





Numele meu este Alina. Am fost diagnosticata cu endometrioza in anul 2013, dupa mai mult de 4 ani de alergat de la un doctor la altul, multe seturi complete de analize si ecografii, nenumărate diagnostice „clinic sanatoasa și numai bună de facut copii”, un diagnostic frumusel de „infertilitate primara” si retete de NOSPA pentru durerile menstruale ca „cica” sunt „normale” și inevitabil recomandarea de a vizita un psihoterapeut ca problemele sunt „doar in capul meu”. Tin sa precizez ca pana la varsta de 25 de ani nu am stiut ce sunt acelea dureri menstruale, asadar mie nu mi s-au parut normale!…
Dupa diagnosticul de urgenta in anul 2013 – endometrioza ovariana, a urmat tot de urgenta (din cauza durerilor crunte care ma tinusera inainte de a fi diagnosticata timp de doua saptamani doar la pat si s-au acutizat in aceasta perioada) o operatie laparoscopica de scoatere a chistului, caci doar acesta a fost vizibil la echografie. Însă cum „socoteala de acasa nu prea se potriveste cu cea din targ” in momentul in care a efectuat laparoscopia medicul a observat ca boala era mai avansata decat un simplu chist. O endometrioza extinsa cu nodul vezico-uterin care m-a tinut in operatie 4,5 ore.
Urmatorul an am facut primul FIV in București nereusit, caci dupa operatie AMH-ul scazuse de la o valoare considerata inca normala de 2,12 la una de 0,90, în contextul in care am mai trebuit operata o data înaintea acestui FIV, caci am facut si hidrosalpinx (trompele nu s-au scos, doar s-au legat, caci asa a considerat medicul la momentul respectiv ca este oportun).
Dupa FIV-ul nereusit am urmat tratamentul cu Diphereline timp de 6 luni, trecând prin toate efectele secundare cunoscute ale acestuia. A fost o perioada destul de dificila dar am reusit sa trec peste ea. În anul 2014 am inceput si regimul pentru Endo, combinat timp de 2 luni cu acupunctura si niste tratamente recomandate de medicul curant, care combinate cu o hidratare corespunzatoare si miscare au dat rezultate in sensul ca durerile in afara și in perioada menstrei s-au diminuat pana la a dispărea.
Eu cred cu tarie ca exista modalitati prin care sa ne imbunatatim existenta chiar si cu aceasta boala, si am constatat ca in ceea ce ma priveste starea de spirit influenteaza profund manifestarile endometriozei, caci in perioadele stresante si cu suparari apar durerile, in timp ce in perioadele de liniste si calm ma simt execlent desi poate mai „calc stramb” in ceea ce priveste regimul.






Leave a Reply