Explorând Terapia CranioSacrală pentru Alinarea Endometriozei

Terapia CranioSacrală a fost dezvoltată de dr. John E. Upledger, în urma studiilor științifice pe care le-a condus la Universitatea de Stat Michigan din Statele Unite, între anii 1975-1983, unde a fost profesor de biodinamică și cercetător clinic. De aceea metoda originală a acestei terapii, îi și  poartă numele.

Terapia CranioSacrală este o metodă blândă și neinvazivă de evaluare și îmbunătățire a funcționării sistemului fiziologic al corpului, numit sistem craniosacral, ceea ce duce la îmbunătățirea activității sistemului nervos central și, implicit, a întregului  organism.

Sistemul craniosacral este compus din creier, măduva spinării, membranele meningeale, structuri care controlează presiunea intracraniană și a lichidului cefalorahidian care înconjoară și protejează creierul și măduva spinării.

Cum decurge o  ședintă de terapie CranioSacrală?

Pacientul se așează pe masa de  masaj, cu fața în sus, îmbrăcat  lejer, iar terapeutul se  conectează printr-o  atingere  ușoară, de  max. 5 grame, în  anumite  zone  ale  corpului, plecând de  la picioare  și  ajungând până la cap, unde va lucra fiecare os al craniului, pentru  eliminarea restricțiilor la acest  nivel.

Există așa numitele zone, denumite diafragme, în care prin palparea și percepția unor modificări  la nivel structural, cât și a ritmului  craniosacral, terapeutul își dă seama de anumite restricții în acele zone, care într-un limbaj  comun sunt percepute de către pacient  ca fiind  dureri,  sau  zone sensibile. Aceste zone pe care terapeutul le atinge în timpul ședinței, pot aduce în mintea pacientului, amintiri demult uitate, uneori cu o semnificație foarte profundă și  uneori  chiar dureroase pentru acea persoană. Aceste amintiri, reprimate, determină în timpul ședințelor  de terapie craniosacrală,  accese de  plâns, sau  furie, sau orice altă manifestare emoțională pe care pacientul simte nevoia să o  elibereze.

Aceasta este  modalitatea prin care sunt  eliminate acele traume emoționale pe  care le ”îngropăm” mai  ales în situații de criză, pentru  a putea diminua durerea pe care  ne-o pot  produce anumite  emoții negative. Chiar dacă le îngropăm și trecem peste, ele  rămân înmagazinate  în corpul nostru, iar mai  târziu, acestea pot  genera dureri sau  chiar  boli a căror cauză uneori este  greu de depistat, dacă nu se iau în considerație și  cauzele emoționale ale  acestora.

În esență, ceea ce  ar  trebui să știți   despre  Terapia CranioSacrală este faptul ca ea nu tratează  doar  efectele, ci  merge mult mai  profund  pe  cauzele care  au determinat  boala, în speță, acele  cauze  emoționale, care  stau la baza declanșării oricărei  boli  din organismul nostru.

Terapia CranioSacrală și simptomele asociate endometriozei

Cum ne poate ajuta această terapie în ceea ce privește simptomatologia generată de endometrioză? Studiile au arătat că, terapia CranioSacrală este de mare ajutor în special pentru pacienții care acuză dureri cronice lombare. Determinările făcute pe grupe de pacienți cu scor VAS 10 au demonstrat o reducere semnificativă a pragului dureros după numai 10 ședințe, un nivel optim al oxigenului saturat al hemoglobinei,  reglarea presiunii sanguine sistolice, a potasiului seric și magneziului.

Știm, de asemenea, că de multe ori endometrioza poate duce la anxietate și depresie. Terapia CranioSacrală reduce vizibil aceste efecte ale endometriozei îmbunătățind calitatea vieții pacienților precum și pe cea a somnului.

În link-urile de mai jos puteți regăsi câteva studii legate de terapia CranioSacrală și efectele ei benefice, precum și o analiză a unei paciente cu endometrioză tratată cu această terapie, chiar pe website-ului International Alliance of Healthcare Educators din America.

Tot acolo veți regăsi un studiu amplu legat de efectele benefice ale Terapiei CranioSacrale în obținerea de sarcini la pacientele cu endometrioză. Aceste rezultate ale terapiei sunt comparabile cu cele obținute de paciente în urma procedurilor FIV, fapt care arată beneficitatea terapiei CranioSacrale în comparație cu procedurile hormonale la pacientele cu infertilitate.

Mai multe informații despre Terapia CranioSacrală puteți afla urmărind articolele noastre, chiar de la terapeutul nostru colaborator, specialist în Terapie CranioSacrală metoda Upledger, Silvia Lupu. Ea este de altfel și practicant al Terapiei Florale Bach și Maestru  Reiki Usui Shiki Ryoho, alte terapii complementare despre care vom vorbi cât de curând. Ne puteți scrie întrebările voastre pe adresa eusiendometrioza@gmail.com iar răspunsurile se vor regăsi în materialele noastre viitoare.

Linkuri:
https://www.iahe.com/docs/articles/10year_retrospecitc_on_Manual_PT_for_Female_Infertility.pdf
https://www.iahe.com/docs/articles/Endometriosis_and_CranioSacral_Therapy.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19729492
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27347698
https://www.centerforadvancedmed.com/endometriosis/

Photo sources: upledger.ie, yaletownnaturopathic.com

Scroll to Top