Endometrioza- boala care iti rapeste bucuria!

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Încă un testimonial emoționant, încă o pacientă care a avut curajul să iasă în față și să își spună povestea ei cu endometrioză! Îți mulțumim, Lauriana pentru curajul tău și pentru că ai decis să ajuți și tu la conștientizarea endometriozei!

Numele meu este Lauriana Mocean. Am 27 de ani si sunt din Cluj,de meserie economist.  Totul a inceput intr-o zi frumoasa de iunie si pot sa spun ca de  atunci am devenit un alt om, dintr-o persoana deprimata la inceput, in prezent la o luptatoare.

In vara anului 2014 menstruatiile mele au devenit abundente si foarte dureroase, insa am zis ca totul este normal. Pana cand intr-o dimineata, eram la seriviciu cand m-am trezit cu o durere ce ma sfasia, nu ma mai puteam sa ma tin pe picioare. Nu stiam ce se intampla cu mine, durerea incepea din zona pelviana si urca pana sus, stomac, piept. Am pus totul pe fondul menstruatiei,oboselii, insa desi am luat calmante durerile m-au tinut asa 3 zile. Dupa acesta mi-am dat seama ca nu este normal si am mers urgent la o consultatie. Acolo am descoperit ca aveam un chist pe ovarul stang de aproximativ 6.4/2.3 cm. Pentru inceput mi s-a prescris tinctura de zmeur, intrucat am refuzat sa iau anticonceptionale si mi s-a recomandat analiza CA125, spunandumi-se ca sunt clar suspecta de cancer ovarian. In acel moment am crezut ca totul pentru mine se sfarsise.

Desi sunt o persoana credincioasa si un om bun in societate, in acel moment in gandul meu era ca mai aveam cateva zile de trait si gata….si cuvantul `cancer` ma speria, insa suspiciunea m-a doborat.  Intre timp chistul a inceput sa creasca, ajungand in urmatoarea luna la 7 cm/3 cm. Am consultat mai multi medici, toti ma suspectau de chist endometriozic cu multiple aderente si mi s-a recomandat operatia laparoscopica. Mi s-a spus ca doar dupa operatie voi avea diagnosticul corect. Imi era o frica morbida de operatie, de diagnosticul de dupa operatie cel mai mult si doream sa incerc altceva inainte sa recurg la o interventie chirurgicala.

Niste prieteni auzind de problema mea m-au indrumat spre un medic homeopat, spuneau ca te trateaza de orice..cu cateva pastilute doar. Am luat tratamentul homeopat 5 luni…insa fara rezultat, chistul ajungand la 13/13 cm, crestea si 2cm intr-o luna. Era crunt, luna de luna ma tavaleam pe jos de durere, nu puteam sa stau in picioare, imi era enorm de greu sa duc o viata normala,mergeam si la serviciu, luam calmante in fiecare zi; practic ma obligam sa duc o viata normala. Cele mai grele momente au fost ca desi povesteam ce mi se intampla, nimeni nu ma credea cu adevarat si nu ma sprijinea, acest lucru ma descuraja enorm…ma secatuia de puteri si m-a facut sa ma inchid in mine.

Punctul culminant a fost cand intr-o noapte am indurat o asa mare durere ca am fost sigura ca nu mai prind dimineata urmatoare, durerea era ingrozitoare, m-am tarat pe jos, plangeam, tremuram groaznic si faceam febra mereu, desi luam Piafen calmant, durerile erau crunte .Mentionez ca medicul homeopat spunea ca asa reactioneaza corpul si am sa scap de chist, sa am rabdare, eu am avut incredere totala in el. In acea noapte crunta si decisiva, sotul meu a intervenit si mi-a spus ca nu ma poate vedea cum ma chinui asa, urmand ca urmatoarea zi sa fac pasii necesari pentru operatie! Asa am si facut. Cea mai buna decizie! M-am operat in 22 decembrie 2015, totul a decurs bine, la fel si refacerea dupa operatie. Diagnostic: chist endometriozic.

Insa la numai 6 luni problemele mele au reaparut. Nu imi venea sa cred! Mi s-au descoperit 2 chisturi, cel de pe ovarul stang operat s-a refacut, avea 2.4 cm si mai mult decat atat in spatele uterului un chist de 2-3 cm, plus mici chistulete pe trompe si ovarul drept. Am inceput practic sa trec din nou prin toate procedurile: consultatii, mi s-au recomandat o serie de analize pentru a fi sigur medicul ca nu este cancer-indice Roma si CA 125, plus un RMN. Mi s-a spuns sa incerc sa raman insarcinata. Mentionez ca toate aceste costuri pentru analize, RMN, operatie a trebuit sa le suport personal, statul nu sprijina deloc bolnavii de endometrioza!

