Cine Suntem? Dezvăluind Fețele Endometriozei

De multe ori zâmbim fals. Dar o facem cu perfecționismul zeilor antici însă. De foarte multe ori suntem impecabile, avem un machiaj de invidiat, un tonus plin de optimism, din perspectiva altora. Doar măști bine construite, mai ceva decât orice program de grafică computerizată.

Noi suntem pacientele cu endometrioză. Acele femei care, de-a lungul vremii au învățat cum să își folosească farmecele nu pentru a seduce ci pentru a ascunde: dureri, indispoziții, mâhniri, îngrijorări, temeri. Cele mai multe facem asta inconștient și din cauza mentalității devenite al doilea ADN.

Nu ne dăm seama când ne mai construim o mască. Una pentru acasă, ori de câte ori soțul sau cei dragi încep să își pună semne de întrebare dacă nu cumva fugim de responsabilități, dând vina pe dureri. O altă mască la serviciu, pentru șeful care “ține în mână” bunăstarea noastră financiară și pentru toate colegele de birou care empatizează declarativ cu noi dar la pauza de țigară ne bârfesc pe la colțuri. O altă mască ori de câte ori ieșim în societate și încercăm să socializăm râzând în hotote când, defapt, ne-am îneca în lacrimi.


Una din cele mai triste măști, dar și cea mai bine construită este aceea de femeie puternică, femeia realizată profesional, care nu are nevoie de mai nimic. O mască perfect realizată pentru a ascunde neputința de a fi mamă, toate nopțile de plâns în pernă, toate FIV-urile nereușite, toate tratamentele hormonale bombă pentru organism, sau chiar o eventuală histerectomie realizată la vârste destul de fragede. Neputințe făcute cadou de endometrioză. Surprizele unei vieți pe care nu ne-am dorit-o așa, nici nu ne-am construit-o în extreme acționând haotic.

Noi suntem femeile cu endometrioză, cele care am învățat prea bine să ne ascundem toate aceste suferințe pentru a duce o viață cât se poate de normală într-o societate bazată pe prejudecăți.

“Trei kilometri” dincolo de granițele țării dacă ne-am fi născut, multe dintre aceste prejudecăți nu ar mai fi existat și nu ne-am mai fi lovit de ele. Și, chiar dacă am ales să rămânem aici și să le luăm pe toate în piept este vremea să ne privim chipurile în oglindă și să ne reamintim cine suntem cu adevărat!

Suntem femei care poartă această endometrioză pe post de emblemă, ori de câte ori pășim într-un cabinet medical, ori de câte ori grimasele suferinței ni se încrustează pe chipuri la serviciu, ori de câte ori alegem să ne tragem sufletul în pat, în detrimentul momentelor petrecute cu familia sau prietenii.

E timpul să stăm drepte mai întâi în fața noastră. Să ne dăm jos toate aceste măști și să vedem că puterea cu care ni le-am construit vine din interiorul nostru. E timpul să ne folosim de această putere nu pentru a ne ascunde suferința, ci pentru a o face cunoscută: familiei, prietenilor, șefilor, colegilor și, mai ales medicilor de la care așteptăm să ne trateze corespunzător.

E timpul să vorbim despre endometrioză și despre viețile noastre așa cum sunt ele: afectate zilnic de această suferință. Putem face asta pentru că nimeni în afară de noi nu știe mai bine cum se duce o astfel de luptă. Nu ne vom lupta cu exteriorul, nu vom duce vendete cu aceia care, tot din prea multe prejudecăți, ne vor eticheta. Vom alege însă să construim pas cu pas un drum (anevoios dar sigur) către o altă calitate a vieții.

Si stă numai în puterea noastră să facem asta. O avem! Endometrioza ne ajută să o folosim! Iar atunci când suntem nesigure, când stima noastră de sine nu ne lasă să credem prea tare în noi este timpul să apelăm la specialiști gata să ne ajute să clădim mai departe drumul către noi! Sunt oameni (din ce în ce mai mulți), uneori chiar din rândul pacienților, care ne pot îndruma, ghida și orienta către această putere!

Suntem femei cu endometrioză! Iar asta este una din cărțile de vizită ale puterii noastre, lucrate, construite alături de traineri de specialitate, clădite pas cu pas. Pentru că noi alegem în sfârșit să ne schimbăm viața cu endometrioză! Avem de azi un țel nou: acela de a aduce binele în viețile noastre și de a-i face și pe cei din jur să conștientizeze ce înseamnă acest bine pentru o femeie cu endometrioză!

Tu ești pregătită să te vezi așa cum ești și să îți schimbi viața cu endometrioză?

Fotografiile și articolul fac parte din strategia de marketing a Campaniei “Fețele Endometriozei” demarată de Asociația Eu și Endometrioza.

Photo Credits: Mihaela Gartone and Clarisa Iordache

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top