Importanța Uleiurilor Esențiale: Înțelepciunea Antică pentru Vindecare Modernă în Endometrioză

De mii de ani natura a furnizat omului materia primă pentru tot ce avea nevoie pentru a trăi în armonie și sănătate, cu el și cu ceilalți. Darurile naturii au fost apreciate încă din preistorie de primii oameni și stau astăzi la baza medicinei moderne. Miraculoasele plante, adevărate izvoare de sănătate și vindecare erau folosite pentru tratarea multiplelor afecțiuni și chiar răni provocate de lupte crâncene. Izvoarele antichității sunt pline de mărturii ale tuturor celor care au scris istoria acelor vremi, legate de folosirea leacurilor din plante. Străbunii noștri, viețuitori pe aceste meleaguri, cunoșteau și ei din plin eficiența diverselor plante, folosindu-le cu mare grijă și recunoștință, ori de câte ori era necesar.

i cum această metodă de medicină tradițională nu s-a demodat niciodată, iată că ea a străbătut timpul până în vremurile noastre, fiind și astăzi folosită cu succes de milioane de oameni din întreaga lume. Motivul? Este unul simplu: organismul nostru, fiind parte din această natură înconjurătoare are capacitatea de a se regenera și trata folosind darurile mamei naturi.

Așa se face că, rețete străvechi au ajuns până în vremurile noastre și tratează eficient și astăzi diverse afecțiuni. Unele dintre aceste rețete privesc extragerea uleiurilor esențiale din diferite părți ale plantelor: unele din tulpini, petale, rădăcini, coaja fructelor sau chiar rășini și scoarțe de copaci. Din ce în ce mai multe studii medicale certifică puterea miraculoasă a acestor uleiuri esențiale. Folosirea lor poate fi prin difuzare, topică (direct pe piele) sau ingerare (luate intern), evident respectând instrucțiunile de folosire și, de preferat, la recomandarea unui consultant atestat sau specialist în aromaterapie.

Dar să o luăm cu începutul și să aflăm ce face un ulei să fie esențial?

Aflăm astfel că, deși sunt nenumărate tipuri de uleiuri esențiale pe piață, nu toate sunt cu adevărat esențiale, organice, terapeutice și certificate în acest sens.

Un ulei esențial este acela extras prin distilare cu abur sau presare la rece (vechi metode tradiționale, de altfel), din plante crescute în habitatul lor natural, fără intervenție umană asupra lor, fără a fi ajutate să crească prin folosirea diverșilor compuși chimici, metale grele sau ingrediente sintetice, care i-ar putea diminua eficacitatea, puritatea și acțiunea terapeutică.

Metodele de creștere ale acestor plante implică doar acțiunea directă a naturii, fără nicio altă intervenție, la fel cum extragerea uleiurilor presupune doar metodele specificate mai sus. În acest fel uleiul rezultat poate fi certificat drept pur.

Companiile care comercializează uleiuri cu adevărat esențiale pornesc după distilare verificarea acestora pentru a le testa compoziția chimică. Pe parcursul testelor (doTerra este singura companie din lume care face și zeci de testări, de la cisterna în care este transportat de la locul distilării și până la îmbutelierea lor în sticluțe și are și studii medicale demonstrate care atestă eficacitatea uleiurilor sale în diferite afecțiuni). Dacă, din diferite motive (un an mai secetos/ploios/intemperii/calitate defectuoasă a solului, etc.) uleiul nu corespunde standardelor de calitate pentru a fi certificat, indiferent de stadiul la care se află testarea – la cisternă, pe drumul către îmbuteliere sau chiar în sticluță  – acesta este retras de la comercializare. Mai mult, există teste prin care uleiul este monitorizat să își păstreze aceleași proprietăți, de la distilare și până la livrare. O a treia și ultimă etapă de astfel de teste prevede verificarea uleiului la îmbuteliere în sticluțe. Aici i se certifică și gradul de puritate, necontaminarea cu diverși germeni sau alterări pe tot parcursul acestui proces.

Protocolul de testare folosit de doTerra include:

  • Testare organoleptică – în acest prim test sunt implicate simțurile umane: vederea, mirosul, atingerea și gustul.
  • Testare micro-bacteriană
  • Cromatografie pe gaz – fiecare ulei este vaporizat și trecut printr-o coloană lungă ce separă uleiul de componentele sale individuale. El va călători aici cu viteze diferite în funcție de greutatea moleculară și proprietățile chimice și apoi măsurat la ieșirea din coloană. Așa se poate determina ce compuși sunt prezenți într-o probă testată, de la început până la ieșirea ei din coloană.
  • Spectometrie de masă
  • Spectroscopie infraroșie cu transformare Fourier (FTIR) – testare folosită pentru a verifica potențialul și calitatea consistentă a unui lot, identificând componentele structurale ale compușilor.
  • Testarea chiralității – termen folosit pentru a determina orientarea 3D a unei molecule. Așa cum palmele noastre, deși par la fel nu sunt identice, la fel și particulele din molecule diferă. Acest test se folosește pentru a verifica dacă respectivele molecule nu conțin și elemente sintetice prezente în structura lor.
  • Analiza izotopică – Materia este alcătuită din elemente chimice. Cu toate că există zeci de elemente, fiecare este distinct datorită protonilor pe care îi conține. Uneori, un element poate exista în mai mult de o formă stabilă dacă are mai mult sau mai puțin neutroni. Când se întâmplă acest lucru, elementele se numesc izotopi. Analiza aceasta stabilește izotopi sunt prezenți într-un constituent de ulei esențial și în ce cantități. Dacă sunt provenite din aceeași locație, fiecare constituent dintr-un ulei esențial ar trebui să aibă același raport de izotopi. Dacă un constituent particular are un profil izotopic diferit atunci uleiul a fost supus unei falsificări.
  • Testare de metale grele – când un ulei esențial este adecvat distilat nu ar trebui să conțină metale grele.

