Descoperă Puterea Vindecătoare a Uleiului de Cimbru: Un Remediu Natural pentru Depresie și Durere

Endometrioza este o afecțiune cronică pentru care încă se caută diverse remedii. Una din condițiile care necesită o atenție aparte în endometrioză este prezența durerii. În afară de tratamentul medicamentos sau, în cazurile absolut severe, terapia chirurgicală a durerii, există remedii naturale care pot ameliora simțitor pragul dureros.

Uleiul esenţial de cimbru este cunoscut de mii de ani ca fiind unul dintre cele mai puternice antiseptice, antibacteriene și antispasmice folosite. Unul dintre rolurile uleiului de cimbru este însă și reglarea balansului hormonal din organism, ceea ce îl face de neprețuit în endometrioză ajutând la reglarea problemelor menstruale dar și a simptomelor menopauzei.

Cimbrul este o plantă lemnoasă, aromatică, ce crește cel mai bine pe teren uscat și în climat călduros. Tolerează bine seceta, de aceea îl veți întâlni și în zonele aride din Africa dar și pe crestele munților, suportând destul de bine frigul. Este o plantă perenă, care se cultivă primăvara, având deja peste 300 de varietăți diferite ale speciei. Deși ele arată aproape la fel, fiecare are o compoziție chimică diferită, corespunzătoare diferitelor afecțiuni.

Combinația de substanțe chimice regăsită în uleiul esențial include: alfa-tujona, alfa-pinenul, camfenul, beta-pinenul, para-cimena, alfa-terpinenul, linaloolul, borneolul, beta-cariofilina, timolul și carvacrolul. Uleiul are o aromă picantă, caldă, puternic penetrantă.

Folosit ca antiseptic, uleiul de cimbru conține între 20-54% timol, elementul care îi conferă aceste proprietăți vindecătoare, distrugând germenii și infecțiile de la nivelul gurii de exemplu și protejând dinții împotriva plăcii bacteriene.

Alte beneficii ale uleiului esenţial de cimbru:

  • Tratează problemele respiratorii
  • Vindecă rănile, vânătăile, tăieturile, cicatricile, arsurile, eczemele, înlătură mâncărimile
  • Servește drept barieră împotriva înțepăturilor insectelor
  • Previne balonarea
  • Diuretic, înlătură toxinele, excesul de apă și sare din organism
  • Îmbunătățește vederea
  • Previne căderea părului
  • Reduce celulita
  • Stimulează circulația sangvină
  • Reduce stresul și anxietatea

În ceea ce privește efectele pe care le are în endometrioză, uleiul de cimbru îmbunătățește producția de progesteron. Un nivel scăzut al acestui hormon este strâns legat de infertilitate și depresie. Într-un studiu realizat de Societatea de Biologie și Medicină Experimentală pe 150 de plante testate pentru producția de progesteron și care inhibă dezvoltarea celulelor care cauzează cancerul la sân, uleiul de cimbru se află în top șase în ceea ce privește legătura dintre progesteron și estradiol. Mai mult, el este folosit în tratarea fibroamelor, datorită stimulării producției de progesteron pe care o oferă.

De asemenea, tot uleiul de cimbru este cunoscut a încetini menopauza, reducând simțitor simptome precum bufeurile, insomnia sau schimbările bruște de dispoziție.

Pentru combaterea durerilor menstruale sau a sindromului premenstrual, puteți folosi zilnic câteva picături de ulei de cimbru, aplicat pe abdomen și masat până intră perfect în piele. Efectul său va fi resimțit în doar câteva minute. Pentru a evita eventuale iritaţii, uleiul esenţial de cimbru se aplicătopic doar diluat în ulei de cocos, migdale, jojoba, etc.

Dacă aveți hemoragii însă este bine să evitați folosirea îndelungată a uleiului de cimbru. De asemenea, dacă aveți o intervenție chirurgicală programată, opriți folosirea uleiului cu două săptămâni în avans.

Sources: s.doctoroz.com, greenmedinfo.com, study.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top