Despre incontinența urinară, vaginism și estetica ginecologică în endometrioză – interviu cu dr. Florina Todoruț – partea a doua

În luna martie, dedicată la nivel mondial contientizării endometriozei și când sărbătorim Femeia în toată splendoarea și importanța ei totodată, am stat de vorbă cu dna dr. Florina Todoruț, Medic primar Obstetrică – Ginecologie, despre estetica ginecologică și implicațiile acestor tratamente în endometrioză și sănătatea Femeii. Iată, mai jos, a doua parte a interviului cu doamna doctor, căreia îi mulțumim pentru amabilitatea cu care a primit invitația noastră. Prima parte a interviului poate fi urmărită aici. 

Injectiile cu botox, cand le folosim, cu ce frecventa, care sunt beneficiile in endometrioza dar si reactiile adverse?

Referitor la durerea cronica pelvina, in endometrioza sau de cauza necunoscuta, se pare ca rezultatele obtinute dupa injectarea de botox sunt foarte bune, chiar daca studiile din literatura sunt, inca,  pe loturi destul de mici de paciente. In functie de indicatie si simptomatologie, se stabileste doza administrata, iar repetarea injectarii se face la 4-8 luni, in functie de reaparitia durerii. De exemplu, in vaginism, la 90% dintre femei nu este nevoie de o reinjectare (daca nu este asociat endometriozei), deci sunt si situatii in care administrarea se face o singura data.

Reactiile secundare specifice injectarii in sfera ginecologica sunt incontinenta urinara si incontinenta anala, daca toxina botulinica a migrat spre cele doua sfinctere. Aceste complicatii sunt rare (aprox. 2%) si tranzitorii (in jur de 3 luni). In practica mea, nu am avut nici o complicatie si am peste 50 de Paciente injectate cu botox pentru indicatii ginecologice.

Ce este vaginismul si ce metode de ajutor pot fi folosite in cazul acestui sindrom? Cum poate fi imbunatatita viata sexuala a pacientelor care sufera si de vaginism si de endometrioza?

Vaginismul este o disfunctie sexuala feminina caracterizata prin contractia involuntara a muschilor din treimea inferioara a vaginului (bulbospongiosi) si a muschilor ridicatori anali, in functie de grad. Este involuntar, femeia nu are control asupra mecanismului care-l declanseaza. Ea evita contactele sexuale datorita durerii sau fricii de esec, mergand pana la fobia fata de actul sexual si de penetrare. Femeile cu vaginism au o dificultate in a-si introduce un tampon vaginal sau a suporta un control ginecologic.

Incidenta vaginismului este destul de mare, 5-20%, in functie de statistici.

In cazul Pacientelor cu endometrioza, vaginismul este secundar, aparut ca urmare a durerii la contactul sexual si multiplelor controale si interventii ginecologice.

Tratamentul vaginismului este unul foarte complex. El include consiliere psihologica, terapie sexuala, exercitii Kegel, utilizarea dilatatoarelor vaginale, a cremelor anestezice, decontracturante, anxiolitice si antidepresive. De multe ori, aceste tratamente nu dau rezultatele asteptate si recomand Pacientelor tratamentul cu botox. In functie de grupele musculare care par implicate in declansarea durerii, injectarea de botox se poate face in multiple locuri.

Terapia Vampir – PRP ce ne puteti spune despre ea si in ce cazuri este recomandata?

Tratamentul cu PRP (terapia cu plasma proprie imbogatita in trombocite) se bazeaza pe faptul ca trombocitele, în mod normal, sunt linia întai în ceea ce priveste vindecarea organismului.

PRP-ul continute un numar mare de trombocite care elibereaza factori de crestere, care la randul lor stimuleaza vascularizatia, inervatia si formarea de celule noi in tesuturile in care se injecteaza.

Se recolteaza sange de la Pacienta, acesta trece printr-un protocol de centrifugare, obtinandu-se plasma bogata in trombocite, care se injecteaza, dupa o anestezie prealabila a zonei (prin aplicare de crema anestezica).

Care sunt indicatiile tratamentului cu PRP in Ginecologie?

  • Cresterea lubrefierii vulvei si vaginului;
  • Stimularea libidoului, cresterea calitatii orgasmului si imbunatatirea vietii sexuale;
  • Reducerea durerii din timpul actului sexual;
  • Tratamentul lichenului scleros;
  • Tratamentul cicatricilor vaginale si perineale inestetice si dureroase;
  • Vaginitele recidivante

Pentru Pacientele care in urma interventiilor de endometrioza prezinta incontinenta urinara, ce recomandari aveti?

Tratamentele cu laserul vaginal Femilift si fotoliul Emsella sunt indicatiile mele pentru Pacientele cu incontinenta urinara forma usoara si medie.

In functie de patologiile asociate si, evident, tinand cont de contraindicatii, recomand una sau ambele terapii, ele avand un efect complementar.

