





Suntem în plin sezon al fructelor, care mai de care mai colorate și mai gustoase. Se cuvine, așadar, să profităm la maximum de darurile naturii și să le folosim cât mai optim pentru noi, sub diferite forme.
Rețeta de astăzi, potrivită celor cu endometrioză, dar nu numai este o delicioasă prăjitură cu vișine, coacăze negre și fulgi de migdale.
Avem nevoie de:
- 5 ouă
- o cană de făină fără gluten (200 de grame)
- 100 g de unt bio de la animale crescute liber sau 50 ml ulei de cocos
- 50 g zahăr de mesteacăn (pentru cine nu ține dieta strict) sau pastă de curmale*
- Praf de copt fără gluten – o jumătate de pliculeț
- O linguriță zeamă de lămâie
- păstaie de vanilie
- fulgi de migdale
Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul de mesteacăn (*atenție, în endometrioză nu se recomandă consumul de zahăr! Am folosit această variantă de mesteacăn, fiind însă mult mai puțin nocivă decât zahărul de trestie, procesat. Pentru cele care sunt obișnuite cu mierea ca înlocuitor, puteți adăuga miere în loc de zahăr, ori după ce coaceți prăjitura, ori după adăugarea tuturor ingredientelor de mai sus. O altă variantă ar fi pasta de curmale).
După ce am încorporat toată cantitatea de zahăr de mesteacăn adăugăm gălbenușurile, amestecând încet, cu o spatulă, fără să pierdem aerul din albușuri. Turnăm untul sau uleiul de cocos încălzit în prealabil, amestecând încet și făina, în ploaie, apoi praful de copt dizolvat în zeama de lămâie. La final adăugăm conținutul unei păstăi de vanilie, precum și fulgii de migdale.
Compoziția gata pregătită o turnăm într-un vas tapetat în prealabil cu hârtie de copt. Ornăm cu vișine proaspete, fără sâmburi, precum și cu coacăze negre și dăm la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, în funcție de cuptor. Dacă prăjitura noastră trece testul scobitorii stingem focul și o lăsăm în continuare în cuptor, până se răcește considerabil.
O putem servi cu suc proaspăt de vișine, dulceață fără zahăr sau ornată cu fulgi de cocos!
Spor la bucătărit! 🙂






Cristina
Excelent arata! Ce fel de faina fara gluten s-a folosit?
Eu și Endometrioza
Multumim! Am folosit diferite tipuri, de fiecare dată când am realizat rețeta: de orez, mix pentru paine si patiserie. Data viitoare voi încerca și cu mix de tapioca, hriscă, cocos. Spor la bucătrit! 🙂