Dr. Radu Maftei: “Majoritatea pacientelor fac operații inutile crezând că scapă de boală”.

posted in: Fertilitate | 0
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Orice femeie după 20-25 de ani ar trebui să se gândească la fertilitate. Amânarea unei sarcini după vârsta de 35 de ani este în defavoarea oricărei femei iar, odată cu vârsta, cresc și riscurile unor complicații pe sarcină.

dr. RADU MAFTEI

Fie că-ți dorești un copil sau nu, endometrioza joacă un rol important în fertilitatea ta și este recomandat să afli din timp cu ce anume te confrunți. Vom discuta în acest interviu cu domnul dr. Radu Maftei despre  impactul endometriozei asupra șanselor tale de a rămâne însărcinată, despre cum îți poți ajuta corpul și, în ultimul rând, vom enumera câteva mituri care însoțesc endometrioza și care nu sunt conforme cu realitatea.

1.Asociația Eu și Endometrioza: Domnule doctor,  de ce este atât de important să luăm în considerare fertilitatea, în cazul femeilor cu endometrioză?

Dr. Radu Maftei: Endometrioza este o boală cronică, hormono-dependentă, cu un puternic impact negativ asupra fertilității. Atunci când vorbim despre șansa unei paciente de a obține o sarcină, trebuie să luăm în considerare doi factori foarte importanți: calitatea și cantitatea ovocitelor

Cantitatea (rezervă ovariană) o putem evalua foarte simplu prin dozarea (măsurarea) hormonului anti-mullerian (AMH). Din păcate endometrioza este o boală care determină o distrugere accelerată a rezervei ovariene.

Calitatea ovocitelor este dată în primul rând de vârsta pacientei. Cu cât pacienta este mai tânără, cu atât calitatea ovocitelor este mai bună. Pe lângă vârsta pacientei mai sunt și o serie de alte patologii ce determină o calitate slabă a ovocitelor. Cea mai frecventă boală ce generează această calitate slabă este  endometrioza.

Diagnosticul de endometrioză este de cele mai multe ori pus la câțiva ani distanță de debutul real al bolii. Acest lucru conduce la o rezervă ovariană mai scăzută și o calitate mai slabă a ovocitelor. În consecință, pacientele cu endometrioză au o șansă mai mică de a obține o sarcină.

Unele paciente, din cauza simptomatologiei dureroase importante au cicluri în care nu au deloc contacte sexuale sau pierd perioada ovulației din cauza durerilor prezente.

Un alt factor de luat în calcul este acela că pacientele cu endometrioză uneori suferă intervenții chirurgicale. Acest lucru duce și mai mult la scăderea rezervei ovariene. Iar în cazul celor cu rezecție de intestin/uretere sarcina este amânată cu câteva luni.

 

2. Asociația Eu și Endometrioza: Când ar trebui ca femeile să se preocupe de fertilitate? (La ce vârstă, etapă a endometriozei, nivele AMH)

Dr. Radu Maftei: Cred că orice femeie după vârsta de 20-25 de ani ar trebui să se gândească la fertilitatea sa și să încerce să-și proiecteze în viitor un plan al familiei. Șansa de a obține o sarcină scade odată cu vârsta. Amânarea unei sarcini după vârsta de 35 de ani este în defavoarea oricărei femei. După 35 de ani, nu scade doar șansa de a obține o sarcină, ci cresc și riscurile unor complicații. De exemplu: hipertensiunea arterială gestațională, greutatea mică la naștere, nașterea prematură.

Pacientele cu endometrioză ar trebui să își monitorizeze AMH la aflarea diagnosticului

Dacă AMH-ul este mic putem propune pacientei să obțină cât mai repede o sarcină (dacă este căsătorită sau se află într-o relație stabilă) sau îi putem oferi o procedură de social freezing prin care ea își congelează ovocite pentru viitor.

În cazul în care AMH-ul este bun, pacienta va continua monitorizarea și va urma un plan de management pentru a preveni progresia bolii și a proteja rezerva ovariană.

Eu recomand repetarea anuală a AMH-ului la pacientele cu endometrioză. Iar în cazul pacientelor care au efectuat  o operație asupra ovarelor, testul se poate efectua după 4-6 luni de la operație. Sub acest interval, valoarea AMH-ului poate părea mai mică decât cea reală. Când o pacientă nu are copii, însă își dorește acest lucru, iar AMH-ul este sub 1.1ng, sfatul meu este să obțină o sarcină sau să ia în considerare social freezing.

 

3. Asociația Eu și Endometrioza: Când ar fi indicat să se ia în considerare Fertilizarea In Vitro? (La ce vârstă, etapă a endometriozei, nivele AMH)

Dr. Radu Maftei: Este greu de răspuns la această întrebare. Fiecare caz este particular. De regulă, cele mai multe paciente cu endometrioză stadiul III-IV necesită F.I.V. De asemenea și pacientele cu AMH mic și vârstă peste 35 de ani ar trebui să ia în calcul F.I.V-ul pentru că este cel mai ok din punct de vedere al costurilor.

4. Asociația Eu și Endometrioza: Ce alți factori în afară de AMH pot prezice o fertilitate de succes?

Dr. Radu Maftei: Cel mai bun factor de predicție pentru succes este vârsta, apoi AMH-ul.