De ce sunt importante aceste certificări?

Uleiurile contrafăcute de pe piață sau cele care nu prezintă cel mai înalt grad de puritate pot face mai mult rău decât bine. Indiferent prin ce metodă sunt folosite (difuzat, topic, intern) cele esențiale sunt sigure pentru organism, asigură aportul terapeutic, calitatea și eficiența pe care ne-o dorim, nu furnizează organismului metale grele sau chimicale care pot ajunge în corp prin toate cele trei metode de folosire.

Asta înseamnă că, odată ce folosim un ulei pur, organic și certificat ca fiind terapeutic avem garanția că ceea ce aducem în organismul nostru este exact ceea ce are nevoie, pentru a se pune în stare de sănătate. Cu alte cuvinte, aducem astfel exact acea magie a naturii despre care vorbeam la începutul textului.

De ce sunt mai scumpe uleiurile esențiale decât cele pe care le cumpărăm din magazine?

În primul rând am vorbit despre habitatul natural al plantelor din care sunt extrase. DoTerra nu își face propria plantație ci, merge în diferite țări extrăgând uleiul exact de acolo de unde cresc aceste plante. De multe ori, zonele de extracție sunt dificile și atunci, doTerra oferă celor din zona respectivă și sustenabilitate și co-impact sourcing, în așa fel încât să poată extrage mult timp înainte aceste uleiuri de acolo, fără a fi afectat procesul de creștere al plantelor.

Unele uleiuri prețioase precum cel de tămâie de exemplu (denumit și Regele Uleiurilor) se extrage din Boswellia Carteri care creşte în Somalia, o zonă puternic defavorizată. Procesul este exclusiv manual, localnicii lucrând la colectarea răşinii încă din primii ani de viaţă. Este o muncă laborioasă, iar procesarea răşinii până a momentul distilării presupune curățarea ei manuală de impurităţi, sortarea blocurilor de răşină, alegerea după culoare, spălarea lor manuală, şamd. Alte uleiuri necesită cantităţi uriaşe de materie primă, de ordinul tonelor, cum ar fi, cel de trandafir care are nevoie de jumătate de tonă de petale recoltate, pentru o sticluţă de numai 5ml!

Toate acestea, precum şi procesul de certificare al uleiurilor, toţi paşii premergători până la îmbuteliera lui în sticluţă presupun costuri uriaşe, de la care doTerra însă nu face rabat, tocmai pentru a oferi consumatorilor un ulei pur, terapeutic, organic şi sigur.

De ce sunt toate acestea importante?

Aromaterapia nu înseamnă însă doar să alegi uleiuri esenţiale și parfum frumos în casă. Înseamnă să știi să foloseşti aceste daruri ale naturii ca tare. Este o întreagă artă în a e combina, a le cunoaşte compoziţia chimică a fiecăruia şi a alege exact diluaţia şi uleiurile care nu îşi anulează unul altuia proprietățile. Fie că le folosim ca atare pentru tratarea diferitelor afecțiuni, în produse cosmetice, la gătit sau la produsele de curățenie, uleiurile esențiale se folosesc întotdeauna respectând anumite protocoale.

Această artă a aromaterapeiei, ca de altfel orice alt talent din lume, revine în primul rând naturii înconjurătoare, care ne poate oferi sănătate, atâta vreme cât știm să alegem ce este cel mai bun și prețios din ea. Suntem proprii noștri stăpâni în materie de sănătate. De ce să alegem așa cum se cuvine ce este cel mai bun pentru noi?

Atenționare! Uleiurile esențiale se folosesc NUMAI conform instrucțiunilor de folosire și precauțiilor oferite de producător. Nu folosiți niciodată uleiurile nediluate pe piele sau intern, decât dacă este specificat în prospectul acestuia și chiar și atunci testați înainte pe o porțiune mică de piele, mai ales cei care aveți sensibilități la diferite produse!

Folosirea lor se face întotdeauna responsabil, cu toate măsurile de siguranță și sub îndrumarea unui specialist în aromaterapie! Uleiurile sunt extrem de puternice, diferite total față de tot ce putem cumpăra din magazinele de profil, iar utilizarea lor trebuie făcută conform indicațiilor de mai sus și a celor oferite de producător!

Acest material, precum și oricare de pe www.eusiendometrioza.ro poate fi distribuit numai cu menționarea sursei.

Scroll to Top