Cu cine împarți frica?

posted in: Psihologia Endo | 0
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

E noapte. Dormi de câteva ore bune… deloc odihnitor. Uneori, în coșmarurile tale cineva îți pune un diagnostic greu de dus: endometrioză. Începi să visezi cum creaturi ciudate, invizibile încep și te trag pe interior, de organele din abdomen.

De parcă micii monștrii nu erau de ajuns, alți “demoni” se inserează în peretele vezicii tale, pe intestine, rinichi, ficat, în pereții uterului, în ovare și nu mai vor să plece. Pe măsură ce trece timpul așa zișii demoni se fac tot mai mari, iar același medic îți spune că se numesc noduli endometriozici și trebuie operați de urgență pentru că îți periclitează viața. E un coșmar din care trebuie să te trezești urgent, mai ales că acele creaturi invizibile și-au dat mâna cu demonii și te sfâșie pe dinauntru. Trezește-te! E doar un coșmar!

A trecut demult de miezul nopții. Te ridici speriată din pat și constați că nu ai visat urât! Însă… coșmarul acesta chiar îl trăiești aievea. Ai endometrioză și chiar urmează să te operezi. Ești la un pas de ocluzie intestinală iar medicul este foarte rezervat atunci când îl întrebi dacă va fi sau nu nevoie de anus contra naturii.

Fricile câștigă teren. Mai sunt doar câteva zile până la oeprație iar tu ești din ce în ce mai speriată. Nopțile dormi din ce în ce mai puțin pentru că, de fiecare dată când închizi ochii visezi creaturile acelea care te trag de organe și te innebunesc de durere. Doctorul ți-a spus că ele se numesc aderențe iar zona ta pelviană este plină de așa ceva. Cu cine împarți frica?

În dreapta ta, în pat, poate stă un soț, un iubit sau doar o aventură de-o noapte. Acum are foarte puțină importanță ce reprezintă el în sufletul tău. La telefon, pe apelare rapidă ai doar numărul celei mai bune prietene. Familia crede despre tine că ai doar niște crampe mai puternice când ești la menstruație. Sau, poate te înțelege perfect dar nu îți sunt tot timpul alături? Și atunci…cu cine împarți frica?

Începi să cauți pe internet informații despre endometrioză. Dai peste un articol în care cineva a scris doar pentru trafic că ar fi “boala neiubirii”. Te uiți din nou în patul tău, pe partea dreaptă. Omul acela tocmai încercase cu câteva ore înainte să te iubească și fizic. Numai că tu sângerai incredibil de mult și, pe deasupra, țipai de durere, nu de plăcere. Serios? Boala neiubirii? Panica pune deja stăpânire pe tine din ce în mai mult.

Uneori, când te gândești la operație aproape că te ia groaza. Creaturile invizibile te sfâșie pe interior dar nu mai mult ca gândurile negre pe care ți le faci. Și dai peste un grup de suport online, afli că sunt și alte femei în situația ta. Din zecile cu care vorbești, poate una sau două îți sunt cel mai aproape de suflet. Pe aceeași lungime de undă, cum s-ar spune. Fetele astea caută informații despre cazuri similare cu al tău. Îți răspund în miez de noapte la telefon și îți găsesc medicii cei mai potriviți atunci când durerile prea puternice te scot cu targa din casă. Și totuși… cu cine împarți frica?

Ei bine, frica nu o împarți. Frica este genul acela de sentiment care crește exponențial pe măsură ce îi dai apă la moară. Are prostul obicei să paralizeze și gânduri, și acțiuni, și să înghețe suflete. Așa că, cel mai bine, nu împarți frica cu nimeni. Te ridici frumos în miez de noapte, deschizi larg fereastra și urli la lună. Sau, dacă ții chiar atât de mult la vecinii tăi și nu trăiești chiar la marginea pădurii, frica se poate înlătura privindu-te în ochi.

Oglinda este cel mai aprig inamic al fricii și, deopotrivă, cel mai bun prieten al încrederii în sine. Privește-te în ochi în miez de noapte sau ori de câte ori frica te paralizează. Uită-te bine la tine. Dincolo de fața de înmormântare pe care o ai acum din cauza durerilor mult prea mari se află puterea ta interioară. Dincolo de masca aceasta a suferinței denumită endometrioză ești tu, cea care poate, odinioară, a născut natural, cea care a trecut cele mai aprige examene ale vieții. Tu…cea care mai are de trăit multe experiențe inedite iar calea către ele este tocmai această operație complicată care te așteaptă.

Privește-te bine în ochi și găsește acolo puterea cu care altădată cucereai redută după redută, fie că vorbim aici despre examenele vieții sau inimile bărbaților care te-au iubit și pe care i-ai ales. Dă la o parte orice umbră, orice neîncredere, orice frică. În ochii tăi vei găsi întotdeauna cea mai potrivită persoană nu cu care să împarți frica, ci care, chiar să ți-o alunge pe toată, definitiv.

Femeile cu endometrioză nu sunt deloc persoane slabe. Desigur, tulburările hormonale ne pot face să credem că suntem și așa. Sunt momente în care îți vine să depui armele. Însă, privindu-ți chipul în oglindă vei înțelege că în povestea asta nu te lupți pentru viața nimănui ci doar pentru a ta! Și, ce poate fi mai prețios în această lume decât să fii perfect conștientă de tine și de darul acesta pe care îl ai?

Știu, frica din tine va spune că nu e un dar ci doar un chin, viața ta. Perfect de acord cu tine dacă îți lași temerile să vorbească în locul tău. Însă, atunci când te vei privi în oglindă, vei găsi în ochii tăi toată istoria lucrurilor frumoase pe care le-ai creat de-a lungul vremii: un copil, o iubire, studii, o carieră, o carte, o expoziție de artă, veșminte pentru alții, piese pentru diferite mașinării, un fel de mâncare pe care prietenii îl adoră…. Indiferent ce profesie ai avea, indiferent din ce mediu vii, tu ești propriul tău creator aici, pe pământ!

Un bătrân înțelept spunea odată că Dumnezeu nu poate intra acolo unde sălășluiește frica. Așa că, dacă vrei ajutor divin pentru creația ta de pe pământ, lasă temerile deoparte! Privește-te în ochi, femeie cu endometrioză și găsește-ți în ei treptele către puterea ta!

Iar peste câteva zile când vei păși în sala de operație privește-te în ochi în orice geană de fereastră! Privește-ți trupul ce urmează a fi curățat de endometrioză, privește-ți ochii cum văd în viitorul tău, privește-ți mâinile cu care vei crea în continuare lucruri frumoase! Privește-ți pântecul din care pleacă toată viața de pe acest pâmânt! Ultimul pas pe care îl faci spre masa de operație fă să fie primul către noua ta viață! Acum, privește în tine și respiră adânc. Adormi și nu uita… lasă în urmă frica!

Sursa Foto: i.huffpost.com

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.