Interviu dr. Denisa Tișea: “Este importantă perioada optimă a ciclului menstrual pentru analiza și măsurarea corectă a endometrului!”

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

 

Vorbim astăzi cu dr. Denisa Tișea, medic specialist radiologie imagistică din Timișoara, cu specializări și competențe în interpretarea imagistică a endometriozei. În cadrul acestui amplu interviu, pentru care îi mulțumim pentru amabilitate discutăm despre importanța imagisticii medicale în diagnosticul și depistarea diferitelor forme de endometrioză și adenomioză, dar și despre diferite situații în care imagistica este relevantă sau necesită completări!

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Ce diferențiază un medic radiolog de unul care poate recunoaște imagistic endometrioza?

Dr. Denisa Tișea: Consider ca sigurul lucru care diferentiaza un medic radiolog ce recunoaste si stadializeaza endometrioza, de un alt radiolog, este sansa si conjunctura  avuta de primul sa se supraspecializeze si sa aprofundeze aceasta patologie cu aspectele ei polimorfe.

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Care sunt principalele zone detaliate imagistic în cadrul unui RMN cu protocol de endometrioză?

Dr. Denisa Tișea: Examinarea IRM pelvis cu protocol dedicat endometriozei permite analiza cu acuratete a tuturor structurilor anatomice pelviene, din cele trei compartimente (anterior, mijlociu si posterior): rect, sept recto-vaginal si vezico-vaginal, recesuri (vaginale,  recto-vaginal, vezico-uterin), ligamente utero-sacrate, corp si col uterin, ovare, vezica urinara; realizand astfel o identificare completa a organelor afectate si implicit o stadializare a bolii.

 

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Care sunt diferențele imagistice între un RMN clasic de pelvis și un RMN cu protocol de endometrioză?

 

Dr. Denisa Tișea: Diferentele constau in aportul informational, furnizat de cele doua tehnici:

-IRM clasic (nativ si cu substanta de contrast intravenos) – ofera un aport informational de aproximativ 70%;

-IRM cu protocol de endometrioza dedicat (nativ, cu substanta de contrast intravenos si instilare de gel intravaginal si intrarectal) – ofera un aport informational de aproximativ 100% prin instilarea gelului la nivel vaginal si rectal, respectiv destinderea peretilor vaginului si rectului; aceasta tehnica, spre deosebire de IRM clasic, permite analiza cu acuratete a compartimentului posterior pelvin, locul de electie al endometrioziei.

 

  1. Asociația Eu și Endometrioza: De ce este important un RMN cu protocol de endometrioză în diagnosticul acestei patologii? Dar un Hidro Colo CT?

Dr. Denisa Tișea: Examinarea IRM pelvis cu instilare de gel este importanta prin aportul informational ce il aduce clinicianului, fiind utila in ghidarea dignosticului, stadializarii si tratamentului. Stadializand  boala participa (ca si element crucial) alaturi de tabloul clinic si anamnestic in managementul cazului pacientei (alegerea terapiei medicamentoase sau chirurgicale).

Examinarea Hidro-Colono-CT aduce un plus informational si completeaza tabloul lezional atunci cand  colonul este afectat cranial de rect, mentionand chirurgului gradul de afectare al colonului, fapt esential in pregatirea tehnicii operatorii.

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Cum se stabilește stadializarea endometriozei din punct de vedere imagistic? Ce scale imagistice folosiți pentru stadializare?

Dr. Denisa Tișea: In momentul de fata se folosesc complementar doua stadializari :

– rASF (Asociatia Americana de Medicina Reproductiva – American Fertility Society);

– Enzian

  1. Asociația Eu și Endometrioza: În ce măsură ajută investigațiile RMN cu protocol de endometrioză și Hidro Colo CT chirurgul, preoperator?

Dr. Denisa Tișea: Stadializarea corecta si cat mai completa a bolii va ajuta chirurgul in planificarea exacta a interventiei (alcatuirea unei echipe multidisciplinare daca este cazul, respectiv alegerea tehnicilor operatorii).

 

  1. Asociația Eu și Endometrioza: La cât timp se pot efectua aceste două investigații pentru monitorizarea unei paciente cu grade 2-3 dar asimptomatice? Dar pentru o pacientă cu grad 4 și rezecții?

Dr. Denisa Tișea: Doar medicul clinician, in functie de tabloul clinic si evolutia pacientei decide necesitatea si frecventa investigatiilor imagistice.

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Când anume este important să efectuăm RMN-ul cu protocol de endometrioză pentru depistarea adenomiozei?

