcul că, poate îți va fi greu să te miști, neapărat ia un pachet mare de șervețele umede, de bună calitate, care să înlocuiască baia zilnică, mai ales acum pe timp de vară. Presupunând că în spital vei avea parte de tot tratamentul medicamentos adecvat și nu va trebui să vii tu cu nimic de acasă, în afară de cele de mai sus, o agendă ți-ar fi utilă, să îți notezi stările și modificările prin care treci. Nu uita încărcătorul și telefonul, să îți țină de urât dacă nu poți dormi noaptea și, evident, să ne anunți și pe noi de starea ta! 

5. Durerea post-operatorie: După ce trece efectul anesteziei este posibil să simți durere. Trebuie să știi că ea este normală. Ai trei incizii în abdomen și, în funcție de cât de complicată a fost intervenția, organismul tău nu mai este același. Așa că nu trebuie să intri în panică, ci să spui personalului medical că ai dureri, să explici clar cum sunt ele, în așa fel încât să primești cele mai bune îngrijiri. Cel mai probabil durerile vor continua și în zilele următoare iar medicul îți va prescrie analgezice pentru perioada de recuperare de acasă.

6. Durerile din umăr: Ei bine, da, există destule situații în care, după laparoscopie, pacientele acuză dureri în umăr. Acestea se datorează acumulării de dioxid de carbon, ținut captiv de diafragmă. Iarăși analgezicele și ceva căldură aplicată pe zonă pot face minuni.

7. Greața. Nu vei scăpa de ea. Vestea bună este că există o multitudine de medicamente care te vor ajuta să îi diminuezi intensitatea. Unele se administrează înaintea laparoscopiei, altele chiar în timpul ei, iar pe unele ți le va prescrie medicul după intervenție. E important să spui dacă se întâmplă să îți fie greață, ca personalul să te ajute cât mai repede. În cazul în care medicul tău acceptă, ceaiul de ghimbir te poate ajuta extraordinar de mult.

8. Durata recuperării. În primele zile, cu siguranță vei fi obosită, amețită și lipsită de vlagă. Este un proces normal. Trebuie să nu te impacientezi și să îi dai organismului tău voie să se refacă în timpul optim pentru el, care nu mereu este cel pe care îl consideri tu. Încearcă să nu faci prea multă mișcare în primele zile, să nu sari direct în bocanci și pe munte, să nu țopăi, să nu ridici greutăți. Pentru primele două săptămâni, cel mai probabil medicul îți va interzice să conduci, să faci baie, să înoți și chiar să întreții raporturi sexuale. Reține: cu cât îți protejezi corpul mai mult, cu atât se va reface mai repede și mai bine!

9. Depresia post operatorie: să fim serioși, ai trecut prin încercări mai grele. Ce-i drept, acelea nu au lăsat cicatrici pe piele și, poate de asta, consideri că această laparoscopie este mai greu de dus decât celelalte. Privește lucrurile cu optimism: acum ai semne vizibile că ai învins! Ele îți vor aminti mereu cât de puternică ai fost, cât de curajoasă și cât de mult ți-ai dorit să te vindeci. Așadar, de ce să nu-i dai și psihicului tău ocazia să se vindece și, odată cu el, să te vindece și pe tine? Mai ales că, după o laparoscopie, cicatricile care rămân sunt aproape invizibile… 

10. Înțepături în zona inciziilor. Sunt normale. Ele se datorează faptului că nervii din acele zone au fost tăiați. Cu timpul ei se vor reface iar tu vei scăpa de senzațiile acelea sâcâitoare ca și cum te-ar trage cineva de piele, pe interior. Răbdare!

11. Garderobă nouă: fii optimistă! De când ți-ai dorit tu o sesiune de shopping? Iată că, acum, e vremea să îți reînnoiești garderoba, chiar dacă majoritatea hainelor pe care le vei purta în această perioadă sunt largi. Important este să nu agresezi inciziile laparoscopiei și să nu porți haine care strâng talia. Simte-te bine în haine largi, rochițe, sarafane, cămăși și lasă corpul să respire!

12. Prima menstruație după operație: aici lucrurile diferă iarăși de la organism la organism. Dacă ai de regulă o menstruație mai bogată, atunci nu e cazul să te panichezi. Vindecarea internă e un proces mult mai lung decât cea externă și e normal ca primele menstruații să fie diferite. Totuși, dacă durerea din acele zile este insuportabilă, cere sfatul medicului tău!

13. Vorbește, vorbește, vorbește! Ai trecut printr-o intervenție majoră și, de la caz la caz, mai mult sau mai puțin complicată. Este foarte important să te eliberezi de toate sentimentele care te-au încercat în această perioadă. Mai mult, e important să comunici cu oameni care te înțeleg, te sprijină, cu care poți împărtăși fără rezerve, teamă sau rușine, tot ce ai nevoie să emiți. Te așteptăm cu drag pe grupul de Fb: Eu și Endometrioza, pe pagina de Fb: Asociația Eu și Endometrioza și să vii alături de noi în Asociație, ca să poți face parte dintr-o comunitate care împărtășește aceleași experiențe ca și tine și care te poate ajuta atunci când ai nevoie!

Surse foto: medeonbio.com, medicomart.files.wordpress.com.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top