Turmeric (Curcuma) se află printre condimentele de bază în bucătăria asiatică și africană, cunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Derivată din planta perenă care aparține familiei de ghimbir, Zingiberaceae, turmericul a fost utilizat de milenii în India pentru proprietățile sale vindecătoare, inclusiv vindecarea rănilor, problemele stomacale și arsurile. Studiile au relevat proprietățile sale puternic antiinflamatorii, antioxidante, antitumorale, antimicrobiene și imunomodulatoare.
Iată cinci studii care demonstrează potențialul terapeutic al turmericului în endometrioză:
- Curcuma inhibă dezvoltarea celulelor endometriale prin reducerea producției de estradiol. În studiul realizat în China au fost analizate atât celule endometriale normale cât și cele care provoacă endometrioza. S-a observat că, expresia estradiolului, alături de dezvoltarea celulelor endometriozice era mai mare decât în cazul celulelor normale. Atunci când au fost tratate cu diferite concentrații de turmeric, numărul celulelor endometriozice s-a redus, la fel ca și producția de estradiol. Curcuma este un fitoestrogen destul de slab și este potrivită să contracareze efectul estradiolului, ducând la moartea celulelor endometriozice și proliferarea estradiolului.
- Efectele curcumei supra enzimei matrix metaloproteinaze. Un alt studiu realizat de această dată în India, pe șoareci, a demonstrat efectul turmericului asupra enzimelor matrix metaloproteinaze (MMP). Endometrioza se caracterizează prin creșterea anormală de țesut endometrial iar această enzimă joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea și proliferarea celulară. În cadrul studiului a fost administrată curcuma înainte și după dezvoltarea țesuturilor endometriozice și s-a observat că aceasta a redus secreția de MMP, conducând astfel la scăderea factorului de necroză tumorală – alfa, factor definitoriu în inflamații. De asemenea, turmericul a controlat și prevenit stresul oxidativ (dezechilibru între pro-oxidanți și antioxidanții din organism).
- Efectul inhibitor al curcumei asupra angiogenezei în endometrul ectopic. Angiogeneza este dezvoltarea vaselor de sânge din cele preexistente. După cum știm deja, una dintre cauzele endometriozei este alimentarea din fluxul sangvin. În ce privește această afecțiune este necesară aprovizionarea adecvată cu sânge pentru ca endometrioza să se poată răspândi, motiv pentru care angiogeneza joacă un rol definitoriu. Și de această dată, un alt studiu chinezesc a împărțit șoarecii în două grupe, cărora le-au fost administrate doze diferite de turmeric timp de patru săptămâni. S-a observat că, inițial, factorul de creștere endotelial și densitatea micro vaselor specifice angiogenezei au înregistrat valori scăzute după ce au fost tratate cu curcuma.
- Chiar dacă nu s-a stabilit dacă endometrioza duce la cancer, curcuma inhibă cancerul endometrial. Un alt studiu demonstrează efectul turmericului, împreună cu letrozolul (substanță folosită pentru tratamentul tumorilor sensibile la estogen) asupra cancerului endometrial insus tot la șoareci. Diferite doze de letrozol și curcuma au fost administrate individual și s-a observat diminuarea tumorilor datorită combinației dintre cele două substanțe. De asemenea s-a observat că turmericul potențează efectul letrozolului.
- Efectele antiinflamatoare ale curcumei comparativ cu cele ale diferitelor medicamente. Unul dintre efectele devastatoare ale endometriozei este durerea cronică prezentă în special în cavitatea pelvină. De asemenea, durerile cauzate de endometrioză pot afecta și vezica urinară, zona lombară sau intestinele. Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt folosite în general pentru a diminua pragul dureros. Aceste analgezice controlează nivelul durerii însă pot provoca în timp probleme gastrointestinale, cardiovasculare și cerebrale. Curcuma se comportă la fel ca antiinflamatoarele nesteroidiene dar nu are aceste efecte adverse. De asemenea, studiile au arătat că turmericul poate fi administrat chiar în combinație cu alte antiinflamatoare.
Nu s-au raportat cazuri de efecte secundare în folosirea turmericului în scop alimentar. Însă, în ceea ce privește pilulele cu turmeric este util să le folosiți sub prescrierea medicului sau a nutriționistului, în dozajul corespunzător indicat, pentru a preveni eventuale supradozaje sau alergii.
Este bine să evitați turmericul dacă alăptați, sunteți însărcinată sau folosiți medicamente pentru subțierea sângelui, în diabet. De asemenea, curcuma se folosește cu precauție în cazuri de tulburări ale vezicii biliare, obstrucții biliare sau tulburări gastrointestinale.
Iată, așadar, un ajutor de neprețuit în lupta cu endometrioza. Însă, ca orice altă substanță și curcuma trebuie administrată personalizat în funcție de nevoile fiecărui organism, așa că nu ezitați să cereți părerea specialistului.
Mai jos aveți linkurile studiilor la care am făcut referire în acest articol:
Curcumin inhibits endometriosis endometrial cells by reducing estradiol production
Curcumin arrests endometriosis by downregulation of matrix metalloproteinase
Endometrial cancer: MedlinePlus Medical Encyclopedia
Comparative evaluation of the pain-relieving properties of a lecithinized formulation of curcumin
Image sources: saimaamiller.com
Turmeric (Curcuma) este o specie de condiment care este folosit ca ingredient de baza in bucataria asiatica si africana, fiind cunoscut pentru beneficiile sale pentru sanatate. Provenind de la o planta perena din familia ghimbirului, Zingiberaceae, turmericul a fost folosit de mii de ani in India pentru proprietatile sale vindecatoare, incluzand vindecarea ranilor, a problemelor digestive si arsurilor. Studiile au demonstrat ca turmericul are proprietati anti-inflamatorii, antioxidante, anti-tumorale, antimicrobiene si imunomodulatoare puternice.
Acest condiment poate avea un impact pozitiv si in cazul endometriozei, asa cum au demonstrat mai multe studii, printre care si cele prezentate in acest articol. Se pare ca turmericul poate bloca dezvoltarea celulelor de endometrioza prin reducerea productiei de estradiol si a enzimelor MMP, care sunt implicate in procesul de multiplicare celulara. De asemenea, turmericul poate inhiba formarea de noi vase de sange care sa hraneasca tesutul endometrial dezvoltat in afara uterului.