Sofia Damşe – psihoterapeut colaborator al Asociaţiei Eu şi Endometrioza

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

Probabil, la fel ca multe persoane din branșa psihologică am ales drumul acesta pentru misterul și fascinația pentru oameni. În locul acesta am ocazia să văd în fiecare zi cum oamenii creează și recrează realitatea. Cum se schimbă pe ei, oamenii din jur și lumile lor.

Am ales să mă formez în terapie familial sistemică pentru faptul că realitățile oamenilor se crează în relații și am realizat că acolo trebuie să intervină și schimbarea. La fel cum corpurile noastre se întâlnesc într-un spațiu fizic și se mișcă într-un mod comun, la fel se întâlnesc și realitățile noastre ca să creeze împreună o nouă realitate.

Când am aflat despre Asociația Eu şi Endometrioza am simțit acel fior pe care îl am când simt că ajung în locul în care trebuie să fiu – ca atunci când se apropie două plăci tectonice și se creează acea energie benefică unui nou început. Pur și simplu m-a fascinat această condiție atât de imprevizibilă, invizibilă și puternică, provocatoare și misterioasă. Mi-am dat seama că este exact genul de situație în care oamenii sunt puși în situația de a se confrunta cu adevăruri dificile, cu nesiguranța, cu partea mai rar accesibilă a existentei. Un fel de insulă în care descoperi lucruri despre care nu ai încă un limbaj, emoții pentru care nu există o zonă în corp și un drum pentru care nu te-ai pregătit dar pe care simți că ai pornit deja.

Am simțit instantaneu o admirație profundă pentru curajul acestor femei care fac parte din Asociaţia Eu şi Endometrioza dar şi pentru curajul tuturor celor care suferă de această afecţiune. Am știut că ele mă pot iniția în frumosul lor parcurs de descoperire și acceptare. Vreau sa descifrez împreună cu ele tainele acestei călătorii. Vreau sa fiu acolo atunci când temerile vor deveni un prilej de întărire.Când își vor reclădi eul pe baze mai solide. Când vor experimenta relații mai intense decât au făcut-o poate cu oricine altcineva, alături de persoane cu realități similare.

Ca și ele, eu sunt în mijlocul căutărilor mele. Am început anul acesta perioada de supervizare, ceea ce înseamnă că modul meu de a-mi privi rolul și misiunea de terapeut este încă în formare. Fiecare întâlnire din cabinet este un moment nou de descoperire, un capitol nou în povestea cea mare a curajului și a schimbării.

Mi-am propus să mă alătur Asociaţiei Eu şi Endometrioza în această călătorie și să ascult, să primesc și să împărtășesc durerea și entuziasmul, întrebările și răspunsurile. Am un respect profund pentru capacitatea oamenilor de a oferi răspunsuri și soluții la situațiile din viețile lor și rolul meu este de a facilita această transformare.

Suportul pe care doresc să îl ofer pacientelor cu endometrioză din Timişoara, împreună cu Monalisa Bogdan (povestea Monalisei AICI), colega mea este gândit ca un loc sigur în care ele vor putea veni cu încrederea că vor fi ascultate și înțelease. Un loc în care vor putea adresa întrebări pe care nu sunt libere să le exprime altfel și unde vorputea sonda mai adânc în lumea lor interioară. Un loc în care vor auzi poveşti similare și vor găsi persoane dispuse să le fie alături în călătorie. Noi avem încrederea că putem schimba ceva împreună.          

Sofia Damse este absolventă a facultății de Sociologie și Psihologie din Timișoara și a masteratului de psihologie Clinică și Consiliere Psihologică din cadrul acesteia. Este în supervizare în cadrul Institutului de terapie familială și practică sistemică AREOPAGUS din Timișoara și lucrează atât cu copii, cat și cu adulți în practica privată.

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *