În data de 6 februarie, Asociația Eu și Endometrioza a avut deosebita onoare să fie invitată, drept reprezentant al pacientelor de la noi din țară, la ceremonia de acordare a titlului Doctor Honoris Cauza, distinsului Prof. Dr. Horace Roman, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, București. Cu această ocazie, domnul Profesor a avut amabilitatea de a acorda fondatorului Asociației noastre un interviu. Prezentăm astăzi a doua parte a acestuia:
- Asociația Eu și Endometrioza: Care este rata de recidivă după o rezecție de rect corect realizată? Dar după o intervenție de endometrioză pe nerv?
Profesor Dr. Horace Roman: Rata de recidive pe rect este variabilă, de circa 1-2%. Putem avea mult mai des recidive pe ovare: 30-40%… dar probabil că în multe cazuri nu chistul operat se formează, ci apar alte chisturi noi la pacientele care au ovulație. Deci, atât timp cât ciclul ovarian există, alte endometrioame se pot forma și, în acest caz se află toate pacientele care încearcă să fie însărcinate.
Partea bună este că un chist de endometrioză recidivat nu este, în general, responsabil de dureri si nu va impacta negativ rezultatele în fertilizare in vitro. Pentru acest motiv, după o operație, pacientele care au o șansă reală de sarcină spontană trebuie sa încerce să fie însărcinate într-un interval de 9-12 luni, după revenirea menstruațiilor. După 1 an de menstruații, probabilitatea de sarcină scade, iar cea de recidivă de chist ovarian crește. În unele cazuri, riscul de recidivă a chistului de endometrioză este acceptat de la bun început: un chirurg experimentat în endometrioză poate alege să realizeze un tratament incomplet al chistului, cu scopul de a prezerva rezerva ovariană, în locul unui tratament mai agresiv care reduce riscul de recidivă, dar ar distruge în același timp rezerva ovariană și deci, orice șansă ulterioară de sarcină.
- Asociația Eu și Endometrioza: Care sunt eventualele complicații în urma unei intervenții asupra colonului, efectuată prin: shaving, rezecție discoidă, rezecție segmentară? Ce este de făcut în aceste cazuri?
Profesor Dr. Horace Roman: Mai întâi fistula. Atât după shaving, cât şi după rezecţia discoidă şi rezecţia segmentară, sutura sau zona de shaving se pot fistuliza… ceea ce duce la peritonită, și necestită realizarea în urgență a unei stomii (anus artificial). Complicaţiile imediate după chirurgia rectală cresc progresiv de la shaving, la rezecţia discoidă, la rezecţia colo-rectală. Am demonstrat acest lucru în două articole pe care le-am publicat şi cam toată lumea este de acord cu asta. Din păcate nu putem face întotdeauna shaving sau rezecţie discoidă. Și chiar dacă eu personal încerc întotdeauna să privilegiez fie shavingul, fie rezecţia discoidă, în 40% din cazuri trebuie să mă resemnez şi să fac rezecţie colo-rectală.
- Asociația Eu și Endometrioza: Chirurgia nerve sparing. În ce cazuri este folosită și când este confundată folosirea ei?
Profesor Dr. Horace Roman: Chirurgia nerve sparing înseamnă că scoatem endometrioza şi prezervăm nervii. Asta se poate face în momentul în care endometrioza este lângă nerv, nu şi dacă endometrioza înglobează nervii. Am publicat un articol acum doi ani, care se numeşte „Nerve sparing între dorinţă şi realitate”. În momentul în care avem două infiltrări pe nervii vezicii, de o parte şi de alta, iar pacienta trebuie înainte de operaţie să contracte burta ca să şi videze vezica, este clar că dacă scoatem toată endometrioza pacienta nu va mai urina niciodată. Încercarea de a prezerva nervii care sunt prinşi într-un nodul de endometrioză este similara situatiei in care aţi lăsa să cadă nişte fire de păr într-o găleată peste care turnaţi beton, după care încercaţi să spargeţi betonul şi să scoateţi firele intacte.
