De Ce Practicăm Yoga pentru Gestionarea Endometriozei?

Specialiștii în endometrioză recomandă din ce în ce mai des ca metode de tratament în managementul endometriozei, pe lână dietă și sporturile care lucrează cu precădere zona pelviană. Motivul este unul simplu: atât timp cât ne concentrăm pe pelvis, organele prezente în interiorul acestuia, precum și musculatura trebuie ajutate să se miște libere, să fie fortificate iar circulația sangvină din zonă să se desfășoare în parametri optimi. Mai mult, în endometrioză este foarte important să lucrăm eventualele aderențe (fâșii de țesut fibrotic care, odată ce cresc, cuprind organele din pelvis împiedicându-le să se miște și funcționeze normal) care pot pune stăpânire pe interiorul nostru, conducând în cele mai grave cazuri la pelvis înghețat (frozen pelvis = acea condiție a pelvisului în care toate organele sunt acaparate de aderențe, făcând imposibilă funcționarea lor optimă și cauzând dureri atroce).


CE ESTE YOGA?

Unul dintre mijloacele de exerciții despre care s-a dovedit deja că are multiple beneficii în managementul endometriozei este Yoga! Cunoscută de mii de ani drept o practică spirituală hindusă, Yoga este bazată pe meditație și autocunoaștere. În India, Yoga este privită de către hinduși drept un mijloc de desăvârșire fizică, mentală, emoțională și spirituală.

În afara Indiei, Yoga a devenit de-a lungul timpului un mijloc de relaxare și întreținere corporală, prin practicarea așa numitelor asane (serie de mișcări și poziții fizice care lucrează trupul pe întregime). Practicată inițial în India și, ulterior în întreaga lume, Yoga este o combinație între exerciții fizice, relaxare și meditație benefice atât pentru minte, cât și pentru suflet și corp.

Yoga înseamnă eliberarea din capcanele minții, eliberarea de propriul corp (inclusiv afecțiuni fizice, dureri, etc), de simțuri și emoții, dar mai ales, de ego. Pentru toate acestea Yoga presupune exercițiu și disciplină.

CE NU ESTE YOGA?

Din păcate, chiar dacă publicul din România a aflat despre Yoga din romanul Maytrei al lui Mircea Eliade încă din 1934, printre primele tangențe pe care țara noastră le-a luat efectiv cu practica yoga au fost prin intermediul unui așa zis guru care a transformat ideea de yoga în orice altceva decât practică spirituală.

Trebuie să știți că Yoga NU presupune atingeri fizice, între maestru și cursanți. La fel cum yoga nu înseamnă extaz mistic prin sex și nici practici imorale. Mai mult decât atât, fiecare își alege dacă vrea să practice yoga doar pentru exercițiile fizice sau să studieze acest concept și în ce privește spiritualitatea lui.


FILOSOFIA YOGA

Printre principiile milenare ale Yoga se numără atingerea stării de conștiință perfectă, care presupune eliberarea de toată suferința lumească, o stare în care toate gândurile încetează iar atenția practicantului se focusează pe un singur punct.

Practicarea concentrării este comună tuturor formelor de yoga. Asanele (exercițiile fizice) au la bază o educare a respirației și eliberarea minții de toate gândurile, în așa fel încât, pe tot parcursul realizării asanelor, practicantul să fie conștient și prezent în exercițiul lui.

YOGA ȘI ENDOMETRIOZA

Știm deja că viața cu endometrioză presupune o disciplină anume, atât în ceea ce privește alimentația, cât și exercițiile fizice. De ce să practicăm Yoga în endometrioză și nu alt sport?

Studiile de specialitate realizate pe pacientele cu endometrioză au demonstrat deja efecacitatea exercițiilor Yoga, mai ales în ceea ce privește managementul durerii. După numai câteva săptămâni de practică, (unele studii au vizat o ședință pe săptămână, altele, două ședințe) toate pacientele care au fost incluse în aceste programe au raportat o diminuare drastică a scorului de durere V.A.S (Visual Analoguie Scale).

Mai mult, toți subiecții acestor studii au resimțit după numai câteva săptămâni de Yoga o îmbunătățire semnificativă a durerilor lombare, a celor de cap și altor dureri din corp.

Yoga și-a demonstrat eficacitatea și în ceea ce privește concentrarea, atenția, psihicul și relațiile sociale, fiind clasificată de către Organizația Mondială a Sănătății (WHO) drept o practică a trupului și minții, care îmbunătățește simptomele prezente în diferite afecțiuni, dintre care putem aminti astmul, hipertensiunea arterială și endometrioza. Mai mult decât atât, tot WHO a caracterizat Yoga drept un o practică ce crește considerabil stima de sine și gradul de conștiență asupra propriei persoane. Link-urile studiilor le regăsești la finalul acestui material.

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le poate aduce Yoga asupra vieții tale. De reținut este că Yoga este una dintre practicile fizice, mentale și spirituale, cu beneficii demonstrate deja, care te poate ajuta să obții starea de bine pe care și-o dorești, să previi apariția aderentețelor, să scapi de durerile specifice endometriozei și să trăiești cât mai frumos cu acest diagnostic.

Vom mai vorbi despre Yoga și în alte materiale viitoare, precum și despre care sunt asanele potrivite pe toată perioada menstruației, din prima zi a ei și până la final.

Până data viitoare, Namaste! 




Sources: chopra.com, tantris.com, getfitretreats.com, wikiihealth.com,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27552065,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5225749/,
https://lifelabs.psychologies.co.uk/users/1804-heather-mason/posts/11494-yoga-for-pain-associated-endometriosis.

Scroll to Top