





- Domnule Profesor Jörg Keckstein să vorbim despre adenomioză versus endometrioză. Pentru o pacientă care are ambele diagnostice care sunt șansele ca endometrioza să reapară postoperator? Aceste două afecțiuni pot evolua și separat sau sunt perfect corelate?
Adenomioza este o formă specială a endometriozei. Excizia chirurgicală a adenomiozei este posibilă chiar și la pacientele infertile. Deseori, însă, adenomioza este combinată cu alte leziuni locate în pelvis.
- Atunci când o pacientă este asimptomatică care sunt semnalele care pot ghida medicul în stabilirea unui diagnostic de endometrioză?
Majoritatea pacientelor acuză dureri premenstruale. Examinarea clinică obișnuită a pacientei poate oferi multe informații. Palparea transvaginală, transrectală și o evaluare completă sonografică a pelvisului sunt de ajutor în identificarea leziunilor asimptomatice.
- Din experiența dumneavoastră, în ce situații recomandați histerectomie totală unei paciente cu adenomioză care acuză un prag dureros extrem de ridicat? Care sunt pașii tratamentului? Există o vârstă optimă pentru histerectomie?
Histerectomia este soluția definitivă. Înainte de histerectomie este absolut necesară o evaluare a pelvisului. Ecografia transvaginală și RMN-ul cu protocol pot identifica prezența adenomiozei. Dacă uterul este mărit iar adenomioza a schimbat complet miometrul atunci histerectomia poate fi de un real folos. Dacă pacienta nu are copii este foarte important să pregătești o psihologic pentru histerectomie. De asemenea este important ca decizia aceasta să fie a pacientei. Desigur că, în acest caz toate opțiunile terapeutice conservatoare ar trebui evaluate.
- Din experiența dumneavoastră, medicația hormonală de inducere a menopauzei poate să mărească, ulterior, evoluția endometriozei?
Dacă vă referiți la faptul că analogii GnRH cresc incidența endometriozei, dau următorul răspuns: menopauza înseamnă că activitatea hormonală a ovarelor este minimă. Majoritatea pacienților cu endometrioză nu au niciun simptom la menopauză. Acest tratament are o mulțime de efecte secundare. De aceea nu-l recomand. - Cum își poate regla nivelul estrogenului o adolescentă dacă prezintă deja dominanță estrogenică? Cum poate să își mențină ea un nivel optim al estrogenului din moment ce are nevoie de el pentru dezvoltarea spre maturitate?
La adolescente nu există nicio posibilitate de a influența nivelul estrogenului decât dacă acesta este prea scăzut (caz care reflectă afecțiuni ale hipofizei sau ovarelor). - Care este procentajul în care endometrioza afectează la ora actuală adolescentele?
Nu avem încă astfel de statistici relevante pentru adolescente. - Cum este tiroida afectată de endometrioză?
Există o corelație între funcționalitatea tiroidei și ovare. Testele hormonale trebuie să includă întotdeauna verificarea nivelului TSH-ului. - Procedura FIV în sine poate crește șansele de evoluție ale endometriozei/adenomiozei? Dacă da, care sunt sfaturile dumneavoastră pentru o pacientă cu multiple FIV-uri nereușite?
Știm că FIV și alte proceduri, care includ stimulări cu FSH pot crește activitatea endometriozei. Aceste paciente acuză o mărire a simptomelor. Nu avem însă date și asupra creșterii numărului de leziuni endometriozice. - Între procedurile FIV recomandați o pauză, antiinflamatoare sau alte tratamente?
Cu siguranță recomand o pauză iar la acest moment folosesc Curcuma drept antiinflamator biologic. - Durerea la nivelul rectului, constipația, diareea, balonarea pot semnala o inflamație a colonului și prezența endometriozei chiar dacă nu este prezent un nodul?
Dereglarea funcției intestinale poate fi de asemenea influențată de prostaglandine și agenți inflamatori care provin de la leziuni din afara intestinului (peritoneu, ovare, etc.) - Ce ar trebui să știe o pacientă atunci când vrea să efectueze un control de rutină în privința endometriozei? Cum ar putea afla care sunt abilitățile medicului în ce privește endometrioza?
Aceasta este o întrebare tare dificilă. Este foarte important ca medicul să aibă experiență cu diferite forme ale endometriozei pe care le întâlnește în activitatea sa în spital sau alte instituții de profil. Anamneza corectă și o examinare clinică profundă care include și ecografie transvaginală sunt absolut necesare.
- În multe situații medicii recomandă obținerea unei sarcini drept tratament pentru endometrioză. Din experiența dumneavoastră care sunt situațiile în care endometrioza poate reapare după o sarcină?
Știm că simptomele generate de endometrioză se pot îmbunătăți după o sarcină. Acest fapt se poate datora unei schimbări a funcției uterului. Hiperperistaltismul și crampele generate de adenomioză pot fi schimbate de influența îndelungată a estrogenului asupra uterului în timpul sarcinii.
- Atunci când recomandați Visanne sau anticoncepționale drept tratamente pentru endometrioză sfătuiți pacientele să ia și protecție pentru ficat?
Nu prescriu medicamente pentru protecția ficatului. O nutriție sănătoasă este de foarte mare ajutor!
- Când trebuie să meargă o pacientă asimptomatică la control?
Un control anual ar trebui să fie de ajuns pentru pacientele asimptomatice.
- Ce tratamente recomandați pentru adenomioză?
Depinde de tipul adenomiozei: focală, difuză, superficială, profundă. Dacă pacienta nu își dorește o sarcină tratamentele hormonale care includ Mirena pot fi utile. În cazuri particulare, repararea chirurgicală a uterului este necesară și, de asemenea, de ajutor.
Prof. Joerg Keckstein, Austria este medic primar obstetrică și ginecologie, șeful Departamentului de Obstetrică și ginecologie al Spitalului Villach, profesor la Universitatea din Ulm, Austria, speaker internațional și chirurg invitat pentru intervenții live la congrese internaționale de medicină, unul dintre pionierii europeni în ceea ce privește chirurgia și tratamentul endometriozei profunde. Îi mulțumim pe această cale pentru amabilitatea acordării acestui interviu.
Sursa Foto: i.huffpost.com, congreso.ginecoendoscopia.com






Leave a Reply