Asociația Eu și Endometrioza – Doi Ani de Impact și Angajament

Asociația Eu și Endometrioza sărbătorește astăzi primii doi ani de activitate!

Cum au trecut, vă putem spune că deloc ușor: uneori a fost chiar anevoios pe alocuri, cu multe piedici dar, totodată, foarte frumos, așezat, aplicat și constructiv. Acum doi ani și jumătate în online întâlneam o mulțime de paciente cu endometrioză care nu aveau sprijin și nici ajutor în România. Am considerat la acea vreme demersurile mele o datorie morală, una despre care cred cu tărie că o are fiecare pacientă cu endometrioză, în primul rând pentru ea, pentru viitorul ei în această țară și pentru cei din jur la care e bine să ne gândim mereu.

În timp am realizat că aceste demersuri nu sunt doar datoria fiecărei paciente în parte, către ea însăși, cât și a cadrelor medicale de specialitate, care au ales prin natura meseriei să ajute pacienții. Astăzi, avem alături de noi medici care au înțeles importanța vitală a colaborării dintre specialiști și Asociația Eu și Endometrioza și care au înțeles că ajutorul pacientelor cu endometrioză devine mult mai aplicat când colaborăm.

Am deschis drumuri astfel în România. Am spart barierele de comunicare dintre specialiști și pacienți, iar multe dintre femei pot merge astăzi la medic fără teama de a mai fi blamate sau necrezute că suferă. În acești doi ani am adus de nenumărate ori împreună, prin evenimentele pe care le-am organizat, specialiști și pacienți, așa cum trebuie să fie, în fapt, această relație medic – pacient.

În acești doi ani, atât viața mea s-a schimbat, dar am reușit, să impactăm și viețile altora prin toată această muncă. De la mediul online în care am oferit pacientelor posibilitatea de a schimba impresii, de a socializa, de a se consulta unele cu altele și împreună cu medicii, la apelurile umanitare prin care, cu ajutorul tuturor celor care s-au implicat, am salvat viețile unora dintre paciente, la campaniile naționale de conștientizare derulate în social media, la prima campanie națională dedicată adolescenților din România, care se derulează deja în școli și licee, la primul ghid informativ – educativ din România, dedicat endometriozei: Endometrioza Inamicul Tăcut, culminând de curând cu memoriul depus la Ministerul Sănătății, în care solicitam recunoașterea endometriozei drept boală cronică invalidantă în România și includerea ei în Planul Național de sănătate.

Personal este un vis împlinit de care sunt extrem de mândră și recunoscătoare pentru că l-am putut îndeplini și pentru mine ca pacientă, cât și pentru cele aproximativ 500.000 de paciente cu endometrioză din România. Este un vis pe care, în urmă cu doi ani și jumătate l-am privit cu ochii deschiși și am considerat că îl pot îndeplini. Este nevoie de curaj? Desigur! Este nevoie de perseverență? Cu siguranță! Este nevoie de pregătire profesională, de aptitudini pentru a crea toate acestea? Negreșit! Dar dincolo de toate este nevoie de voință, în primul rând și de iubire de oameni!

Toate proiectele implementate până acum de către Asociația Eu și Endometrioza au oferit pacientelor dreptul la informare, speranță, încredere,  o mai bună calitate a vieții, iar medicilor șansa de a se specializa cât mai mult, cât mai bine și mai aplicat, în ce privește tratamentul endometriozei.

Astăzi, la doi ani de la toate acestea pot spune că este greu să deschizi un astfel de drum în România. Neîncrederea oamenilor, nepăsarea, neimplicarea socială, prejudecățile dau cel mai mult de furcă atunci când pleci pe un astfel de drum. Ce te menține însă în a-ți îndeplini un astfel de vis este dorința de a putea spune într-o zi: Da, Eu sunt 1-a din 10 paciente cu endometrioză din lume, care a reușit să schimbe lumea – acel univers în care trăim și în care fiecare ne putem aduce contribuția!

Pas cu pas, am crescut și datorită vouă, celor care ați oferit Asociației Eu și Endometrioza votul vostru de încredere și care ați ales să îi sprijiniți demersurile. Astăzi suntem membri ai World Endometriosis Organisation și am reprezentat România, pentru prima dată la Congresul european de endometrioză de la Viena cu ajutorul tuturor celor care au crezut în această Asociație! 

Nu aș putea să nu mă gândesc însă, în această zi și la oamenii din “umbră” care mi-au fost alături pe acest drum, la cei de acasă, familie, prieteni, dar mai ales, la cele două constante din viața mea, a ultimilor doi ani, Ioana Elena Petcu și Roxana Muntean, cele care mi-au fost mereu alături, necondiționat, ori de câte ori m-am bucurat câștigând încă un pas pentru atâtea sute de mii de paciente, dar mai ales, ori de câte ori am întâmpinat piedici pe acest drum. Vă mulțumesc fetelor pentru dragostea voastră, pentru ajutor, susținere, pentru felul în care ați ales să îmi fiți alături și, împreună, să putem fi de folos altora! Mulțumesc și tuturor colaboratorilor pentru sprijinul și încrederea cu care au privit în acești doi ani proiectele Asociației Eu și Endometrioza!

Astăzi sărbătorim doi ani de Asociație, împreună! Doi ani care au trecut cu voi, pentru voi, despre voi, cele aproximativ 500.000 de paciente cu endometrioză din România și despre mine, acea 1-a din 10 paciente din lume care a hotărât în urmă cu doi ani să dea un glas Endometriozei – Inamicul Tăcut! Vă mulțumesc tuturor celor care ați făcut și faceți posibil ca misiunea aceasta să fie mai ușoară, crezând în ea și în mine și sprijinind-o! 

AICI puteți consulta cele mai importante proiecte ale Asociației Eu și Endometrioza din acești doi ani de la înființare. Ne puteți sprijini în continuare proiectele, redirecționând 2% din impozitul pe venit către Asociația Eu și Endometrioza! 

La cât mai mulți ani, tot împreună!

Vă mulțumim! 

Clarisa Iordache
Fondator Asociația Eu și Endometrioza

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top