10 Mituri și Prejudecăți Despre Endometrioză

  1. Endometrioza este o toană a femeilor aflate la menstruație

Din perspectiva unei femei, endometrioza este un subiect taboo și este înconjurată de mituri, diagnostic întârziat, tratamente nereușite, lipsa conștientizării, toate completate de o varietate de simptome care ar putea să o caracterizeze drept încăpătânată în ochii altora, cu toane și o mulțime de dureri cronice.

Toate acestea afectează femeile de diferite vârste mental, fizic și emoțional ducând la dificultăți în a-și termina studiile, a menține un job, a fi consecvente într-o relație și în anumite cazuri, în a putea da naștere la copii. Aproape jumătate din femeile care suferă de endometrioză au și dureri în timpul unui contact sexual. Accesul la un diagnostic cât mai timpuriu nu ar trebui să fie influențat de mituri și prejudecăți care, din păcate, încă mai guvernează atitudinile unora dintre medici și ale celor dragi, în legătură cu endometrioza.

  1. Durerile la menstruație sunt normale

Problemele lunare ale femeilor au consternat lumea medicală a secolului al XIX-lea făcându-i pe medici să le considere niște ființe cu toane, greu de înțeles și cu o constituție psihică delicată. Și, chiar dacă atitudinea lor s-a mai schimbat între timp, o parte din prejudecăți încă guvernează și astăzi lumea medicală, mai ales în ceea ce privește femeile care se plâng de durerile menstruale. Și, atunci când aceste femei caută ajutor, de multe ori li se spune că durerile sunt normale, că fac parte din condiția de femeie sau că este totul în mintea lor, sfârșind prin a consulta psihiatri, psihologi ba, mai mult, prin a lua tratament psihiatric de specialitate. Altora li se spune că au chiar un prag al durerii foarte scăzut sau chiar că sunt inadecvate psihologic. Cert este că, dacă durerile interferă cu activitățile zilnice făcându-le imposibil de realizat, acest fapt nu este deloc normal și trebuie să căutați sfatul unei specialist.

  1. Adolescentele sunt prea tinere pentru a avea endometrioză

Mulți medici încă mai cred că adolescentele sau chiar fetițele sunt prea tinere pentru a avea endometrioză. Aceasta este o prejudecată învechită și datorată faptului că, înainte de inventarea laparoscopiei, femeile erau operate clasic pentru a fi diagnosticate. Și cum cele care ajungeau să se opereze erau trecute de 30-40 de ani s-a împământenit credința că adolescentele nu pot avea endometrioză. Abia din anul 1980 ideea că și ele ar putea suferi de această afecțiune, lansată de diferite grupuri internaționale de suport a intrat în atenția medicilor. De curând, un studiu pentru Woman’s Health realizat în 10 țări ale lumii a arătat că două treimi dintre femei caută ajutor pentru ameliorarea durerilor înainte de 30 de ani, multe dintre ele având aceste dureri încă de la prima menstruație.

4. Tratamentele hormonale vindecă endometrioza

Multe tratamente hormonale au fost recomandate de-a lungul vremii pentru “vindecarea” endometriozei. Cu toate acestea ele nu au efect pe termen lung, reducând simptomele doar pe durata administrării. Odată ce tratamentul încetează, simptomatologia reapare. Ceea ce înseamnă ca tratamentele hormonale nu au efect în vindecarea endometriozei ba, mai mult, ele nu ar trebui recomandate pentru îmbunătățirea șanselor de fertilitate. Nu numai că nu tratează boala dar și reduc timpul disponibil pentru a concepe, deoarece concepția nu este posibilă pe durata administrării lor.

  1. Sarcina vindecă endometrioza

Din fericire acest mit este pe cale de dispariție! În realitate, sarcina, la fel ca și tratamentele hormonale opresc pentru o perioadă simptomele endometriozei dar nu o și vindecă! De aceea, simptomele reapar după naștere. Multe femei pot amâna reapariția lor prin alăptat dar numai dacă alăptatul este suficient de regulat încât să întârzie reapariția ciclului menstrual.

  1. Endometrioza este endometrul

Multe lucrări se referă la endometrioză ca fiind endometrul, mucoasa care căptușește uterul. Nu este deloc așa. Specialiștii în endometrioză sunt toți de acord că aceasta apare atunci când țesutul endometrial se regăsește în afara uterului.

  1. Endometrioza înseamnă infertilitate

Multe femei tinere trăiesc cu impresia că endometrioza înseamnă infertilitate. Acest fapt nu este deloc adevărat ba, mai mult, există o mulțime de femei diagnosticate cu endometrioză și care au chiar și 2-3 copii! Din păcate nu există studii pentru a se vedea exact în ce procent sunt femeile care au reușit să aibă copii, cele care au avut dificultăți dar au obținut sarcina și cele care nu au reușit niciodată. Cu toate acestea, șansele de fertilitate scad odată cu înaintarea în vârstă și agravarea diagnosticului de endometrioză.

  1. Histerectomia vindecă endometrioza

Endometrioza este definită ca depistarea țesuțului endometrial în afara uterului. Îndepărtarea uterului nu rezolvă și îndepărtarea țesutului endometrial și a implanturilor endometriale aflate în exterior.

  1. Endometrioza nu este o problemă psihologică ci emoțională

Femeile care se luptă cu endometrioza au de furcă defapt cu stresul cauzat de simptomatologia acestei afecțiuni și de infertilitate, aceste emoții fiind rezultantele endometriozei. De aceea, sfatul unui psiholog calificat ar trebui să lucreze asupra cauzei acestor simptome, înainte de a le trata ca atare.

  1. Avortul nu este o cauză a endometriozei

Nu există absolut nicio demonstrație științifică în urma căreia avortul să fie dat ca sursă de apariție a endometriozei. Iar cei care vă pot spune asta probabil confundă endometrioza cu endometrita!

Sursa: http://endometriosis.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top