Ultima zi din martie din acest an a marcat la noi în țară luna conștientizării mondiale a endometriozei, printr-un eveniment de excepție: Managementul endometriozei profund infiltrative, la care speaker invitat a fost domnul doctor Voicu Simedrea, medic primar obstetrică ginecologie, fondator al EndoInstitute Timișoara. Evenimentul a fost organizat de Asociația Eu și Endometrioza, în parteneriat cu Asociația SOS Endometrioza.
Fondatorii celor două ONG-uri au deschis manifestarea de ieri de a București prin prezentarea asociațiilor și proiectelor de până acum, marcând importanța unei alăturări cât mai intense a pacientelor cu endometrioză, către cele două asociații create în sprijinul lor. Această necesitate se conturează firesc, cu atât mai mult cu cât și România trebuie să se ralieze cât mai curând la normele europene de tratare și management al tuturor aspectelor vieții pacientelor cu endometrioză. Cu atât mai mult, această necesitate este deosebit de importantă pentru a crea împreună o voce prin care ne putem cere și obține drepturi firești, într-o societate democratică creată în sprijinul fiecărui cetățean al acestei țări, implicit al pacientelor cu endometrioză.
Discursul domnului doctor a vizat tematica evenimentului, explicând pe larg ce înseamnă endometrioza profund infiltrativă, care sunt stadializările acesteia, precum și indicațiile terapeutice și chirurgicale ale diferitelor forme de endometrioză profundă.
S-a discutat, de asemenea, despre tratamentele cu analogi GnRH și administrarea lor optimă, despre diferitele tehnici chirurgicale optime, dar în cea mai mare parte a timpului, domnia sa a răspuns aplicat întrebărilor celor prezenți în sală, împărtășind din experiența sa. Întrebările au fost diverse, vizând atât partea de chirurgie, rezecțiile de rect și ale altor organe, pericolele recidivelor și calitatea vieții. Dr. Simedrea a adus în discuție inclusiv formele de endometrioză abdominală și cea de nerv, forme deosebit de agresive ale patologiei, în care managementul chirurgical este pretențios și trebuie abordat cu mare atenție.
Timp de mai bine de două ore și jumătate s-a vorbit despre endometrioză sub toate formele ei, despre cum ar trebui abordată practica terapeutică și ce ar trebui schimbat în viața fiecărei paciente, de la alimentație, stare de bine, mișcare, până la abordare psihologică. Endometrioza nu este deloc o boală ușor de dus, iar managementul ei zilnic include toate aceste aspecte.
“Chirurgia endometriozei este și foarte grea și foarte riscantă. Din păcate în România se operează cu ușurință chisturi ovariene, însă mulți ignoră leziunile de endometrioză profundă, pacientele îmi vin după două-trei operații, cu nodul despre care sunt convins că era de la început acolo. Odată ce ajungem să operăm, chirurgia trebuie să fie radicală în ce privește leziunile extragenitale și conservatoare pentru cele genitale. Nu există scuză pentru care să scoți un ovar pentru o leziune benignă. Ovarele trebuie păstrate cât de mult și de bine, iar pentru orice înseamnă chirurgie radicală, toate leziunile trebuie excizate complet” a menționat dr. Simedrea.
Mesajul domnului doctor către pacientele cu endometrioză prezente în număr impresionant în sală a fost unul foarte puternic: “Nu vă mai lăsați operate cu ușurință!” accentuând faptul că abordarea chirurgicală ar trebui să fie ultima alternativă terapeutică care trebuie oferită pacientelor.
A fost o zi impresionantă pentru abordarea endometriozei la noi în țară, în sală aflându-se atât pacienți, cât și medici cu o reputată experiență în sfera ginecologică! Luna martie a marcat în acest fel, anul 2018 pe harta mondială a acestei patologii și în România, prin evenimente de excepție, invitați de marcă și colaborări care au adus laolaltă paciente și medici, deopotrivă!
Suntem deosebit de încântați că, inclusiv prin acest eveniment am putut pune încă o piatră la temelia conștientizării endometriozei în România, în rândul cât mai multor oameni interesați. Mulțumim partenerilor noștri pentru această colaborare, precum și tuturor celor prezenți la eveniment! Vom continua demersurile noastre și pe viitor!