- Asociația Eu și Endometrioza: Care sunt sfaturile pe care le acordați pacientelor diagnosticate cu adenomioză care acuză dureri în timpul unui contact sexual?
Profesor Dr. Horace Roman: Din păcate în adenomioză chirurgia este marginală şi atunci singurele soluţii pe care le avem sunt tratamentele medicale: fie progestativ, fie pilula contraceptivă, fie sterilet cu levonorgestrel, fie GnRh pe termen lung, ca să nu aibă menstruații. Pentru femeile care doresc o sarcină ulterioară, posibilitățile de tratament chirugical sunt foarte limitate, cu excepția cazurilor rare unde este vorba despre un adenomiom foarte localizat, dar sunt rare cazurile acestea.
- Asociația Eu și Endometrioza: Care este poziția dumneavoastră în ceea ce privește folosirea medicinei alternative și a terapiilor complementare de către o pacientă diagnosticată cu endometrioză/adenomioză (acupunctură, yoga, etc)?
Profesor Dr. Horace Roman: Le recomand, clar. Dacă pacienta are cel mai mic beneficiu, le recomand. Problema în Franţa este că toate aceste tratamente se plătesc, în timp ce tratamentele medicale sunt gratuite. Dar, bineînţeles, trebuie încurajate.
- Asociația Eu și Endometrioza: Din practica dumneavoastră, care este abordarea acestei afecțiuni din perspectiva relației medic-pacient? Cum ar trebui endometrioza privită din perspectiva unui diagnostic definitiv cu care trebuie să trăiești o viață?
Profesor Dr. Horace Roman: Abordarea endometriozei este foarte importantă. Eu la Bordeaux fac consultaţii o zi întreagă, încep la 9:30 şi termin la 18:00 şi văd în acest timp maximum 15 paciente. Fiecare pacientă are tot timpul să pună întrebări. Cum sunt femei care sunt informate, ele trebuie să participe la decizia luată. Unele paciente pe care le întrebam ce îşi doresc între mai multe alternative terapeutice, îmi spuneau: „nu ştiu, dumneavoastră sunteţi medic”. Raspunsul este intodeauna acelasi: „Eu sunt medic dar dumneavoastră alegeţi.”
- Asociația Eu și Endometrioza: Omul Horace Roman versus Profesorul Horace Roman: Cum împăcați aceste două aspecte în munca dumneavoastră legată de pacientele cu endometrioză? Cum reușiți să priviți această suferință a lor cu empatie și, totodată detașarea necesară unei intervenții chrurgicale complexe?
Profesor Dr. Horace Roman: Aceasta e o chestiune foarte filosofică…pot să am şi empatie şi să fac şi intervenţia necesară. Atât că trebuie ca empatia să nu mă facă să depăşesc un anumit punct fără întoarcere în chirurgie. În chirurgie foarte uşor putem să depăşim o limită dincolo de care rata complicaţiilor este enormă şi putem transforma viaţa pacientei în infern. Şi e foarte important ca empatia şi dorinţa unui rezultat bun să nu ne împingă dincolo de limita asta.
- Asociația Eu și Endometrioza: Care este mesajul dumneavoastră pentru pacientele cu endometrioză din România, legat de aportul pe care îl aduce Asociaţia Eu şi Endometrioza în acest moment?
Profesor Dr. Horace Roman: Consider că e foarte important ca pacientele cu endometrioză să se asocieze și ca Asociația Eu și Endometrioza să furnizeze informație de calitate, validate medical. Totul astfel încât Asociaţia să împingă lucrurile înainte în România!
Citește AICI prima parte a interviului!
Interviu realizat de Clarisa Iordache
Transcriere interviu audio: Floriana Mătulescu
Foto copyright: Prof. Dr. Horace Roman, Asociația Eu și Endometrioza
Copyright 2019: Asociația Eu și Endometrioza