Cum îți alegi specialistul în endometrioză?

posted in: Psihologia Endo | 0
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Nu mai e un secret pentru nimeni că un diagnostic de endometrioză sau adenomioză se pune foarte greu și, de regulă, după mulți ani de chin și drumuri pe la medici. Pentru cele aflate acum la început de drum cu căutările, dar nu numai, consider că este important să știe cum să pornească în alegerea medicului specialist care chiar știe ce presupune un astfel de diagnostic.

Înainte de toate, dacă te afli la un medic ginecolog din cauza sângerărilor masive sau sporadice dar problematice, din cauza durerilor insuportabile pe care le ai la menstruație sau zilnic, pe tot parcursul lunii și ți se recomandă un consult la psiholog sau psihiatru, ridică-te și pleacă. Nu ești deloc unde trebuie.

Mai apoi trebuie să știi că endometrioza are multe fețe și multe culori (un material pe această temă găsești aici), aproximativ 9 arii mari de răspândire în pelvis și abdomen decât în ovare, și nu uterul este problema atunci când vorbim despre această afecțiune. El joacă un rol foarte important în adenomioză și disfuncții legate de sângerări, dar nu în endometrioză!!! Studii internaționale au arătat că histerectomia și îndepărtarea ovarelor rezolvă alte probleme dar nu sunt de folos în endometrioză! Dacă ți se recomandă aceste intervenții ar fi indicat să mai consulți și o altă părere.

Medicul care te operează este de preferat să aibă competențe în intervenții chirurgicale și în alte zone ale pelvisului sau să colaboreze cu alți chirurgi care au aceste competențe și care să știe cum să curețe toate țesuturile sau organele afectate de endometrioză: vezica urinară, intestine, trompele uterine, zona retro peritoneală, diafragmă, apendice, podeaua pelviană, pereții pelvisului, vezica biliară, etc. în cazul în care nu vei fi operată de o echipă mixtă sau un medic cu multiple competențe riști să nu obții un rezultat satisfăcător. Cu atât mai mult este necesară colaborarea cu o echipă în cazurile deosebit de grave când endometrioza a fost depistată în ficat, plămâni, nas, gât sau chiar creier!

Asigură-te că medicul tău știe bine ce are de făcut și că este de acord să curețe în totalitate focarele endometriozice. Mulți medici preferă să excizeze doar părți din endometrioză și să rezolve restul cu anticoncepționale, în speranța că ce rămâne se va resorbi! Și în acest caz este cazul să soliciți și o altă opinie. O operație reușită și completă rareori necesită medicație pentru a rezolva ceva în urma ei. Nu vorbim aici despre femeile diagnosticate cu adenomioză care, în urma intervenției chirurgicale, doresc să își păstreze uterul.

Unele surse internaționale recomandă precauție chiar și în cazul folosirii ablației termice (diferită de operația clasică, ablația este folosirea unei surse de căldură care se presupune că ar distruge endometioza. Un exemplu poți vedea aici). Sunt specialiști care au găsit după o astfel de intervenție urme de carbon pe peritoneu, glande și strome endometriozice. Dar, încă o dată, și această procedură depinde foarte mult de priceperea medicului.

După ce medicul tău te-a asigurat că știe ce face, întreabă-l câte operații similare cu a ta a mai realizat până acum și care a fost gradul lor de reușită. Dacă se declară vizibil iritat de întrebarea ta (te sfătuiesc să întrebi politicos și să îl faci să înțeleagă că nu îi pui la îndoială competențele ci doar vrei să te asiguri că el este cea mai bună variantă pe mâinile căruia să îți lași corpul și viața) poate ar fi cazul să iei în considerare și alte variante. Un medic bun nu are de ce să se simtă ofensat de o asemenea întrebare.

Fă-ți o listă de întrebări (toate posibile la care te gândești) și nu îți fie teamă să i le adresezi, chiar și pe cele pe care tu le consideri puerile. Până la urmă ce contează mai mult: faptul că te faci de râs cu o întrebare sau viața ta?

Odată ce ai ales cu grijă medicul care te va opera, mergi cu încredere la intervenție, nu îți face 100000 de gânduri despre cum va fi pentru că oricum nu au nicio legătură cu realitatea atâta vreme cât nu ai cunoștințe medicale, fii relaxată și urmează-i sfaturile și post-operatoriu: dacă îți recomandă repaos la pat o perioadă de timp, fă asta, în loc să pleci în excursie la doar câteva zile după externare. De asemenea, dieta este foarte importantă așa că ai grijă să respecți recomandările pe care ți le face. Și nu uita! Oricare dintre treburile casnice sau profesionale, nu este mai importantă decât recuperarea ta post operație! Dă timp organismului să se vindece iar ție să înțelegi prin ce ai trecut și să îți respecți dreptul de a te vindeca!

Sursa Foto: floridasmedicalmarijuana.com, pagely.netdna-cdn.com.
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.