Managementul endometriozei infiltrative în contextul fertilității

Când spunem endometrioză infiltrativă, de cele mai multe ori ne ducem cu gândul la noduli. Aceștia sunt umflături de dimensiuni variabile, bine delimitate, care apar în diverse părți ale corpului. Însoțind endometrioza, cel mai frecvent pot fi întâlniți între vagin și rect, pe colon, vezică, vagin sau plămâni, punând în pericol viața pacientei. De cele mai multe ori ea este descoperită atunci când este asimptomatică în urma investigațiilor ginecologice pentru infertilitate.

Endometrioza infiltrativă este cea mai severă formă a acestei afecțiuni, definită prin prezenta focarelor endometriozice, sub formă de noduli. Ea poate afecta diferite locuri din corp, precum colonul, vezica urinară, Sacul Douglas, ligamentele utero sacrale, septul rectovaginal și rectul.

Această patologie poate fi cauza infertilității și a durerii pelviene. Până în prezent există destul de puține studii legate de conexiunea clară între infertilitate și endometrioza infiltrativă însă, acestea oferă recomandări clare adresate medicilor care sunt sfătuiți să consulte amănunțit pacientele care prezintă risc de endometrioză, să fie atenți la istoricul medical al acestora, mai ales că multe dintre ele pot fi asimptomatice. Imagistica medicală (ecografia transvaginală, RMN cu instilare de gel intravaginal și intrarectal, Hidro Colo CT) sunt instrumente de folos în alegerea abordării chirurgicale în ceea ce privește endometrioza infiltrativă.

Efectul intervenției chirurgicale asupra fertilității pacientelor cu endometrioză este încă puțin studiat. Cercetările sunt împărțite, unele (conform unui studiu realizat de brazilieni pe literatura de specialitate deja existentă) semnalând pe de o parte că intervenția chirurgicală nu este recomandată atunci când principalul scop al ei este tratarea infertilității sau FIV-ul (Fertilizare In Vitro). O astfel de decizie trebuie întotdeauna să fie luată împreună cu medicul curant, însă ea este necesar ca ea  să fie una personală, bazată pe nevoile și dorințele fiecărei paciente. Medicul este dator să prezinte acesteia potențialele beneficii ale intervenției, potențialele riscuri și costuri ulterioare post operatoriu. În acest caz, pentru endometrioza infiltrativă se recomandă prezența unei echipe multidisciplinare în timpul intervenției pentru a elimina complet focarele.

Operația de endometrioză infiltrativă în contextul durerii oferă un procent satisfăcător de sarcini obținute spontan sau cu ajutorul tehnologiilor de reproducere umană asistată. Tot studiile de specialitate arată însă că rezultatele sunt mai puțin favorabile atunci când endometrioza infiltrativă afectează tractul digestiv. FIV realizată în acest context permite obținerea de sarcini fără a crește riscul de agravare a patologiei.

Pe de altă parte, un alt studiu realizat în Franța menționează că, deși nu este o dovadă clară care să ateste dacă intervenția chirurgicală sau FIV-ul pot fi realizate pentru tratarea infertilității asociate cu endometrioza infiltrativă, părerea medicilor francezi este că operația este singura variantă care mărește totuși șansele pentru o sarcină spontană, chiar dacă această intervenție presupune riscuri și complicații.

Federația Nordică a Societăților de Obstetrică și Ginecologie a publicat de curând datele unui studiu realizat în literatura de specialitate prezente pe una dintre bibliotecile virtuale adresate personalului medical. Căutările au vizat cuvinte cheie precum: endometrioză, infiltrativă, rectovaginal, fertilitate, infertilitate, FIV, intenstin.

Nu s-au găsit studii relevante randomizate pentru aceste căutări. Pe o altă platformă de studii însă au fost găsite la aceleași căutări 4 studii retrospective și 3 prospective, toate raportând date despre complicațiile chirurgicale în intervenția pentru acest tip de endometrioză. Însă, calitatea slabă a datelor generate de extrem de puțina informație în literatura de specialitate împiedică o concluzie fermă din partea Federației Nordice. Rezultatele indică totuși posibilitatea ca intervenția chirurgicală realizată pentru endometrioza infiltrativă prezentă la nivelul intestinului să îmbunătățească șansele unei sarcini naturale iar efectele pozitive ale FIV nu pot fi excluse. Cu toate acestea, după cum au prevăzut și alte studii menționate o astfel de intervenție poate fi asociată cu un risc de complicații majore care trebuie luate în considerare.

Chiar dacă, până în prezent studiile sunt insuficiente pentru a ajuta concret în stabilirea unei căi eficiente pentru cele care își doresc o sarcină, această decizie este una personală, luată cu ajutorul sfaturilor și competențelor medicului curant.

Acest articol nu înlocuiește sfatul de specialitate al unui specialist. Pentru managementul endometriozei infiltrative, în funcție de localizarea ei este necesar să consulți un medic ginecolog, urolog, internist, nefrolog, neurolog, după caz. Pentru obținerea unei sarcini în contextul endometriozei infiltrative este necesar să ceri sfatul unui medic specialist în reproducere umană asistată și al unui ginecolog.

Surse: yonke-law.com, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28609279, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28419418, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29129409.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top