Prea tânără pentru endometrioză?

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

“Am 18 ani și sufăr de endometrioză”! Așa m-a abordat de curând una dintre cele mai tinere paciente pe care le cunosc până acum. Povestea ei o veți putea afla în curând, însă până atunci haideți să vedem cum stam la nivel de procente în ceea ce privește acest segment de femei afectate de endometrioză!

Statisticile internaționale arată că din numărul total de femei care suferă de endometrioză, adolescentele ocupă între 3-5%. Din acest procent, aproape 80% sunt depistate cu endometrioză în urma durerilor resimțite la nivelul pelvisului.

Dacă la femeile adulte intervalul de timp care trece până se stabilește diagnosticul de endometrioză este între 9-12 ani, lucrurile la adolescente sunt și mai tragice deoarece ele de multe ori nu sunt luate în seamă. Atât medicii cât și membrii familiilor lor consideră că adolescentele își exagerează simptomatologia doar pentru a scăpa câteva zile de la școală. De cele mai multe ori adolscentele sunt privite superficial atunci când acuză dureri în cabinetul medicului. De cele mai multe ori ele pleacă de acolo cu un diagnostic prezumtiv de boală inflamatorie pelvină, rețete pentru analgezice și recomandări să poarte haine mai lungi ca să nu mai răcească frecvent la ovare. În spatele tuturor acestor sfaturi se află de multe ori altceva: endometrioza!

Cu toate că diagnosticul la adolescente este destul de delicat de stabilit, medicii trebuie să ia în considerare orice durere care nu răspunde la tratament medicamentos în perioada menstruală. De asemenea o suspiciune de anomalii mulleriene sau înfundarea trompelor ar trebui eliminată înainte de a stabili un diagnostic de endometrioză.

Într-un articol anterior aminteam cum se stabilește diagnosticul în cazul adolescentelor. Puteți afla mai multe aici! Anamneza, controlul ginecologic, factorii de risc și istoricul familial sunt primii pași în stabilirea acestui diagnostic. De asemenea, RMN-ul cu protocol de endometrioză este o investigație care evidențiază leziunile avansate și poate fi realizat dacă medicul recomandă. (Vezi aici unde poți face un astfel de RMN și ce înseamnă defapt).

Ca și tratament în primă fază, contraceptivele sunt cele mai recomandate pentru endometrioza la adolescente. Progestinele sunt de asemenea folosite pentru endometrioza însoțite de dureri pelviene și au rezultate comparabile cu analogii GNRH și Danazolul. Antagoniștii GNRH pot fi folosiți în tratamentul adolescentelor numai dacă aceesta au peste 16 ani.

În ceea ce privește tratamentul chirurgical, ca și la femeile mature și în cazul adolescentelor trebuie efectuat cu mai multă acuratețe și grijă pentru a păstra cât mai mult din rezerva ovariană și, în același timp să se poată obține o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește managementul durerii. Prima intervenție chirurgicală este de recomandat să fie realizată de un specialist în endometrioză, deoarece această afecțiune are anumite particularități în cazul adolescentelor. Monitorizarea ulterioară este de preferat să fie una de lungă durată pentru a preveni posibilele recidive.

De asemenea trebuie luat în seamă și faptul că un tratament cu contraceptive la adolescente în plină dezvoltare nu este o soluție de lungă durată. Medicul specialist poate horărî împreună cu pacienta care este planul de tratament adecvat în funcție de nevoile fiecărui organism în parte și de dorintele pacientei de a purta una sau mai multe sarcini în viitor.

Sursa: bloximages.chicago2.vip.townnews.com

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.