





Această plantă este cunoscută și utilizată de mii de ani pentru efectele sale terapeutice pe care le are. De la probleme digestive, la calmarea anxietății, depresiei și până la rezolvarea problemelor respiratorii, în extrem de multe afecțiuni mușețelul este un ajutor prețios. Iată însă, dacă mai era nevoie, că studii recente demonstrează calitățile mușețelului și în ceea ce privește inflamațiile și durerile, două simptome extrem de des întâlnite în endometrioză!
Dincolo de faptul că există multe varietăți și specii ale mușețelului este necesar să știm la ce anume îl putem folosi sub formă de ulei esenţial, ceaiuri, tincturi, creme, sau chiar uleiuri. Deseori denumit și aspirina vegetală, mușețelul a fost utilizat de milenii în combaterea durerilor, în special cele generate de coloană, dar nu numai. Florile de mușețel erau folosite împreună cu diferite alte plante în tratarea acestor dureri. Astăzi, uleiul esenţial de mușețel, aplicat pe piele calmează în doar câteva minute durerile, reduce inflamațiile, umflăturile și chiar roșeața.
De asemenea, florile de mușețel sunt folosite în băile vaginale, știindu-se faptul că reduc simptomele vulvo-vaginitelor. Se folosesc de altfel și în reducerea durerilor din timpul sarcinii. În Mexic de exemplu, ceaiul de mușețel este recomandat femeilor după ce nasc, pentru a reduce tensiunile musculare și, implicit, duerile.
Iată mai jos câteva dintre întrebuințările mușețelului:
- Reduce durerea, inflamațiile și umflăturile
- Stopează dezvoltarea tumorilor maligne
- Decongestionant, ajută în simptomele răcelilor și alergiilor precum și în cele generate de febra de fân
- Reface țesuturile pielii, reducând eczemene, vindecând rănile, psoriazisul, vânătăile, dermatita, reacțiile alergice, arsurile, tăieturile, mușcăturile de insecte
- Menține sănătatea gingivală și a danturii
- Asigură protecție cardiovasculară
- Reduce furia, anxietatea, frustrarea, iritarea, migrenele, panica și stresul
- Reduce durerile de spate, cele generate de artrită, reumatism, spasmele și crampele musculare, inflamațiile, sciatica, bursitele fiind un protector împotriva demineralizării osoase care poate conduce la osteoporoză
- Ameliorează hiperglicemia și complicațiile generate de diabet, prin suprimarea nivelului mare de zahăr în sânge, creșterea nivelului de glicogen și inhibarea de sorbitol eritrocitar, fiind un bun protector pancreatic
- Bun sedativ pentru cei care întâmpină probleme cu somnul sau insomnii
- Calmează durerile sindromului premenstrual, ajută la vindecarea vaginitelor
- Are un puternic efect antiinflamator în afecțiunile gastrointestinale, inhibă efectul Helycobacter Pilori de a dezvolta ulcer stomacal, reduce spasmele stomacale asociate cu diferite tulburări gastrointestinale, reduce iritarea colonului și previne flatulența.
În ce privește efectele terapeutice ale uleiului de mușețel, acesta poate fi folosit pe piele împreună cu o altă bază: în ulei de jojoba, ulei de migdale sau alune puteți dilua câteva picături de ulei de mușețel. Se masează zona dureroasă până când uleiul intră de tot în piele. Suplimentar poți pune pentru protecția hainelor o cârpă de bumbac deasupra zonei. Aceasta va intensifica efectul uleiului, menținând căldura în zonă.
Iată încă un ajutor de care ne putem folosi în lupta cu durerile endometriozei și simptomele gastrointestinale. Mai jos puteți regăsi câteva studii referitoare la beneficiile mușețelului și uleiului obținut în această plantă.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
http://www.cvzv.sk/slju/11_3/Fabian-SJAS-3-2011.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17939735
Sursă foto: naturalhealthmagazine.co.uk






Leave a Reply