Înțelegerea Endometriozei Toracice: Simptome, Diagnostic și Tratament

Cele mai întâlnite forme de endometrioză sunt cele peritoneale și pelviene. Cu toate acestea, endometrioza poate afecta și alte zone ale corpului, cum ar fi abdomenul și organele aferente, toracele sau chiar creierul. Cazurile sunt relativ rare și, dacă în cazul formelor frecvent întâlnite soluțiile medicale sunt încă destul de puține, în ceea ce privește endometrioza localizată în alte părți ale corpului lucrurile sunt ceva mai complicate.

Endometrioza toracică însumează diferite forme clinice sau radiologice asociate cu creșterea tesutului endometrial (glande și stromă – rețea de suport a unui organ, alcătuită din țesut conjunctiv, vase și nervi) localizat în plămâni, parenchim, căile respiratorii sau pleură. De regulă este prezentă sub formă de pneumotorax catamenial, hemotorax catamenial, hemoptizie și noduli pulmonari.

Pneumotoraxul catamenial sau fenomentul de colaps al plămânilor, care se produce în apropierea menstruației este una dintre cele mai comune forme de endometrioza toracică, întâlnită în peste 80% din cazuri. Ocazional aceasta poate fi prezentă sub formă de hemoptizii (tuse expectorantă cu eliminare de sânge) asociate menstrelor.


Managementul endometriozei toracice

Pentru pacientele cu pneumotorax spontan și recurent este necesară analiza istoricului ginecologic și evaluarea ciclului menstrual. Dacă se suspectează diagnosticul de endometrioză toracică atunci medicul poate recomanda o radiografie, urmată de toracosopie asistată video (este o procedură minim invazivă care nu se folosește de o incizie clasică de toracotomie).

Totodată este necesar ca și diafragma să fie investigată amănunțit, alături de pleura viscerală și parietală. Dacă medicul consideră necesar poate recomanda un port subcostal pentru analiza diafragmei posterioare. Toate leziunile accesibile și fenestrațiile trebuie rezecate mai apoi. De regulă ablația lor nu este recomandată deoarece are o rată mai mare de recurență.

După rezecție este utilă o procedură care permite diafragmei să se extindă și să se miște mai bine, îmbunătățind astfel ventilația plămânilor. Această măsură are rolul și de a sigila și întări diafragma.

Simpla sutură a fenestraților nu asigură diagnosticarea țesuturilor și, de regulă este urmată de recurențe. Leziunile endometriozice care sunt foarte aproape de nervul frenic sau diviziunile principale ale lui sunt tratate cel mai bine prin rezecție limitată.(dacă este posibilă) și reparate. Dacă în timpul intervenției se observă aderențe pleurale acestea se îndepărtează prin pleuroliză.

Diagnosticul endometriozei toracice poate fi stabilit în urma efectuării unui examen CT  nativ de torace si cu substanta de contrast intravenos, recomandat de medicul specialist.

Tratamente medicamentoase

Multă vreme acestea au fost prima alegere a personalului medical pentru pacienții cu endometrioză toracică. Literatura de specialitate însumează rapoarte în care contraceptivele orale, progestativele și agoniștii GnRH au fost folosite pentru a ține în frâu dezvoltarea focarelor endometriozice. Cu toate că ele au rezultate bune în prevenirea ratei de recidivă pentru alte tipuri de endometrioză, în cea toracică, cea mai mică rată de recurență a fost atinsă de tratamentul chirurgical.

Ca și la endometrioza pelviană și cea toracică necesită prezența unei echipe multidisciplinare în timpul intervenției chirurgicale. Este nevoie așadar de un chirurg generalist, pneumolog, un chirurg ginecolog, neurochirurg dacă sunt afectate și filamente nervoase. În funcție de gravitatea situației perioada de spitalizare pentru o astfel de intervenție este între 1-5 zile.

Dacă ai deja endometrioză peritoneală, pelviană și sau/adenomioză prezinți simptomele de mai sus consultă un medic specialist care să îți recomande toate investigațiile de care ai nevoie pentru stabilirea unui potențial diagnostic de endometrioză toracică și, ulterior alegeți împreună cu medicul ginecolog planul adecvat de tratament.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *