





Durerea este încă principalul motiv pentru care pacienții ajung în cabinetele medicale. În anul 1986 Organizația Mondială a Sănătății (WHO) a dat publicității un ghid de management al durerii. Imaginea de mai jos este cunoscută în literatura de specialitate drept Scala managementului durerii și este folosită și în ziua de astăzi de terapeuți din întreaga lume.
Pentru fiecare prag dureros, WHO a recomandat anumite analgezice. Astfel:
- Primul nivel al durerii poate fi tratat cu non opiode, incluzând anti inflamatoarele nesteroidiene și acetaminofenul (paracetamolul). De asemenea se pot folosi, dacă este cazul și analgezice adjuvante precum corticosteroizii și antidepresivele.
Se cunoaște deja faptul că paracetamolul este un analgezic eficient atunci când este luat la intervale regulate. În ceea ce privește medicamentele nesteroidiene precum aspirina, ibuprofenul, naproxenul, acestea își dovedesc din plin eficiența însă pot irita stomacul și leza rinichii. De aceea se recomandă ca ele să fie luate întotdeauna pe stomacul plin, cu multă apă și împreună cu un protector gastric.
- Pasul doi pe scala durerii este generat de persistența sau creșterea în intensitate a durerii, până la nivel moderat. Pentru această situație se recomandă medicamentele opioide slabe, însoțite după caz de non opioide, și analgezici adjuvanți.
Antidepresivele au, de asemenea, un rol important în tratarea durerilor cronice. Asta nu înseamnă că medicul care ți le recomandă crede că toată această durere este doar în mintea ta sau ești doar depresivă. Știința încă nu a înțeles pe deplin felul în care fiecare organism reacționează la durere. Cu toate acestea există deja dovezi conform cărora un nivel crescut de serotonină și non adrenalină generate de antidepresive pot ajuta la reducerea pragului dureros.
De asemenea există o legătură clară între depresie și durerea cronică iar folosirea antidepresivelor, numai cu prescripție medicală este un tratament bidirecțional. Discută cu medicul tău această posibilitate de tratament dacă durerea cronică persistă și crește din ce în ce mai mult în intensitate.
- Pasul trei, nivelul maxim al durerii este unul extrem de delicat. Opioidele (precum morfina, codeina) dau dependență, amețeli și nu sunt eficiente chiar pentru toate tipurile de dureri cronice (exemplu ar fi dureri ale nervilor), însă joacă totuși un rol important în managementul acestora. Codeina, fiind un opioid slab, poate fi administrată împreună cu paracetamolul, pe o perioadă cât mai lungă, dar în dozaje cât mai mici.
Unii medici nu sunt însă așa de îngrijorați în privința dependenței de opioide atunci când acestea sunt administrate pentru dureri cronice. Tocmai din această cauză aceștia consideră că opioidele nu ajung să dea dependență, lucrând pentru scăderea intensității durerii și nu pentru a obișui organismul cu substanțele active pe care le conțin. Cu toate acestea, dacă simți că ai dezvoltat dependență de opioide discută cu medicul tău și urmează și un plan de detoxifiere. Este însă o mare diferență între dependență și predispoziție (înclinație) spre dependență și trebuie luate în calcul de către medicul curant și aceste aspecte, dacă acesta suspectează o astfel de problemă.
Dacă durerile tale nu sunt cornice și apar doar la ovulație sau la menstruație, atunci trebuie să iei în considerare un regim potrivit pentru endometrioză (fără gluten, lactate, zahăr, carne roșie și din comerț, fără soia) și să ții acest regim un pic mai serios cu câteva zile înainte de cele două perioade, precum și de la prima sângerare, până la ultimile semne. Dacă aștepți până apar durerile va trebui să iei o doză mai mare de analgezice ulterior pentru a-și face până la urmă efectul.
În ultimă instanță, deși pe scala WHO a managementului durerii sunt trecuți și corticosteroizi, precum prednisonul de exemplu, acesta NU ESTE RECOMANDAT în endometrioză. El poate provoca o mulțime de efecte adverse și, cu toate că poate fi eficient în a reduce procesele cauzate de inflamații în boli precum artrita, în endometrioză efectele nedorite sunt mult mai mari decât beneficiile potențiale.
Menționăm că acest material este menit să vă facă să înțelegeți care sunt motivele din spatele unor alegeri făcute de medicii voștri atunci când aleg un tratament pentru managementul durerii. Materialul acesta nu înlocuiește sfatul medicului și, pentru orice medicament pe care doriți să îl folosiți pentru tratarea durerilor în endometrioză și nu numai este necesar să cereți sfatul medicului vostru.
Surse: fthmb.tqn.com, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2902929,






Leave a Reply