5. Asociația Eu și Endometrioza: Când este recomandat să se efectueze o intervenție chirurgicală pentru endometrioză,  înainte de F.I.V, sau după? Care sunt factorii de luat în considerare?

Dr. Radu Maftei: Această întrebare a fost mereu călcâiul lui Ahile, între noi, cei ce ne ocupăm de reproducere umană asistată și cei care operează endometrioza. De aceea este importantă colaborarea perfectă între chirurg și doctorul de F.I.V.

Fiecare caz este particular. Am cazuri la care prefer să fac F.I.V înainte de chirurgie pentru că au o valoare mică a AMH-ului și îmi este teamă să nu îmi compromită aproape în totalitate rezervă ovariană.

Cazurile la care prefer chirurgia înainte de F.I.V sunt cele în care:

  •  există o șansă de a obține după operație o sarcină pe cale naturală  
  • ovarele nu sunt funcționale din cauza unui chist mare de endometrioză
  • chisturile stau în fața acului la puncție

 

6. Asociația Eu și Endometrioza:  Dacă ați fi o femeie cu endometrioză dar ați avea toate cunoștințele unui specialist în fertilitate și endometrioză, care ar fi primul lucru pe care l-ați face pentru a vă asigura fertilitatea?

Dr. Radu Maftei: Sub 30 de ani aș monitoriza AMH-ul iar dacă acesta este în limite normale aș menține un management hormonal. Nu aș amâna obținerea unei sarcini pe cale naturală după 35 de ani. Dacă aș fi într-o relație stabilă aș încerca obținerea unei sarcini.

Peste 35 de ani în absența unei relații stabile, m-aș gândi serios la social freezing sau obținerea unei sarcini în caz contrar.

7. Asociația Eu și Endometrioza:  Care sunt cele mai des întâlnite greșeli pe care le vedeți în cazul pacientelor cu endometrioză? (referitor la fertilitate și nu numai)

Dr. Radu Maftei: În primul rând, la început, multe paciente nu conștientizează gravitatea reală a bolii, complicațiile aduse de progresia acesteia și urmează tot felul de sfaturi neavizate de pe internet/prietene.

În al doilea rând, majoritatea fac, de multe ori, operații inutile crezând că scapă de boală. Iar după operație nu mai urmează niciun tratament. Ca urmare, revin la controale doar atunci când boala recidivează și ajung să sufere de infertilitate.

8. Asociația Eu și Endometrioza:  Considerați că pierderile de sarcină repetate și/sau operațiile pot cauza endometrioza?

Dr. Radu Maftei: Unele operații pot determina apariția endometriozei. De exemplu în zona peretelui abdominal sau perineu. Cezariana sau laparoscopiile ce implică deschiderea cavitații uterine sau epiziotomia la nașterea naturală pot duce la apariția acestei boli.

 

9. Asociația Eu și Endometrioza: Credeți că sarcina “vindecă” endometrioza? Care este fundamentul acestui mit?

Dr. Radu Maftei: Cred că acest mit a apărut inițial ca un silogism simplu: nu ai menstruație, nu crește endometrioza/se remite. În realitate, din păcate, nu este așa. De cele mai multe ori, evoluția este favorabilă pe sarcină și pe durata alăptării, însă sunt și situații când endometrioza progresează pe sarcină.

 

10. Asociația Eu și Endometrioza: Ce alte mituri ați mai observat în ce privește fertilitatea și/sau endometrioza?

Dr. Radu Maftei: Chirurgia (intervențiile chirurgicale) vindecă endometrioza – fals.

Sarcina vindecă endometrioza – fals.

Dacă ai endometrioză nu vei obține sarcină pe cale naturală – fals, depinde de la caz la caz.

Dacă ai endometrioză ai nevoie de FIV – fals, depinde de la caz la caz.

 

11. Asociația Eu și Endometrioza: Ce experiențe, gânduri și rezultate pozitive ați dori să comunicați pacientelor cu endometrioză?

Dr. Radu Maftei: Pacientele cu endometrioza și cele cu infertilitate sunt deosebite. Acestea sunt niște luptătoare pe care eu le respect foarte mult. Le sfătuiesc să continue să lupte și să nu lase garda jos niciodată pentru a nu lăsa nicio portiță liberă endometriozei! Să își caute medicul cu care ele rezonează cel mai mult pentru că 40-50% din managementul pacientei cu endometrioză este cel psihoemoțional.

 

40-50% din managementul pacientei cu endometrioză este cel psihoemoțional.

Le sfătuiesc să facă un copil! Din experiența pacientelor mele treci mult mai ușor peste crizele de durere, iar mângâierea copilului face cât un pumn de pastile uneori.

Dr. Radu Maftei
Dr. Radu Maftei este medic de obstetrică – ginecologie, doctorand în imunologie și reproducere umană asistată, cu specializare în tratamentul endometriozei și F.I.V. sub diagnostic de endometrioză, la clinica Viva Neo din Klagenfurt, Austria, sub atenta supraveghere a dr. Gernot Kommetter. De-a lungul timpului a participat cu diverse lucrări la conferințe internaționale de profil.
Interviu realizat de Claudia Donea pentru Asociația Eu și Endometrioza
Foto Copyright: www.origyn.ro
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.