Dr. Denisa Tișea: Adenomioza se poate evalua corect si prin ambele tipuri de IRM (si cel clasic si  cel cu protocol dedicat endometriozei), deoarece adenomioza afecteaza uterul, iar aceasta structura anatomica o putem evalua prin ambele tipuri de examinari. Este importanta insa perioada optima a ciclului menstrual pentru a putea analiza si masura corect endometrul si zona jonctionala. In functie de aceste perioade cele doua pot fi hiperrofiate si ne pot da rezultate fals pozitive. De aceea, pentru diagnosticul adenomiozei, la un ciclu normal de 28 de zile cu o sangerare de 5-7 zile intervalul optim ar fi ziua 10-20. De mentionat ca in cazul adenomiozei, la fel ca si la endometrioza, focarele minuscule poti fi sesizate cu mai multa acuratete ecografic, in timpul examinarii transvaginale.

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Cu ce este diferită din punct de vedere imagistic adenomioza de endometrioză?

Dr. Denisa Tișea: Adenomioza reprezinta prezenta tesutului endometrial la nivelul miometrului (adica la nivelul uterului), in timp ce endometrioza reprezinta prezenta tesutului  endometrial in afara uterului. Cele doua patologii pot sa existe concomitent sau separat.

O perioada de timp pentru adenomioza se folosea tot termenul de endometrioza (a uterului sau interna), derivand de aici confuziile intre adenomioza si endometrioza.

 

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Care sunt investigațiile imagistice pentru depistarea endometriozei abdominale? Dar pentru cea toracică?

Dr. Denisa Tișea: Pentru suspiciunea de endometrioza abdominala este indicat sa se efectueaze IRM abdomen cu substanta de contrast intravenos iar pentru cea toracica: CT torace nativ si cu substanta de contrast intravenos.

De mentionat si retinut faptul ca, in cazul implantarilor microscopice sau milimetrice, nu vom putea diagnostica imagistic focarele de endometrioza; doar laparoscopic. Imagistica diagnosticheaza focarele endometriozice cand se constituie sub forma de noduli macroscopici (> de aproximativ 5-10 mm).

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Cum se poate depista imagistic endometrioza la nivelul creierului? (Situație cu implanturi difuze dar și focale).

Dr. Denisa Tișea: Indicatia imagistica in cazul suspiciunii de endometrioza cerebrala este de IRM cerebral nativ cu substanta de contrast intravenos dar cu aceeasi mentiune efectuata la intrebarea anterioara.

  1. În cazul endometriozei abdominale în care leziunile sunt foarte mici și difuze ce recomandări imagistice aveți pentru diagnosticarea acestei patologii?

Dr. Denisa Tișea: Din pacate, cum am mentionat anterior, imagistica nu poate diagnostica stadiile incipiente si formele microscopice, milimetrice; laparoscopia fiind “gold standard-ul” pentru acestea.

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Ce alte afecțiuni mai pot fi surprinse în cadrul RMN-ului cu protocol de endometrioză? (tumori, alte patologii, probleme cu coloana, etc)

Dr. Denisa Tișea: In cadrul examinarii IRM pelvis se pot diagnostica patologii asociate, ce pot afecta organele pelviene (uter, col uterin, ovare, vezica urinara, rect) tot ce se investigheaza cu antena specifica zonei pelviene; de asemenea daca “ fereastra de examinare” (FOV) este destul de mare se poate surprinde coloana vertebrala lombar inferioara (ultimii corpi vertebrali si discurile intervertebrale ).

  1. Asociația Eu și Endometrioza: Care este acuratețea celor două investigații, în ce privește depistarea tuturor nodulilor endometriozici?

 

Dr. Denisa Tișea: Notiunea de “toti nodulii” sau acuratetea, daca incercam sa exprimam obiectiv, cantitativ un act subiectiv, uman,  este relativa depinzand de:

– dimensiunile focarelor de endometrioza: daca sunt dimensiuni reduse (sub 15 mm), creste sansa de a nu fi identificate de radiolog;

– localizare: regiunea ileo-cecala este dificil de examinat atat pe IRM cat si pe Hidro-Colono-CT, fiind dificila destinderea si analiza ultimelor anse de ileon;

– materialul pacientului: continutul marcat de materii fecale sau aer, determina artefacte si peristaltica accelerat intestinala, fapt ce poate “masca” anumiti noduli;

– multiplele aderente pelvine, ce determina cuduri si plicaturi ale colonului, ingreuneaza identificarea nodulilor;

– gradul de pregatire si “ antrenament” al medicului radiolog ce analizeaza examinarea;

– factorul eroare umana: medicul radiolog, om fiind, nu robot este supus erorii umane (consecutiva oboselii, neatentiei) ce se poate cumula cu toate neajunsurile anterior enumerate.

Mulțumim doamnei doctor Denisa Tișea pentru amabilitatea acordării acestui interviu!

După cum știți, Asociația Eu și Endometrioza, împreună cu dr. Denisa Tișea oferă membrilor Asociației reduceri la reinterpretarea second opinion pentru investigațiile medicale imagistice efectuate de către pacienți, în alte centre imagistice în afară de cele pentru care interpretează dr. Tișea. Mai multe despre aceste reduceri și cum puteți beneficia de ele aflați de AICI!

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.