Cu și despre endometrioză la FemHelp 2017

posted in: Evenimente | 0
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

În perioada 26-28 mai a avut loc la Timișoara cea de-a treia ediție a Conferinței medicale FemHelp în cadrul căreia, renumiți medici cu experiență în endometrioză au prezentat diferite cazuri și proceduri chirurgicale, lucrări de specialitate în care au dezbătut diferite aspecte ale adenomiozei și endometriozei dar au și răspuns la întrebările noastre într-o conferință de presă. Iată, mai jos, câteva dintre mențiunile distinșilor invitați.

  1. În ce privește infertilitatea Statul român vă sprijină în vreun fel?

Dr. Bogdan Mureșan: Există și la noi o serie de reglementări care se apropie de cele europene și devine din ce în ce mai dificil să faci un centru de tratament al infertilității într-un spațiu mai puțin pregătit pentru așa ceva. Au fost încercări timide este al doilea sau al treilea an de program dedicat infertilității. Bineînțeles că este subdimensionat, criteriile de includere după câte am înțeles sunt discutate și cu asociațiile profesionale, însă fără discuție este loc de mai mult.

Prof. Univ. Dr. Claudiu Mărginean: La un moment dat erau 40 de astfel de centre nominalizate în toată țara. Certificate însă sunt mult mai puține. Și legislația s-a schimbat și nu mai permite acreditarea facilă în astfel de cazuri iar dotările sunt extrem de puține.

  1. Există la nivel de județe statistici referitoare la pacientele cu endometrioză? C.A.S deține astfel de informații?

Dr. Bogdan Mureșan: Noi nu știm nici măcar câți copii cu anomalii se nasc la nivel de județ. Nu știm care este aportul statului vis-a-vis de acești copii. Nu avem program național de depistare de anomalii cromozomiale. Ca un exemplu, vorbim despre cea mai frecventă anomalie cromozomială, Sindromul Down. Care este aportul statului în a depista posibile sarcini cu Down, în a ajuta un cuplu care are neșansa să aibă un copil cu acest sindrom? Nu există suport nici măcar din punct de vedere educativ. Este o medicină făcută efectiv pe banii pacientelor, statul nu contribuie cu nimic asta este revoltător. NU există din păcate nici ghiduri pentru medici, ca să existe o abordare corectă a cazului din acest punct de vedere.

  1. Pacientele cu endometrioză din România pot beneficia de efectele formularului 112 pentru operații efectuate în străinătate?

Dr. Bogdan Mureșan: Vă dau un exemplu concret: caz de copil cu malformație cardiacă severă, depistat prenatal, care ar fi putut beneficia de o intervenție fetală care nu se practică în România, iar în lume sunt doar câteva centre care o efectuează. A avut acceptul centrului unde trebuia operat, a fost trimis acceptul prin formularul aferent, cu care mama să meargă să ceară întocmirea devizului cu costurile și cei de la centrul respectiv au fost sunați de seful Casei de Asigurări din județul unde locuia mama, că nu se găsește intervenția respectivă în lista de proceduri. Despre ce vorbim? Avem formularul 112 pentru endometrioză?

Prof. Univ. Dr. Claudiu Mărginean: Formularul E 112 are o problemă legislativă. Cine îl semnează, din punct de vedere al medicului care își asumă responsabilitatea, considerând că nu există tratament în interiorul țării? Deși nu sunt un specialist absolut al endometriozei ci, mai degrabă un medic care operează stadiile incipiente ale acestei boli, nu văd cum cineva ar considera că în România nu se poate opera o endometrioză profundă, implicit nu văd cum cineva ar putea semna așa ceva, în cunoștință de cauză, asumându-și responsabilitatea.

  1. Pentru fertilizarea in vitro, pacientele cu endometrioză ar trebui să se adreseze unor clinici care au în palmares cazuri de fertilizări sub acest diagnostic?

Prof. Univ. Dr. Claudiu Mărginean: Deși nu sunt un specialist în F.I.V, ci unul în investigarea femeii din cuplul steril, odată ce stabilesc motivul pentru care pacienta nu rămâne însărcinată o adresez unuia sau mai multor centre. Centrele din țară deja au tradiție și rezultate. Am multiple paciente cu endometrioză operate sau tratate de mine, adresate centrelor din țară și care au sarcini. Ceea ce mă face să cred că și centrele din România au rezultate în ce privește pacientele cu endometrioză. Este adevărat că unele dintre centrele din străinătate au o experiență mai mare și poate o tradiție deja.

