Viața unui pacient cu endometrioză

posted in: Psihologia Endo | 0
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Viața unui pacient (vorbesc la general pentru că, mai rar, dar și bărbații pot avea această afecțiune) cu endometrioză nu îl afectează numai pe el ci pe toți cei din jurul său, fie că vorbim despre partener, rude, prieteni, colegi de muncă, superiori.

Un astfel de pacient duce o luptă de supraviețuire care afectează fiecare aspect al activităților zilnice. Endometrioza interferă cu treburile casnice, mersul la serviciu, amenință fertilitatea, capacitatea de muncă, proceerea, memoria, viața socială, distracția, alimentația, concediile, practic, cam tot ce face un om în viața de zi cu zi.

Deoarece endometrioza nu este un handicap vizibil, mulți oameni din jurul unui astfel de pacient au tendința de a crede că acesta își exagerează stările, durerile, suferința. Toate acestea se pot transforma în conflicte, mai ales atunci când pacientul se simte dedreptățit, încolțit, pus la zid sau, chiar începe să creadă că este vinovat pentru condiția sa. Rupturile se produc pe nesimțite: pacienții refuză să mai socializeze, să mai explice cuiva prin ce trec, se închid în ei, refulează uneori în pusee de mânie, frustrări de toate felurile, violență.

Cum înțelegem suferința altora?

De cele mai multe ori oamenii nu înțeleg prin ce trece un om decât din propria experiență. Cum în endometrioză nu se pune problema așa și nu toți oamenii pot avea acest diagnostic este necesar să aflăm cât mai multe despre condiția unui pacient care suferă de endometrioză. Atunci când acesta este membru al familiaie sau ne este prieten, lucrurile trebuie să meargă mai ușor. Dar, de cele mai multe ori, cele mai mari reticențe pe care le întâmpină pacienții sunt din partea celor apropiați.

Ce ne rămâne de făcut? Mereu am spus că este foarte important felul în care te raportezi tu la această suferință. Da, ea poate să te macine constant și zilnic, atâta vreme cât o lași. Dar o atitudine corectă asupra ei va modela, în timp și atitudinea dar și comportamentul celor din jur.

Este foarte important să vorbim despre endometrioză. Numai în acest fel oamenii vor putea înțelege prin ce trecem. Partenerul de viață este primul vizat. De aceea el poate fi luat frumos de mână atunci când participăm la întâlniri organizate și dedicate acestui subiect. Un om care află și de la alții că ai o suferință similară înțelege mult mai bine prin ce treci.

Mai mult, conștientizarea este un proces de durată care trebuie alimentat zilnic. Într-un fel funcționai înainte de endometrioză, alt fel de a te descurca în viața de zi cu zi este necesar de acum înainte.  Poate fi dificil ca cineva să înțeleagă durerea sau oboseala cronică ale unui partener dar, dacă știm că acest diagnostic este confirmat, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne informăm cât mai mult și corect legat de acest subiect.

Pentru endometrioză nu există încă tratament definitiv. Drept urmare, pacientul diagnosticat și partenerul său trebuie să înțeleagă foarte clar acest aspect. Ambii vor trebui să își reordoneze traiul zilnic în așa fel încât să poată face față durerilor și stărilor cauzate de endometrioză.

Sursa foto: stopfryingyourbrain.com
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.