Ieri, 3 martie a avut loc la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie Panait Sârbu din București (Maternitatea Giulești) conferința: “Infertilitatea în contextul endometriozei”, organizată de Asociația Eu și Endometrioza în parteneriat cu Societatea de Endometrioză și Infertilitate Est-Europeană.
Amfiteatrul Maternității Giulești a găzduit ieri un eveniment deosebit de important: este prima dată în România, când în luna dedicată conștientizării endometriozei la nivel mondial, pacienți și medici deopotrivă stau față în față, discutând despre endometrioză! Cu atât mai mult evenimentul este organizat de un ONG în parteneriat cu o Societate medicală!
Parteneri și invitați la eveniment au fost:
Prof. Dr. Elvira Brătilă – Medic primar obstetrică –ginecologie, șeful clinicii de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”, București.
Asist. Univ. Dr. Andreea Velișcu – Medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Asistent Universitar Catedra Obstetrică -Ginecologie UMF Carol Davila.
Clarisa Iordache – Jurnalist, Fondator Asociația Eu și Endometrioza.
Alături de ei, surpriza pe care am oferit-o împreună, tuturor celor prezenți a fost participarea a două nume sonore în ginecologia românească:
Acad. Prof. Dr. Bogdan Marinescu – medic primar obstetrică ginecologie, doctor în medicină, cu multiple competențe în sfera ginecologiei. Pentru cei care îl cunosc mai puțin trebuie menționat că domnia sa este unul dintre promotorii primelor centre de fertilizare in vitro de la noi din țară, autor a nenumărate tratate medicale, cursuri, manuale de medicină specifică ariei ginecologice.
Conf. dr. Claudia Mehedințu – medic primar obstetrică ginecologie, cu competențe în chirurgie laparoscopică, histeroscopie, dar și autor al diverselor studii și lucrări legate de complicațiile endometriozei.
Temele abordate în cadrul conferinței au fost, cu precădere legate de tematica evenimentului: infertilitatea, tehnicile optime de reproducere umană asistată care pot fi aplicate în contextul fiecărui tip de endometrioză în parte. S-a discutat despre diferite cazuistici, în funcție de nevoile pacientelor prezente la eveniment: sarcină în contextul adenomiozei, care sunt variantele de tratament ale endometrioamelor ovariene pentru a păstra cât mai bine rezerva ovariană, care sunt protocoalele de stimulare pe care medicii prezenți le preferă și recomandă în contextul endometriozei. De asemenea, patologia endometriozei de vezică urinară a fost și ea destul de amplu discutată, având în vedere că multe dintre paciente se confruntă cu infecții urinare recurente.
O bună parte a evenimentului a fost alocată și discuțiilor despre chirurgia endometriozei, mai ales a endometrioamelor ovariene, având în vedere că ele făceau cu precădere subiectul infertilității în contextul endometriozei.
Prof. Marinescu, alături de prof. Brătilă au pus accentul pe importanța managementului chirurgical în echipă multidisciplinară pentru pacientele cu endometrioză. Reputatul academician a vorbit și despre “Social Freezing” o tehnică din ce în ce mai utilizată, cu ajutorul căreia, unei paciente tinere i se stimulează ovarul, i se recoltează ovocitele și se congelează, urmând a fi utilizate în decursul câtorva ani, atunci când pacienta este pregătită să poarte o sarcină.
O bună parte a discuției a revenit asist. univ. Andreea Velișcu, domnia sa vorbindu-le celor prezenți despre importanța salvării trompelor uterine și a permeabilității lor pentru pacientele care își doresc sarcini, dar și despre cum manageriază personalul medical pacientele cu AMH scăzut, față de cele care au rezerva ovariană satisfăcătoare. Doamna doctor recomandă F.I.V în cazul pacientelor cu AMH mic, înainte de orice altă intervenție chirurgicală care îi periclitează pacientei șansele unei rezerve ovariene bune.
De asemenea s-a subliniat faptul că orice pacientă trebuie să fie conștientă de faptul că, indiferent dacă are ovocite prelevate și congelate, aceasta nu este o garanție că va și obține o sarcină cu ajutorul lor. Șansele unei sarcini depind foarte mult de vârsta pacientei, calitatea genetică a ovocitelor, de calitatea lichidului seminal al partenerului, de gradul de endometrioză și afectarea aparatului genital precum și de mulți alți factori.
O altă direcție urmată în cadrul evenimentului a fost aceea a tratamentelor medicale, dar și importanța unui tratament post operatoriu, precum și a obiectivelor terapeutice de care orice medic trebuie să țină cont în cazul unei paciente cu endometrioză: reducerea pragului dureros, creșterea intervalului de timp între intervenția chirurgicală și recurența patologiei, dar mai ales prelevarea fertilității cu ajutorul tratamentelor alese. Doamna Brătilă a specificat și subliniat importanța tratamentului individualizat în funcție de fiecare pacientă în parte, ca fiind un factor decizional deosebit de important atunci când pacienta își dorește o sarcină.