Tratamentul cu laserul vaginal stimuleaza colagenul la nivelul vaginului, in special la nivel suburetral, refacand astfel suportul uretrei si reducand hipermobilitatea acesteia (implicata in incontinenta). Este un tratament non-invaziv, nedureros, cu multiple alte beneficii(rejuvenare vaginala, reduce laxitatea, creste lubrefierierea, reduce atrofia vaginala si durerea la contact sexual,etc). Sunt necesare 3-5 sedinte la interval de o luna, apoi o sedinta anuala de intretinere.

Fotoliul EMSELLA este un tratament bazat pe unde electromagnetice focusate (HIFEM):

  • Produce peste 11.000 de exercitii Kegel supramaximale in 28 de minute;
  • Este neinvaziv;
  • Pentru rezultate optime, sunt necesare doar 6-10 sedinte efectuate de doua ori pe saptamana.

Cum a aparut pasiunea dumneavoastra pentru Estetica Genitala?

Am fost atrasa si pasionata dintotdeauna de tot ce inseamna frumos. Urmaream conferinte si cursuri online despre proceduri dermato-estetice faciale si corporale si asa am aflat despre aceasta noua abordare, Estetica Ginecologica. Mi s-a parut fascinanta, inca de la inceput si am vrut sa ma conving ca, intr-adevar, aceste proceduri sunt utile pentru pacientele mele si ca merita sa dedic timp si bani in aceasta directie.

In iunie 2019 am fost impreuna cu sotul meu, Dr. Attila Fogarassy si el medic ginecolog, la ESAG, Congresul Societatii Europene de Estetica Ginecologica si in cele 3 zile de lucrari ne-am convins ca este ceea ce ne dorim sa facem si ca multe dintre problemele pacientelor noastre vor avea rezolvare.

Toata aceasta pregatire am facut-o impreuna cu sotul meu, care este la fel de pasionat ca si mine de Estetica Ginecologica si Medicina Regenerativa (tratamente cu celule stem). Momentan urmeaza in India un curs practic despre recoltarea celulelor stem si injectarea lor in ovare si endometru , la femeile cu Insuficienta ovariana precoce sau infertilitate si unde invata despre multe alte tratamente de Medicina regenerativa.

Amandoi suntem convinsi ca medicina regenerativa este medicina viitorului!

Cum imbogateste aceasta disciplina activitatea dumneavoastra ca medic ginecolog?

Sunt foarte fericita ca am facut aceasta alegere in urma cu 3 ani, ca am dedicat mii de ore studiului individual, congreselor, cursurilor si workshopurilor si, evident, ca am luat decizia sa investesc si in dotarea clinicii mele pentru a putea oferi pacientelor toate aceste proceduri.

Am contribuit mult si la informarea pacientelor, deoarece era un subiect complet necunoscut, dar cel mai mult conteaza faptul ca ele sunt foarte multumite de rezultate si pentru mine, ca medic, este o satisfactie deosebita.

Intotdeauna personalizez protocoalele de tratament, le adaptez nevoilor fiecarei persoane, astfel incat sa obtin cele mai bune rezultate.

Ma bucur mult ca pot avea o contributie importanta la cresterea calitatii vietii de cuplu, a vietii femeii, in general si redobandirea increderii acesteia in propria persoana. Toate aceste aspecte vor avea si un impact emotional semnificativ.

Sper, din tot sufletul, ca tot mai multe femei sa aiba acces la aceste informatii si sa ni se adreseze, deschis, fara nici o jena, daca considera ca le putem ajuta.

Dr Florina Todoruț este:

  • Medic primar Obstetrica – Ginecologie, coordonator al Comitetului de Produse Injectabile in Ginecologie in cadrul SREG, cu competente in laparoscopie, histeroscopie, medicina materno-fetala, colposcopie
  • A urmat multiple cursuri de specializare in Estetica Ginecologica si Medicina Regenerativa in Dubai, Atena, Milano, Edinburgh, Londra, Paris, Plovdiv si Madrid
  • Fellow al AAA (American Aesthetic Association) si al IASRM (International Association of Stem Cell and Regenerative Medicine)
  • Membru senior al ESAG
  • Trainer national Alma Laser si PRP Arthrex
  • Coordonator studiu clinic pentru Tratamentul Incontinentei Urinare cu Laser CO2 si HIFEM
  • Peste 50 de cazuri de vaginism tratate cu botox
  • Owner si fondator Gyniclinique, Timisoara – centru de referinta in tratamentul non-invaziv al incontinentei urinare, proceduri de estetica ginecologica, rejuvenare vaginala si corporala din Timisoara
  • Owner si fondator al Clinicii de Remodelare Corporala si Estetica Faciala AZEENA by Gyniclinique, Timisoara.
Scroll to Top