Fiecare organism are propriul său mod de a se reface după o intervenție chirurgicală de endometrioză și nu numai. Fiecare pacient are un timp de recuperare propriu. Însă, pentru că putem ajuta organismul să își recapete funcțiile și vitalitatea cât mai repede, avem la dispoziție o serie de metode ușor de făcut, chiar acasă! Iată ce poți face dacă întâmpini oricare din simptomele de mai jos:
- Constipația: adesea acest proces apare atunci când intervenția este realizată în interiorul intestinului sau în jurul acestuia. Medicul îți poate recomanda diferite medicamente, precum și o altfel de dietă, care poate include în alimentație mai multe fibre, un aport mult mai mare de apă decât cel obișnuit, precum și plimbări scurte și zilnice.
- Diareea: este un mecanism care poate rezulta din intervenții legate de endometrioză care sunt făcute în jurul intestinului. Neapărat mergi la medic dacă diareea persistă sau dacă este însoțită de febră. Remediile naturale pe care le poți încerca sunt ceaiul de mușețel și ghimbir. De asemenea este necesar să excluzi din alimentație lactatele, băuturile carbogazoase și cofeina și, încearcă să te hidratezi cât mai mult pentru că, prin diaree pierdem fluide și minerale.
- Durerea de umăr: este posibi să apară din cauza dioxidului de carbon folosit în timpul operației și care rămâne deseori captiv sub diafragmă, rezultând dureri care radiază în umăr. Nu vor ține o veșnicie, dar dacă nu le mai poți suporta, poți folosi o sursă de căldură, o pernă electrică, sare caldă (atenție, nu direct pe piele) sau sticle cu apă caldă, atât în fața cât și în spatele umărului. Pentru a disipa gazul poți folosi ceaiul de mentă, băuturi cu ghimbir sau suc de morcovi.
- Iritarea vezicii urinare: inserția cateterului poate duce la iritarea uretrei. Remediile pe care le poți încerca presupun un aport mare de lichide și evitarea săpunului în zonele intime. De asemenea, în loc de hârtie igienică poți folosi șervețele umede, fără parfum, cele destinate bebelușilor. Dacă iritarea persistă mai multe zile sau chiar începi să urinezi cu sânge este important să mergi la medic.
- Flebita sau iritarea venelor: câteodată terapia intravenoasă și anumite medicamente pot duce la inflamarea venelor. Acestea se pot umfla, având o culoare roșu închis și deveni chiar rigide și trebuie tratate imediat. De multe ori medicul îți va recomanda suspendarea membrului afectat, comprese umede și analgezice.
- Greața și vărsăturile: sunt comune și normale post operatoriu, pentru majoritatea pacientelor. Ele sunt de regulă simptome generate de anestezie și de analgezice. Ar fi trebui spus că intervențiile chirurgicale ginecologie generează aceste simptome mai mult decât alte operații din restul corpului. În multe cazuri greața poate fi evitată dacă, înainte de anestezie medicul îți prescrie anumite medicamente în acest sens. De asemenea și post operatoriu există astfel de medicamente. Ceaiul de ghimbir, băuturile cu ghimbir, precum și biscuiții cu bicarbonat de sodiu pot fi un real ajutor în combaterea acestor simptome.
- Durerile: aproape toate pacientele le experimentează. Nu te transforma în martiră și pregătește-te să lupți cu ele. Durerile sunt răspunsul corpului la noua ordine interioară cu care trebuie să se obișnuiască. Dacă nu le accepți îi vei da și mai mult de furcă organismului, nici nu te vei odihni, nici nu îi vei da ocazia să se vindece, stresându-l inutil. Dacă medicul ți-a prescris analgezice, ia-le conform indicațiilor și nu aștepta până când durerile devin insuportabile. Până la urmă, cu cât vei permite corpului să se refacă mai bine, cu atât mai repede durerile vor dispărea.
- Oboseala: și acest simptom este normal. Ai trecut printr-o intervenție chirurgicală care, indiferent de cât de ușoară sau complicată a fost, a reprezentat o agresiune asupra corpului tău. Odihnește-te cât mai mult posibil și nu te angaja în treburi grele, chiar dacă mintea îți dictează asta. Atunci când îți vei relua activitățile, planifică-ți pauze mai multe și mai dese decât de obicei. De asemenea consultă medicul și nutriționistul în privința vitaminelor și suplimentelor care te pot ajuta în procesul de refacere.
- Cicatricile: de regulă cele rezultate în urma laparoscopiei se vindecă frumos. Dacă totuși vrei să grăbești procesul poți încerca unul dintre tratamentele pe care ți le poate indica medicul. De asemenea, vitamina E și banala cremă de gălbenele sunt ajutoare de nădejde în procesul de cicatrizare. Menține o dietă echilibrată care să ajute organismul să se vindece așa cum trebuie.
- Infecțiile: cel mai probabil, în urma unei laparoscopii nu vei avea parte de așa ceva. Totuși, dacă acest proces are loc și temperatura ta este mai mare de 37.8 grade Celsius, dacă zona incizată este roșie și se umflă mergi la medic. Nu încerca să le tratezi de una singură. De regulă infecțiile se tratează cu antibiotice!
- Durerile de cap: este ironic, dar de regulă, analgezicele foarte puternice pot da dureri de cap. Asta presupunând că nu le ajuți și cu cu tot felul de gânduri și presiune intracraniană majoră. Ca remediu natural poți masa zonele dureroase cu ulei de lavandă, cunoscut ca un analgezic important în lupta cu durerile.
- Hematoamele și seroamele: Seroamele sunt acumulări de lichid alb-gălbui, spre deosebire de hematoame care sunt acumulări de sânge, ambele putând fi rezultate în urma unei intervenții chirurgicale. Dacă apar astfel de fenomene, precum și orice umflătură suspectă (aici nu intră cele din primele zile ale intervenției și care pot apărea chiar lângă cusăturile inciziilor; acestea vor dispărea în câteva zile) mergi la medic. De regulă, toate dispar de la sine dar este bine să fie monitorizate.
- Insomnia și coșmarurile: Depinde de mentalul fiecărei paciente dacă va trece prin aceste procese sau nu. Cel mai important de reținut este să înțelegi că ai trecut de intervenția chirurgicală, că totul a decurs bine și, de acum înainte, totul se va așeza așa cum trebuie, asta incluzând și toate gândurile, temerile sau fricile tale. Dă-le uitării pe toate, bea înainte de culcare un ceai de mușețel, ajută-te de aromoterapie, muzică relaxantă și lasă organismul să se refacă, alături de psihic. Ce a fost mai greu a trecut deja, așa că, de ce să te mai îngrijorezi?
Prin includerea acestor tratamente făcute acasă în rutina ta de recuperare postoperatorie, poți ajuta corpul să se vindece și să-și recapete forța mai eficient.