Nu s-a ocolit nici necesitatea diagnosticării corecte a endometriozei, folosind încă din stadiile incipiente tehnicile imagistice. Conf. dr. Claudia Mehedințu a specificat necesitatea imagisticii de tip RMN cu protocol de endometrioză care poate oferi informații concludente în privința diagnosticării. De asemenea, domnia sa a vorbit și despre durerea cronică post operatorie, tratamentele individualizate cu analogi GnRH, preucm și importanța tratamentelor hormonale oferite în cazul adenomiozei, pentru reducerea scorului V.A.S al durerii.
O întâlnire prietenoasă!
Evenimentul de ieri, deși a avut scop educativ – informativ nu a fost unul rigid. Ba, din contră, atmosfera destinsă a permis o avalanșă de întrebări din partea celor prezenți. Bucuria a fost și mai mare văzând câte paciente au venit însoțite de partenerii lor, dovada clară a sprijinului soților, dar mai ales, a interesului acestora pentru tot ce înseamnă endometrioza care le afectează și lor viața de familie, viața sexuală și tot managementul activităților zilnice realizate împreună cu soțiile/prietenele lor.
Pe parcursul celor peste 2.5 ore de conferință sentimentul pe care l-am încercat cu toții a fost unul de bine, de reușită și de speranță căci, iată că în sfârșit, după ani întregi de tăcere există și la noi în țară evenimente dedicate endometriozei și pacientelor care vor să își îmbunătățească viața cu această afecțiune.
Desigur că a fost subliniat și rolul important al unei asociații de profil, dedicată pacientelor, în contextul în care ONG-urile lucrează activ pentru paciente și pentru starea lor de bine, iar munca unui astfel de ONG înseamnă practic o extensie a activității medicilor ginecologi în managementul endometriozei. Așa cum este și firesc de altfel s-a nuanțat aportul pe care îl aduce o astfel de asociație în tot ce înseamnă informarea, educarea, suportul și direcțiile pe care le poate oferi pacientelor cu endometrioză pentru o mai bună calitate a vieții.
Nu am putut să nu remarcăm prezența la conferință a publicului numeros, printre care și aproximativ 10 medici rezidenți interesați de subiect, ocazie cu care importanța acestui eveniment a fost de două ori covârșitoare, având în vedere informațiile interesante pe care aceștia le-au putut afla de la mentorii lor, oferind totodată o transparență în relația cu pacientele.
Putem spune, așadar, că această conferință dedicată infertilității nu a fost despre tematica ei în mod exclusiv, ci despre oameni aduși alături, în premieră, de către Asociația Eu și Endometrioza. Am reușit, așadar, chiar dacă pentru noi nu este primul eveniment de acest gen (citește AICI despre o altă dublă întâlnire deosebit de importantă) să reunim paciente, medici specialiști și medici rezidenți, într-un scop comun: acela de a lucra la conștientizarea endometriozei, de a găsi împreună soluții pentru a putea ajuta corespunzător pacientele din România!
De ce iubesc ceea ce fac?
Am demarat proiectele Asociației Eu și Endometrioza exact acum un an și jumătate, timp în care am lucrat zilnic la procesul de conștientizare a acestei patologii, dar mai ales, la a ajuta concret pacientele de la noi din țară. Fiecare articol pe care l-am scris, fiecare interviu, fiecare pliant al Asociației care a ajuns în mii de mâini din această țară (medici și pacienți, deopotrivă), reducerile oferite și fiecare întâlnire între medici-medici și medici-paciente pe care am organizat-o au fost toate proiecte dedicate, pe care mi-am dorit să le ofer tuturor celor din România care au contact cu ce înseamnă endometrioza. Este modul meu de a da dărui și de a scrie istorie în această țară în ce privește conștientizarea endometriozei.
Trăgând linie peste aceste proiecte și, uitându-mă cu încredere la cele care vor veni pot spune cu bucurie că am reușit să creez, pe lângă o comunitate cu mii de paciente, medici dedicați și un cadru propice pentru tot ce va însemna conștientizarea endometriozei în România în următorii ani. Este un drum anevoios, la care m-am înhămat cu încredere și determinare, tocmai pentru că îmi doresc să avem și în România din ce în ce mai mulți specialiști pe endometrioză!
Mulțumesc pe această cale tuturor medicilor care au participat la această conferință ieri, în special ilustrului profesor Bogdan Marinescu, o reală inspirație pentru toți cei prezenți în sală dar și tuturor partenerilor alături de care am putut organiza această conferință! Nu în ultimul rând le mulțumesc pacientelor și soților/prietenilor lor pentru interesul cu care s-au înscris la acest eveniment, precum și fotografului Vincențiu Eftimie! Aportul vostru este unul deosebit de important în toată munca Asociației Eu și Endometrioza!