În data de 6 februarie, Asociația Eu și Endometrioza a avut deosebita onoare să fie invitată, drept reprezentant al pacientelor de la noi din țară, la ceremonia de acordare a titlului Doctor Honoris Cauza, distinsului Prof. Dr. Horace Roman, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, București. Cu această ocazie, domnul Profesor a avut amabilitatea de a acorda fondatorului Asociației noastre un interviu. Prezentăm astăzi prima parte a acestuia:
- Asociația Eu și Endometrioza: Domnule profesor, în data de 6 decembrie a.c., în cadrul Universităţii de Medicină din Bucureşti Carol Davila vi s-a acordat distincţia de Doctor Honoris Causa, într-o ceremonie care a fost, din câte am înţeles, nr.123 din istoria acestei universităţi. Ce sentimente vă încearcă în aceste momente, ştiind că sunteţi alături de panoplia marilor nume din medicina românească?
Profesor Dr. Horace Roman: Întâi de toate este o mare onoare ca cineva din Bucureşti să se gândească la mine, dat fiind faptul că eu am fost student al facultăţii din Cluj şi că sunt atâţi profesori şi oameni eminenţi în lume, care pot fi invitaţi sau care pot fi distinşi. Momenul în sine a fost foarte emoţionant pentru că am văzut în jurul meu o parte din familie, paciente pe care le-am văzut în situaţii mult mai dificile decât cele de astăzi, prieteni, pe prof. Dr. Nicolae Suciu, colegi din Bucureşti cu care am petrecut mai mult sau mai puţin timp la Rouen sau la Bordeaux… deci a fost un moment foarte emoţionant şi care rămâne clar în memorie pentru toată viaţa.
- Asociația Eu și Endometrioza: Aţi primit această distincţie pentru toată activitatea dvs. în ceea ce priveşte chirurgia ginecologică, dar cu precădere pentru pasiunea dumneavoastră pentru endometrioză. Vă rog să ne spuneți în câteva cuvinte, cum aţi ajuns să fiţi pasionat de chirurgia endometriozei?
Profesor Dr. Horace Roman: Titlul Honoris Causa se acordă pentru un panel de competenţe, dat fiind faptul că este un titlu universitar: indiscutabil activitatea clinică, dar şi activităţile de învăţare şi formare a colegilor mai tineri şi cercetarea, care este indispensabilă. Cum am descoperit endometrioza? N-aş spune că din întâmplare, deşi toată viaţa e facută din întâmplări mai mult sau mai puţin pregătite. Am descoperit-o în timpul unui stagiu pe care l-am făcut într-un alt centru universitar…în timpul formării mele m-am deplasat, la fiecare 6 luni mergeam într-un alt centru ca să acumulez un maximum de experienţă. Şi ce mi-a plăcut la endometrioză? Mai multe aspecte: mai întâi faptul că este o boală misterioasă; apoi faptul că este o chirurgie foarte complicată şi mie întotdeauna mi-a plăcut chirurgia complicată. Faptul că se realiza prin laparoscopie şi mie întotdeauna mi-au plăcut laparoscopia şi chirurgia minuţioasă…și nu în ultimul rând, mi se părea că în termeni de cercetare, totul rămâne de făcut.
În momentul în care am început să operez endometrioză, mi-am dat seama că este ceea ce vreau să fac şi destul de rapid endometrioza a ocupat toată activitatea mea, în sensul că am încetat să operez cancere ginecologice, prolapsuri ginecologice, deci am redus activitatea mea ginecologică pe o singură boală. Această strategie este foarte discutabilă…ca şi chirurg, a focaliza totul pe o singură boală e riscant. În cazul în care se descoperă de pe o zi pe alta un tratament medical, chirurgul rămâne practic fără specialitate… dar niciodată nu m-am gândit la asta și m-am lansat 100% în endometrioză: pacientele sunt foarte tinere, chirurgia în sine este foarte complexă și apoi din punct de vedere intelectual este foarte interesant să încerci să găsești tratamentul care i se potrivește fiecărei paciente în funcție de vârstă, de dureri, de calitatea vieții, de dorința de a rămâne însărcinată mai târziu.
- Asociația Eu și Endometrioza: Endometrioza este una dintre principalele cauze de infertilitate, în ultimii ani. Există vreun tipar al acestei afecțiuni, comun la pacientele diagnosticate?
Profesor Dr. Horace Roman: În general sarcina după endometrioză, la o pacientă operată sau nu, se derulează bine. Cercetări recente au arătat că probabil există un risc mai mare de naștere prematură, de placenta previa. Tocmai realizez un studiu pe populația de paciente de la Rouen, dar care sunt toate paciente operate, sunt paciente care nu mai au endometrioză și am constatat că riscul de naștere prematură este puțin mai crescut în comparație cu populația generală. Totuși nu există o regulă de a monitoriza mult mai îndeaproape pacientele cu endometrioză care sunt însărcinate: după părerea mea trebuie făcută o vizită pe lună și ca în orice alt caz, dacă există risc de naștere prematură programul trebuie adaptat.
