





Joia trecută, în prezența a aproximativ 300 de persoane am lansat la Onești primul ghid din România, despre endometrioză, dedicat adolescenților, Endometrioza – Ghidul Adolescenților Conștienți, dar și Primul film documentar din România despre Endometrioză – Endodyssey.
Lansarea ghidului a adunat peste 150 de elevi și profesori ai liceelor: Colegiul Național Dimitrie Cantemir, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, Colegiul Național Grigore Moisil.
O atmosferă plină de emoție, în care am prezentat cazuitica despre endometrioză, le-am oferit participanților informații relevante despre pevenția, diagnosticul și tratamentul endometriozei, precum și cum arată un stil de viață sănătos care poate ajuta în managementul acestei boli. Ca de aproape fiecare dată la evenimentele de conștientizare oferite adolescenților, am primit foarte multe întrebări și de la adolescenții băieți, semn că înțeleg și conștientizează foarte bine rolul important pe care îl au în sprijinul colegelor lor atunci când este poate nevoie să îl ofere. Asociația Eu și Endometrioza le-a oferit cu această ocazie, cu titlu gratuit, tuturor participanților câte un exemplar din Endometrioza – Ghidul Adolescenților conștienți.
Lansarea filmului documentar Endodyssey a adus altă încărcătură emoțională celor aproape 150 de elevi ai Școlii Sanitare Postliceale Carol Davila și celor 30 asistenți medicali și medici ai Spitalului Municipal Sf. Ierarh Dr. Luca din Onești. Endodyssey scrie astfel o altă filă din istoria conștientizării endometriozei, pas cu pas în România, ajungâd la cei care se formează să susține pacientelle cu endometrioză, dar și la cadremele medicale și sanitare care astăzi le sunt alături, cu mai multe informații despre această patologie. Aici întrebările participanților au fost mai aplicate pe zona de diagnostic și tratament medicamentos iar din public au răsunat și vocile celor deja diagnosticate cu endometrioză, femei care au trecut deja prin intervenții chirurgicale, sau altele care se află în fața unei operații.
Cele două lansări au fost încărcate de emoții constructive, atât pentru participanți, cât și pentru reprezentanții Asociației Eu și Endometrioza. Fiecare eveniment în fața publicului adună laolaltă sute de oameni care află informații prețioase despre endometrioză prin intermediul proiectelor noastre de conștientizare, punând astfel încă o piatră de temelie la importanța acestora și necesitatea scăderii mediei anilor de diagnostic în România.
Suntem profund recunoscători pentru acest parteneriat realizat împreună cu Primăria Municipiului Onești și Bilioteca Municipală Radu Rosetti, prin care am reușit să prezentăm celor aproape 300 de oneșteni adevărata față a endometriozei. Mulțumim pe această cale celor două instituții, domnului Primar Victor Laurențiu Neghină, domnului Director al Bibliotecii Municipale, Ionuț Tenie, tuturor celor din stafful tehnic al Bibliotecii, colaboratorilor noștri Vlad Popa și Bogdan Apetri pentru întreg sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment.
Povestea Endodyssey continuă și în alte orașe ale țării, cât de curând!
Foto: Alin Asavei






Leave a Reply