  1. Ca medici care operați paciente cu endometrioză aveți un protocol post-operatoriu cu ajutorul căruia pacienta să poată monitoriza anumite analize, să se prezinte la control la anumite intervale?

Prof. Univ. Dr. Claudiu Mărginean: Sigur că avem un protocol după care ne conducem întreaga monitorizare a pacientei iar Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie are toată deschiderea în ceea ce privește colaborarea și informarea pacientelor în acest sens. Probabil, la un moment dat, la noi în țară se va întâmpla și cu endometrioza ceea ce s-a întâmplat deja în alte domenii și, din cauza numărului din ce în ce mai mare de paciente cu endometrioză cineva va lua decizia înființării unui atestat, așa cum există deja în Germania, Austria și Elveția și care sunt, defapt, supraspecializări ale meseriei noastre.

Care este relația dintre medici și ONG-urile din țările lor de origine?

Prof. Joerg Keckstein, Austria: Vă pot spune că avem un Sistem de Certificare a Endometriozei, iar această certificare trebuie de asemenea să fie semnată de ONG-urile care se ocupă de paciente. Atunci când certificările sunt gata, grupurile de paciente sau organizațiile care le reprezintă pot merge la centrele certificate, pot vedea cum stau lucrurile acolo, care sunt informațiile, iar colaborarea cu medicii se realizează imediat. Consider că înființarea ONG-ului Eu și Endometrioza ar trebui să aibă un input pozitiv, deoarece medicii pot fi uneori destul de dificili, dar dacă le furnizați mai multe informații vor fi fericiți și ar trebui să se alăture colaborării cu dumneavoastră deoarece pacientele cu endometrioză pot suferi pe o perioadă îndelungată și nu totul poate fi rezolvat de către medici. În concluzie este nevoie de astfel de organizații pentru a informa iar pentru noi, medicii, aceste asociații sunt de un foarte mare ajutor.

Prof. Fabrizio Barbieri, Italia: În Italia există niște diferențe. Avem și aici câteva asociații, care, la fel ca și Asociația Eu și Endometrioza organizează întâlniri la care invită medici care sunt familiarizați cu acest tip de patologie. Însă, în Italia problema este de recunoaștere a competențelor medicilor și, drept urmare sunt prea multe diviziuni ale medicilor pentru că dacă nu lucrezi într-un spital universitar este dificil să fii recunoscut drept specialist. După părerea mea, așa cum a spus și profesorul Keckstein endometrioza este o afecțiune complexă iar un singur medic nu le poate face pe toate. Trebuie să existe o echipă care să privească endometrioza din mai multe perspective și este foarte important ca această echipă să colaboreze. Sunt mai bine de 20 de ani de când studiez endometrioza și, iată că m-am răzgândit! Până acum 5-6 ani credeam că cea mai bună metodă de a controla endometrioza este chirurgia, acum consider că trebuie să avem și alte perspective în afară de chirurgie. Din punctul meu de vedere este foarte important să avem și o abordare psihologică a acestei boli. De asemenea, după cum știți deja în Italia se desfășoară un întreg proces de recunoaștere a acestei boli la nivel național.

Dr. Bogdan Mureșan este medic primar obstetrică și ginecologie, cu competențe în ecografie fetală în Timișoara și, de asemenea, unul dintre organizatorii Conferinței FemHelp.

Prof. Univ. Dr. Claudiu Mărginean este medic primar obstetrică și ginecologie, cu competențe în ecografie obstetricală și ginecologică, planificare familială, laparoscopie ginecologică, colposcopie, medicină materno fetală la Târgu Mureș.

Prof. Fabrizio Barbieri, Italia este medic primar obstetrică și ginecologie, director al Structurii de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Monselice-Este din Padova, profesor la Universitatea din Veneția. Domnia sa are competențe în chirurgia laparoscopică, este autor și coautor a mulptile lucrări despre chirurgia și tratamentul endometriozei.

Prof. Joerg Keckstein, Austria este medic primar obstetrică și ginecologie, șeful Departamentului de Obstetrică și ginecologie al Spitalului Villach, profesor la Universitatea din Ulm, Austria, speaker internațional și chirurg invitat pentru intervenții live la congrese internaționale de medicină,  unul dintre pionierii europeni în ceea ce privește chirurgia și tratamentul endometriozei profunde.

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.