- Asociația Eu și Endometrioza: Transplantul de uter de la o persoană decedată. Vedeți un viitor cu această metodă pentru pacientele cu endometrioză/ adenomioză care nu pot ține sarcini?
Profesor Dr. Horace Roman: Probabil că se va ajunge și la acest lucru dar trebuie luat în considerare și alt aspect: în momentul în care se face un transplant de organ există un tratament care se face o dată cu acesta, un tratament imunosupresor care nu este deloc anonim. Transplantul de uter se face specific pe o perioadă limitată de timp, în care să se permită o sarcină. Uterul se îndepărtează apoi la naștere… se face cezariană și histerectomie. Pentru moment acest aspect iese din sfera mea de activitate.
- Asociația Eu și Endometrioza: Ce metode de a rămâne însărcinate recomandați pacientelor cu endometrioză cu multiple eșecuri de implantare? Skretcing-ul endometrial creste șansele de implantare?
Profesor Dr. Horace Roman: Skretcing-ul… Mi s-a pus deja întrebarea asta și din cate știu eu nu există date suficiente despre această procedură.
- Asociația Eu și Endometrioza: Pentru pacientele însărcinate, care prezintă dureri specifice adenomiozei există proceduri/ tratamente recomandate pentru ameliorarea lor? Dacă da, care sunt acelea?
Profesor Dr. Horace Roman: Pacientele care sunt însărcinate de obicei sunt foarte bine ameliorate în timpul sarcinii. Începând din luna a 3-a durerile se diminuează mult, deci nu există un tratament specific, cu atât mai mult cu cât pacientelor însărcinate, în termen de antialgice, le putem da doar paracetamol. De altfel, cu pilulele contraceptive încercăm să obținem același efect: efectul amenoreei fiziologice.
- Asociația Eu și Endometrioza: În ce cazuri se poate repeta o intervenție chirurgicală cu rezecție de rect?
Profesor Dr. Horace Roman: Vorbim de „recidivă” atunci când apare o nouă leziune pe rectul operat. Eu până acum am operat cam 850 de paciente cu endometrioză rectală și am doua recidive după rezectie colorectală, trei după exereza discoidă și circa zece după shaving. În cazurile recidivante după rezecția colorectală am reluat piesa anatomică, am facut secțiuni speciale pe limite și am observat că erau leziuni microscopice pe limitele de rezecție. Una dintre paciente a avut o re-rezecție care s-a desfășurat foarte bine iar pe a doua încă nu am operat-o, este sub tratament medical…Dar orice reintervenție este foarte complicată. Se face eventual o a doua, în nici un caz o a treia intervenție.
- Asociația Eu și Endometrioza: Și nu recomandați să fie făcută de orice medic…
Profesor Dr. Horace Roman: Bineînțeles. Îmi închipui că deja chirurgii se vor selecționa ei înșiși… Nu prea văd interesul unui medic fără experiență să opereze intr-o situație atât de complicată. Intervenția este foarte dificilă și riscul de complicație este foarte mare. Este clar că riscul de fistulă este mult mai important în cazurile reoperate pentru că vom sutura țesuturi care nu sunt de foarte bună calitate.
- Asociația Eu și Endometrioza: Endometrioza pe nerv sciatic / pudendal. Care sunt abordările dumneavoastră pentru acest tip de endometrioză? Tratați și astfel de cazuri la clinica din Bordeaux?
Profesor Dr. Horace Roman: Bineînțeles că tratez astfel de cazuri la clinica din Bordeaux. Nu sunt foarte frecvente, asta e clar. Dar am 3 cazuri programate în luna următoare dintre care două vor fi transmise live la două conferințe internaționale. Se vorbește mult despre endometrioza de nervi sacrați sau de sciatic dar din fericire sunt destul de rare. Chirurgia este foarte complicată. Chiar dacă scoatem endometrioza, simplul fapt de a lucra pe rădăcinile sacrate creează dureri neuropatice, parestezii, furnicături multe luni după operație. Pacientele trebuie prevenite că pot fi bine a doua zi după operație dar pot si să aibă, timp de câteva luni după aceasta, furnicături, descărcări electrice sau alte simptome bizare care necesită un tratament medical specific.
Citește și partea a doua a interviului AICI!
Interviu realizat de Clarisa Iordache
Transcriere interviu audio: Floriana Mătulescu
Foto copyright: Prof. Dr. Horace Roman, Asociația Eu și Endometrioza
Copyright 2019: Asociația Eu și Endometrioza
Va urma!