FemHelp – debut cu succes la Timișoara

Cea de-a treia ediție a Conferinței FemHelp, încă în desfășurare zilele acestea la Timișoara, a debutat ieri cu ziua dedicată endometriozei. La eveniment au participat atât medici din mai multe orașe ale țării cât și reputați profesori din țări precum Austria, Germania, Italia sau Franța.

Startul zilei a fost dat de trei operații transmise live, atât din Spitalul Premiere, Timișoara, cât și din cel din Rouen, Franța.

Una din intervențiile chirurgicale din România a presupus  operația unei paciente cu o tumoră malignă de 15 cm care a fost îndepărtată cu succes de către medici, dar și cu endometrioză profundă, motiv pentru care s-a recurs la histerectomie  totală laparoscopică -tehnică personală prezentată de către cunoscutul Profesor Pietro Litta, Italia.

Cea de-a doua operație live efectuată în spitalul timișorean a presupus îndepărtarea unui nodul de 6 cm creat de endometrioza profundă infiltrativă și o resecție segmentară rectală anterioară. Operația a fost realizată de către reputatul profesor Joerg Keckstein din Austria.

Intervenția chirurgicală din Franța, realizată de către medicul Horace Roman a presupus un Shaving profund precum și o rezectie rectală discoidă transanală de aproximativ 16cm. Pacienta urmează să trăiască timp de trei luni cu anus contra naturii, pentru a facilita astfel vindecarea optimă a rectului. Intervențiile chirurgicale au fost realizate de către medicii străini, invitați în cadrul conferinței, asistați de personalul Spitalului Premiere.

Ziua a continuat cu o conferință de presă la care au participat distinșii invitați internaționali: Prof. Joerg Keckstein, Austria, Prof. Stepano Angioni – Italia, Prof. Fabrizio Barbieri – Italia, Prof Dr. Prof. Pietro Litta – Italia, Prof. Claudiu Mărginean – Târgu Mureș, Dr. Bogdan Mureșan și Dr. Voicu Simedrea, ambii din Timișoara. Răspunsurile domniilor lor la întrebările adresate vor face cât de curând obiectul unui articol separat.

Lucrările prezentate în cadrul conferinței au vizat diferite abordări ale chirurgiei endometriozelor profunde, concluziile și cercetările medicilor în privința evoluției acestui tip de chirurgie, precum și noi aspecte ale adenomiozei dar și multiplelor rezecții de organe. Echipa de la Timișoara a prezentat unele dintre cele mai dificile intervenții chirurgicale pe care le-a efectuat în Spitalul Premiere, în care medicii au reușit să salveze organele pacientelor și chiar să le opereze sub sarcini cu termene avansate.

Lista lucrărilor prezentate în cadrul zilei dedicate endometriozei:

  • Enzian-Classification – the need for a classification of deep infiltrating endometriosis.
  • Adenomyosis: operative treatment to preserve the uterus.
  • Bowel Endometriosis: technical aspects for an individual surgical approach, Prof. Joerg Keckstein, Villach, Austria
  • Challenges of Adenomiosis: Prof. Fabrizio Barbieri,Venetia, Italia
  • New approach in treatment of uterine myomas, Prof. Litta P.
  • Challenges of ART Techniques in advanced endometriosis- dr. Gernot Kommetter, Klagenfurt, Austria
  • Tratamentul chirurgical conservator al endometriozei colorectale Prof . Lucian Pușcasiu, Târgu Mureș, Romania, Prof. Horațiu Roman
  • Cazuri inedite de endometroioză avansată, Dr.Ion Ionuț, București, România
  • Neuropelveologia – o nouă disciplină în chirurgia pelvină avansată, Dr.Voicu Simedrea, Timișoara
  • Practical aspects of ART techniques in endometriosos – Dr.Raluca Sabău,Timișoara

Tototdată, Asociația Eu și Endometrioza a avut onoarea să fie prezentată participanților în deschiderea conferinței, de către gazda evenimentului, Dr. Voicu Simedrea.

Cu această ocazie, pliantele de prezentare și conștientizare a endometriozei oferite de Asociația Eu și Endometrioza au fost înmânate medicilor participanți pentru a le distribui pacientelor lor din orașe precum București, Târgu Mureș, Iași, Timișoara și Constanța. Mulțumim organizatorilor pentru invitație.

Conferința Fem Help va continua și în zilele următoare cu programul dedicat medicinei fetale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top