In toata aceasta perioada m-am tot gandit si mi-am dat seama ca trebuie sa schimb ceva, sa elimin stresul din viata mea. Si am inceput cu locul de munca…

In prezent pot sa spun ca mi-am schimbat stilul de viata si anume: am renuntat la locul de munca in favoarea unuia cu mai putin stres si restul timpului il dedic voluntariatului, familiei si chiar mie. Intre timp am devenit vegetariana si acesta ma ajuta cumva sa ameliorez simptomele. Pe viitor imi propun sa fac mai multa miscare si sa nu ma mai stresez asa mult (aici inca duc o lupta cu mine).

Doresc sa multumesc familiei pentru tot sprijinul si iubirea lor, in special sotului meu, un om minunat care ma iubeste enorm. Datorita sprijinului familiei si puterii primite de la Dumnezeu pentru a face fata situatiei sunt sigura ca azi sunt in viata si pot sa duc o viata normala. Insa indiferent ce va fi in viitor, (pana se va gasi un tratament pentru endometrioza) doresc sa ma bucur de fiecare zi asa cum este ea si sa ma lupt sa duc o viata normala. Si da, doresc sa continui ce am inceput de 6 luni, sa ma bucur mai mult in fiecare zi de viata. Boala aceasta mi-a rapit bucuria pentru o perioada, insa eu imi iau inapoi azi  BUCURIA!

Multa putere, sanatate si bucurie tuturor!

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

5 Responses

 1. Alexandrina

  Mie mi s-a recomandat din Franta histerectomie! Deasemenea mi s-a spus ca din momemt bce nu voi mainavea ciclu,endometrioza nu dispare cinramane acolo si poatevda in altceva si trebuie scoasa chirurgical!

 2. Nely

  S-a demonstrat în ultimii ani că histerectomia nu este mereu o soluție pentru endometrioză.? atunci de ce se sustine ca menopauza rezolva toate problemele? deci lispa organelor conduce implicit la o viata fara durere. Insist cu ideea mea, ca sistemul este dresat pe baza femeilor care inca mai vor copii si asa sufera si celelalte, trecute prin aceleasi si aceleasi tratamente de secole cand se stie ca asta e singura solutie nu inteleg de ce trebuie sa suferim atat…dar este doar parerea mea. Iti rapeste bucuria doar daca o lasi pe mana medicilor. Nu se vindeca atunci de ce exista tratamente inutile si scumpe? si minciuni ..Multumesc

  • Eu și Endometrioza

   Dragă doamnă, mulțumim pentru părerea dumneavoastră. Nu lipsa organelor duce la o viță fără durere ci lipsa afecțiunilor. Nu știm cine susține că menopauza rezolvă toate problemele, probabil că sunt voci care afirmă acest fapt însă e la latitudinea fiecărei paciente să aleagă ce și pe cine crede. Mai mult, fiecare are dreptul să aleagă ce se întâmplă cu corpul ei. Dacă discutăm despre sistem este justificat ca acesta să fie orientat către pacientele care își doresc copii. Normalitatea este dictată de majoritate. Cât privește tratamentele, de aceea există medicină clasică și cea alopată, pentru ca fiecare să poată alege în funcție de dorințe și necesități. Tratamentele medicale sunt inutile doar pentru cei care nu doresc să le folosească, în vreme ce, pacienții care aleg această cale se ajută de ele. Totul ține în final de alegerea personală. Seară frumoasă!

 3. Nely

  Draga doamna, sunt intr-o situatie similara. Cred ca toate ar trebui sa cerem solutii drastice pentru a trai o viata fara durere si anume histerectomie. Multi dr refuza si incearca a salva ceva ce nu poate fi salvat (studii americane concrete) doar din cauza acelor femei care inca vor copii..trebuie sa sufere si cele care nu mai isi doresc, suportand tratamente inultile si durere inultila.. Sanatate!

  • Eu și Endometrioza

   Dragă doamnă, vă înțelegem punctul de vedere și îl respectăm însă histerectomia este o soluție drastică și definitivă doar atunci când alte metode nu mai dau roade. Sunt extrem de mulți specialiști străini, din toate colțurile lumii nu numai din SUA care susțin acest fapt, pentru că s-a demonstrat în ultimii ani că histerectomia nu este mereu o soluție pentru endometrioză. Până la urmă, această decizie aparține exclusiv fiecărei paciente în parte și, evident, medicului ei. Sunt extrem de multe femei care își doresc copii și pentru ele, medicii au obligația să caute soluții așa cum se caută și pentru cele care nu-și mai doresc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.