Despre Endometrioză la Conferința Asociației pentru Studiul Durerii

Una dintre lucrările prezentate săptămâna trecută la Conferința Națională a Asociației Române pentru Studiul Durerii a fost: Durerea postoperatorie după histerectomia laparoscopică versus histerectomia vaginală, pentru afecțiuni ginecologice benigne, realizată de o echipă de medici de la diferite spitale, în frunte cu doamna profesor doctor Elvira Brătilă.

Lucrarea a evidențiat faptul că histerectomia laparoscopică este din ce în ce mai preferată celei vaginale datorită faptului că are o rată mică de complicații postoperatorii și o mai bună vizualizare a câmpului operator.

Studiul acestei echipe a fost realizat pe durata unui an în care au fost monitorizate paciente operate de diferite afecțiuni ginecologice benigne, precum fibromul uterin, endometrioza sau tulburări menstruale.

Durerea a fost evaluată imediat după operație, precum și la 1,2 și 6 săptămâni după intervenția chirurgicală. Totodată, cercetătorii au evaluat și nivelul de analgezice administrate fiecărei paciente în parte în toată această perioadă. Pacientele care au făcut obiectul studiului au fost operate unele atât pe cale laparoscopică, iar altele, pe cale vaginală. 

Rezultatele au evidențiat faptul că durerea postoperatorie în urma intervenției laparoscopice a fost mult mai scăzută decât în cazul intervenției vaginale, cantitatea de sânge pierdută în timpul intervenției fiind mult mai redusă și, implicit și numărul de zile de spitalizare fiind unul mai mic.

În ceea ce privește durerea cronică în endometrioză, într-o altă lucrare*, prof. dr. Elvira Brătilă menționa: “Mecanismul de apariție al durerii în endometrioză este complex și implică inflamația, nociceptorii (n.n. terminații nervoase libere de la nivelul pielii și țesuturilor) precum și o procesare eronată a acestei percepții la nivelul sistemului nervos central sau periferic. Din aceste motive managementul durerii la pacientele cu endometrioză implică un tratament complet, atât farmacologic, cât și chirurgical, însoțit de o consiliere psihologică efectuată de un specialist în terapia acestei percepții. Din păcate cele mai multe paciente beneficiază doar de tratamentul chirurgical; astfel durerea postoperatorie devine o reală provocare care necesită de multe ori o abordare multidisciplinară”.

Studii menționate și citate:

“Durerea postoperatorie după histerectomia laparoscopică vs histerectomia vaginală pentru afecțiuni benigne”.
“Mecanisme de apariție ale durerii postoperatorii la pacientele cu endometrioză”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top