Unul dintre tratamentele prescrise de medici pentru endometrioză îl reprezintă, la ora actuală, anticoncepționalele. Administrate continuu și sub de diferite compoziții acestea încearcă suprimarea fluxului menstrual pentru a nu mai favoriza dezvoltarea focarelor endometriozice.
Endometrioza nu este o afecțiune care să poată fi tratată, cel puțin în acest moment, prin foarte multe metode. De aceea este bine ca atunci când folosim un anume tratament, să o facem în cunoștință de cauză, consultându-ne cu medicul care ni-l prescrie și în privința efectelor adverse pe care le poate da, precum și în privința suplimentelor pe care ni le poate recomanda, pentru a contracara aceste eventuale efecte.
Unele dintre anticoncepționale conțin Dienogest. Acesta este un hormon sintetic (progesteron) și care se găsește pe piață în diferite combinații: una dintre ele fiind valeratul de estradiol iar anticoncepționalele care conțin această combinație pot fi Natazia și Qlaira. Dienogestul combinat cu etinilestradiol se găsește în preparate anticoncepționale precum Valette, iar de sine stătător în regăsim în Visanne şi Dinagest.
Unele dintre efectele secundare ale Dienogestului sunt acelea pe care le produce progesteronul: creştere în greutate, tensiune, tensiuni ale sânilor şi greaţă. Însă, un studiu recent publicat de Departamentul de Obstetrică şi Ginecologie al Universităţii de Medicină din Coreea de Sud arată că tratamentul îndelungat cu Dienogest, când acesta este administrat post-operatoriu în endometrioză, afectează densitatea țesuturilor osoase.
La studiu au participat 60 de femei aflate încă la vârsta reproductivă. Acestora li s-a administrat după diferite operații de endometrioză, timp de un an, câte 2mg de Dienogest/zi, pentru a preveni reapariția endometriozei. Densitatea minerală a oaselor a fost măsurată în cazul acestor paciente înainte și după tratamentul cu Dienogest, utilizând absorțimetria cu raxe X.
Media de vârstă a pacientelor a fost de 30.5 ani, iar durata medie a tratamentului cu Dienogest a fost de 18.6 luni. Astfel, în urma măsurătorilor, densitatea osoasă a coloanei vertebrale a scăzut cu 2.2% în 6 luni, iar după un an, cu 2.7%. Proporția pacientelor afectate de Dienogest a fost de 75% dintre cele care au participat la acest studiu. Mai mult, modificările la nivelul colului femural au reprezentat o pierdere de 2.8% din densitatea osoasă, după un an de tratament cu Dienogest. Studiul arată că, după 2 ani de administrare a Dienogestului, modificările tratamentului nu diferă cu nimic față de cele înregistrate în primul an.
În concluzie, studiul coreenilor susține că tratamentul pe o perioadă îndelungată cu Dienogest prescris post operații de endometrioză poate avea efecte adverse asupra densității osoase. Deprecierea minerală a oaselor are loc în primele șase luni de administrare a tratamentului..
Așadar, cum endometrioza încă nu beneficiază de o gamă foarte largă de tratamente, iar cele existente se bazează pe Dienogest de multe ori, este necesar să consultați medicul și în ce privește efectele adverse pe care tratamentul cu anticoncepționale le poate genera și să întocmiți împreună cu el și o schemă care să suplinească la nevoie prin vitamine și minerale, această depreciere a densității osoase.