Interviu Prof. Elvira Brătilă: F.I.V. nu poate induce o leziune canceroasă! Partea I

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

 

Unul dintre specialiștii de la noi din țară orientați și către managementul endometriozei dar și al altor patologii din sfera ginecologică, doamna profesor Elvira Brătilă a răspuns întrebărilor Asociației Eu și Endometrioza. Iată, mai jos, prima parte a materialului în care discutăm despre tehnicile F.I.V de reproducere umană asistată și despre impactul lor asupra unui teren deja afectat de endometrioză!

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Cât de tare afectează o stimulare FIV un caz foarte agresiv de endometrioză profund infiltrativă?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Ciclurile de stimulare din cadrul fertilizarii in vitro se pot face dupa protocoale care nu determina cresteri foarte mari de estradiol, astfel incat nu se produce o proliferare celulara alarmanta la nivelul leziunilor de endometrioza, cu accentuarea consecutiva a simptomatologiei

2. Asociația Eu și Endometrioza: Ce efecte adverse pot avea stimulările ovariene?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Efectele adverse ale hiperstimularii ovariene sunt cele clasic intalnite in FIV, in special posibilitatea aparitiei sindromului de hiperstimulare ovariana, cu aparitia de chisturi ovariene voluminoase, deshidratare si sindrom algic pelvin. Desi acest lucru poate fi un eveniment grav, in epoca moderna a utilizarii tehnicilor FIV si in cazul unui medic cu experienta, acest lucru se petrece foarte rar. Tinand cont de factorii de risc ai pacientei, acest efect advers poate fi prevenit sau este recunoscut si tratat prompt. Mai mult decat atat, pacientele cu endometrioza au rezerva ovariana redusa, riscul hiperstimularii fiind redus in aceste cazuri.

Daca vorbim despre legatura dintre tratamentele pentru FIV si neoplaziile din sfera genitala este clar ca acest tip de tratament nu poate induce o leziune canceroasa avand in vedere ca se administreaza pe o perioada scurta de timp. In cazul pacientelor cu istoric familial de cancer de san sau ovar nu se recomanda insa sa se efectueze multiple proceduri de stimulare ovariana.

3. Asociația Eu și Endometrioza: Afectează endometrioza calitatea ovocitelor și a embrionilor?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Studiile demonstreaza ca pacientele cu endometrioza si adenomioza pot avea ovocite si embrioni de o calitate inferioara, comparativ cu femeile din acelasi grup de varsta, fara aceasta patologie. Desi mecanismul implicat nu este pe deplin elucidat, pacientele trebuie sa fie constiente ca endometrioza poate prin mediul inflamator intra-abdominal pe care il creeaza sa afecteze calitatea ovocitelor.

4. Asociația Eu și Endometrioza: Ce proceduri recomandați unei paciente cu endometrioză profund infiltrativă, noduli endometriozici pulmonari, rezecție colorectală, angiom și hemangiom hepatic? Care sunt șansele de reușită a unei sarcini și care sunt riscurile la care se poate supune pacienta?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Daca pacienta este echilibrata, cu parametri biochimici in limite normale si cu o simptomatologie acceptabila, poate parcurge un ciclu de stimulare ovariana controlata si o procedura FIV. Sansele de obtinere a unei sarcini sunt direct proportionale cu rezerva ovariana a pacientei (determinata prin numararea foliculilor antrali, dozarea AMH) si invers proportionale cu varsta pacientei.

Localizarile endometriozice mentionate afecteaza calitatea vietii pacientei, insa endometrioza ovariana este cea care influenteaza cel mai pregnant rata de sarcini.

 

5. Asociația Eu și Endometrioza: În cazul pacientelor cu endometrioză profund infiltrativă cu multe chisturi ovariene și cu indicație de FIV, cresc cu mult șansele de reușită ale FIV-ului dacă înainte se practică o intervenție chirurgicală?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: In primul rand trebuie tinut cont de rezerva ovariana a pacientei, de simptomatologia ei, de marimea chisturilor ovariene si, nu in ultimul rand, de varsta femeii. In cazul chisturilor ovariene sub 4 cm nu se recomanda interventia chirurgicala intrucat aceasta ar afecta rezerva ovariana mai mult decat ar creste sansele unui FIV. In cazul in care chisturile sunt mari sau multiple si ar impiedica procedura de recoltare de ovocite, se poate interveni chirurgical pentru excizia lor, dar acestea se pot si doar punctiona si aspira, fara a se exciza camasa chistului in totalitate, pentru a nu compromite rezerva foliculara.

Se recomanda excizia nodulilor profund infiltrativi doar pentru a ameliora simptomatologia (dureroasa sau gastrointestinala) a pacientei; daca aceasta interventie creste sansele de reusita a unui FIV, studiile sunt extrem de contradictorii. Avand in vedere acest aspect, excizia endometriozei profunde recto-vaginale se realizeaza doar in prezenta simptomatologiei dureroase sau cand determina efecte obstructive ureterale sau intestinale.

6. Asociația Eu și Endometrioza: În cazul în care există un nodul care infiltrează intestinul și se practică shaving în timpul operației, cât de mari sunt șansele ca acesta sa reapară după operație? O abordare radicală cu rezecție scade șansele de recidivă?

Prof. Dr. Elvira Brătilă: Orice interventie radicala prin care o formatiune se excizeaza in totalitatea scade ratele de recurenta a unei patologii. Totusi, uneori prin shaving se poate inlatura intregul nodul. În functie de gradul de infiltrare pe care acesta il are in lumenul intestinal, fiecare caz trebuie evaluat corect preoperator si intraoperator.

7. Asociația Eu și Endometrioza: Calitatea ovocitelor poate crește prin administrarea suplimentelor naturiste? Dacă da, care sunt acestea?

 Prof. Dr. Elvira Brătilă: Se pot administra: DHEA 75 mg/zi, Coenzima Q10 1g/zi, Mioinozitol 4g/zi.

8. Asociația Eu și Endometrioza:  Este indicat pentru a crește șansele de reușită să se efectueze teste genetice pe embrioni înainte de transfer ?

 Prof. Dr. Elvira Brătilă: Testele genetice preimplantationale se recomanda doar in cazul cuplurilor cunoscute cu sindroame genetice personale sau familiale.

 

Doamna Prof. Dr. Elvira Brătilă este Medic primar obstetrică –ginecologie, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”, București, fondator al Societatății de Endometrioză și Infertilitate Est – Europeană. Mulțumim doamnei profesor pentru amabilitatea cu care a răspuns întrebărilor noastre.

Va urma!
Sursă foto: www.spitalulmonza.ro

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *