Viața sexuală și endometrioza

posted in: Psihologia Endo | 0
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Sexul a fost multă vreme un subiect tabu. Pentru multe femei de la noi din țară este încă, din cauza educației. Însă, atunci când vine vorba despre o boală cronică așa cum este endometrioza, sexul și o viață de cuplu activă sunt aspecte care trebuie discutate atât cu medicul specialist cât și în relația de cuplu.

Mai mult de jumătate dintre pacientele diagnosticate cu endometrioză acuză dureri în timpul unui contact sexual. Desigur că frustrările nu întârzie să apară, odată ce aceste dureri se repetă și cu alte ocazii. Gândurile legate de cum va fi viața ta de aici înainte nu îți dau pace. Și, dacă adăugăm la ele și dezamăgirea că nu îți poți satisface partenerul, atunci avem rețeta perfectă a unei vieți sexuale eșuate. De aici până la dificultăți în relația de cuplu nu mai sunt foarte mulți pași. Ce e de făcut?

Practic… de ce doare?

După cum știm endometrioza presupune dezvoltarea de țesut endometrial în alte locuri decât în cavitatea uterină. Această poziționare incorectă a țesutului reprezintă sursa durerii mai mult decât leziunile endometriozice. Dacă endometrioza este prezentă în spatele vaginului și în partea de jos a uterului, afectează nervii și ligamentele acestuia, atunci durerea va fi mult mai mare decât senzația de presiune pe care o ai în timpul contactului sexual. Și dacă pe lângă acest diagnostic avem și unul de adenomioză care presupune prezența focarelor endometriozice în mușchii uterului atunci răspunsul la durere este cu atât mai mult multiplicat.

Durerea poate fi de mai multe feluri: doar la începutul actului sexual (iar aici un factor determinat poate fi și lubrefierea precară), în timpul contactului: ascuțită, înțepătoare, la nivelul vaginului sau, în timpul mișcărilor, resimțătă pe ovare, sau chiar în toată cavitatea peritoneală. Dar, la fel de bine, durerea poate apărea post sex, la câteva ore sau chiar zile. Cea mai greu de manageriat este aceasta din urmă care poate afecta pacienta atât psihic cât și fizic pe intervale mari de timp.

Toate acestea se simt mult potențat dacă femeia începe să simtă vinovăție, regret sau să își facă procese de conștiință legate de felul în care partenerul ei percepe situația, sau chiar îngrijorare pentru că nu găsește niciun remediu în acest sens. Și asta pentru că orice tensiune crește presiunea sanguină și, la rândul lor, nervii trimit impulsuri nervoase la nivelul pelvisului mărind pragul de durere.

Libido scăzut

Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Și anume că, odată cu un diagnostic de endometrioză și libidoul pacientei scade. Pe lângă factorii naturali legați de vârstă, în endometrioză libidoul poate scădea și din cauza frustrărilor datorate incapacității de a găsi o soluție pentru îmbunătățirea vieții sexuale, dar și din cauza durerilor cronice sau a celor din timpul unui contact, din cauza terapilor hormonale, a intervențiilor chirurgicale și a multitudinii de stări emoționale prin care trece, după cu arată Asociația australiană Jean Hailes for Women Health’s.

De asemenea, libidoul poate scădea și în funcție de fazele ciclului menstrual. Trebuie să știți că o pacientă cu endometrioză poate acuza dureri nu numai la menstruație ci și la ovulație sau, în unele cazuri, când diagnosticul de endometrioză poate fi combinat cu unul de adenomioză, durerile pot fi prezente zilnic, pe toată durata lunii. Evident că aceste senzații cronice, precum și medicația cu antiinflamatoare și analgezice pot scădea drastic libidoul.

Viața sexuală… încotro?

Scriam aici câteva metode prin care poate fi înlăturată sau diminuată durerea în timpul unui act sexual și care este importanța comunicării cu partenerul. De asemenea, fără o viață sexuală de calitate și șansele de a avea un copil scad mai mult decât le diminuează diagnosticul în sine.

Desigur că astfel calitatea vieții sexuale scade simțitor. Este însă deosebit de important ca pacientele să conștientizeze utilitatea comunicării atât în cuplu cât și cu specialiști (psihoterapeuți, medici ginecologi, specialiști în terapia durerii) care pot oferi diferite soluții acestei probleme.

Mai mult, subliniez faptul că unul dintre principalii factori care determină eșecul unei vieți sexuale satisfăcătoare chiar și sub endometrioză sunt prejudecățile, de orice fel. Însă este absolut crucial să fiți sincere cu voi și să cântăriți ce contează mai mult pentru fiecare: menținerea unor prejudecăți care te obligă să suferi în tăcere, sau căutarea de soluții, împreună cu partenerul și îndreptarea către un ajutor specializat?

În ultima vreme se pune foarte mult accentul pe comunicare. Și asta pentru că suntem o nație care am fost învățată de milenii să suferim în tăcere. Iar parte din faptul că la ora actuală multe cadre medicale nu acordă suficientă credibilitate mărturiilor noastre legate de durere este parțial și din vina noastră. Am fost obișnuite să tăcem. Am învățat să suferim în tăcere. Până când, iată, un diagnostic precum endometrioza ne obligă practic să învățăm altceva: comunicarea!

Secretul unei vieți sexuale satisfăcătoare, în endometrioză, este tocmai această comunicare:

  • Cu partenerul căruia este necesar să îi explicați și ce se întâmplă cu organismul vostru și în ce poziții vă doare mai puțin, și care sunt posibilitățile pe care le aveți pentru un act cât mai puțin dureros.
  • Cu medicul specialist care vă poate prescrie de la tratatmente hormonale pentru o menopauză indusă, la anticoncepționale sau diferite terapii de înlăturare a durerii.
  • Cu nutriționistul care vă poate susține un sistem reproducător în parametri cu ajutorul unei diete echilibrate și a suplimentelor care vor ajuta întregul organism să diminueze sau chiar să elimine durerile.
  • Cu antrenorul personal care vă poate crea o schemă de exerciții fizice care să fortifice organismul și să îl ajute în lupta cu durerile.
  • Cu psiho-terapeutul care poate să vă înlăture blocajele emoționale, frustrările, angoasele, temerile și chiar depresiile legate de o viață sexuală nesatisfăcătoare și destrămarea relației de cuplu.

Toate acestea necesită comunicare. Iar endometrioza nu este deloc o boală care se duce în tăcere!

Surse: images.parenting.mdpcdn.com, histoiresdunet.asf.netdna-cdn.com,
st1.thehealthsite.com, lh3.googleusercontent.com, jeanhailes.org.au, en.projonmokantho.com

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.