Ieri, 19 martie, la Hotel Novotel București a avut loc cea de- a 7-a ediție a Conferinței Naționale de Management Modern al Asociațiilor de Pacienți la care Asociația Eu și Endometrioza a fost invitată să participe.
Printre speakerii prezenți la eveniment s-au numărat:
- Dr. Diana PĂUN Consilier de Stat (Speaker) Administratia Prezidențială
- Dl. Attila LASZLO Președinte (Speaker) Comisia pentru sănătate publică/Senat
- Dna. Romana FURTUNĂ Consilier Personal Ministerul Sănătații.
Printre temele discutate în cadrul acestei ediții s-au numărat și:
- Sistemul medical românesc și siguranța pacienților
- Informare și Educare
- Siguranța Pacientului: Prioritate pe agenda Adunării Mondiale a Sănătății
- Ce facem împreună pentru a crește vocea pacienților?
Dezbaterile au vizat unele dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă ONG-urile de pacienți din România și, implicit membrii acestora: lipsa unor medicamente specifice anumitor patologii, reglementarea suplimentelor naturiste prin inițiative legislative, crearea unor registre de pacienți pentru fiecare afecțiune în parte, lipsa studiilor medicale specifice.
Totodată, un moment important a fost lansarea unei platforme digitale de ajutor pentru pacienții diagnosticați cu diabet de Tip I și II, drept instrument de ajutor în managementul zilnic al acestei afecțiuni.
În cadrul Conferinței, fondatorul Asociației noastre, dna Clarisa Iordache a ridicat în plen problematica endometriozei în România: necesitatea recunoașterii acestei patologii drept afecțiune cronică și includerea ei în Planul Național de Sănătate, cu toate drepturile care rezidă de aici, pentru pacientele din România. Acest aspect a fost cerut și din calitatea Asociației Eu și Endometrioza de membru al World Endometriosis Organization, un for mondial care invită guvernele din statele membre, prin vocile ONG-urilor reprezentante, să ia măsuri concrete în ce privește statutul pacientelor cu endometrioză.
În urma discuțiilor purtate cu dr. Diana PĂUN despre ajutorul pacientelor cu endometrioză din țara noastră, Consilierul prezidențial și ceilalți speakeri cu factor de decizie în aceste probleme ne-au invitat pe această cale să discutăm despre pacientele din România și să deschidem astfel încă un drum pentru acestea în ce privește prevenția, diagnosticarea precoce, tratamentul corect și complet al endometriozei, dar și crearea unui set de măsuri venite în sprijinul pacientelor.
Asociația Eu și Endometrioza mulțumește CASPA și Oameni și Companii pentru invitația la acest eveniment, precum și dnei dr. Diana Păun pentru deschiderea cu care a primit propunerile noastre orientate către ajutorul pacientelor.