CE ESTE ENDOMETRIOZA?

posted in: Zona Endo | 0
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

 

Ce este endometrioza? Creșterea și dezvoltarea țesutului asemănător celui endometrial care căptușește uterul, în alte zone ale corpului față de acesta. Celulele endometriale migrează astfel prin corp având frecvente localizări pe uter, ovare, trompe, colon, vezică, rinichi, vagin. În diferite cazuri ele se regăsesc și în zona abdominală, pe intestine, ficat, splină, diafragmă, dar și la nivelul plămânilor. Au fost raportate însă și cazuri în care endometrioza a putut fi depistată în laringe și chiar la creier. În literatura de specialitate endometrioza este o boală cronică, hormono-dependentă, cu un uriaș potențial inflamator.

CE ESTE ADENOMIOZA?

O altă formă a endometriozei este Adenomioza, o patologie care se dezvoltă numai la nivelul miometrului (mușchiul uterului). Ea poate fi de două feluri: adenomioză focală (conglomerate de țesut endometrial) sau difuză (leziuni disparate prezente în diferite locuri ale miometrului).

STADIILE ENDOMETRIOZEI:

Una din necunoscutele endometriozei este faptul că aceasta acționează diferit de la un organism la altul iar paciente cu același stadiu pot acuza simptome diferite în contextul aceleiași patologii.

Societatea Americană de Medicină Reproductivă a clasificat endometrioza bazându-se pe mărimea implanturilor, locația lor și gradul de infiltrare . Cu toate acestea, stadializarea nu indică nici gradul, nici nivelul durerilor, infertilitatea sau prezența altor simptome. De aceea, o pacientă care este diagnosticată cu stadiu incipient poate avea dureri cronice severe mult mai mari decât o altă pacientă diagnosticată cu endometrioză profund infiltrativă de stadiu IV, care în anumite condiții poate fi chiar asimptomatică.

Stadiul I

La acest nivel leziunile endometriozice sunt rare, superficiale, microscopice si disparate. Ele pot fi localizate pe suprafața peritoneului și/sau pe unul dintre ovare. Implanturile pot avea între 1-3cm putând fi legate de ușoare aderențe. Prezența inflamațiilor în zonele afectate este semnalată.

Stadiul II


Focarele endometriozice sunt mai dezvoltate și pot da naștere la chisturi pe ovare, cu structuri omogene diferite și dimensiuni diferite. Crește gradul de inflamații și se dezvoltă aderențele.

Stadiul III


Endometrioza infiltrează deja diferite organe ale corpului, aderențele sunt prezente în număr din ce în ce mai mare, iar dezvoltarea lor este accelerată. Dimensiunea chisturilor este semnificativă, depășește cu mult 3cm, afectând ovarele și peritoneul. Se poate semnala apariția nodulilor.

Stadiul IV


Nodulii pot afecta diferite organe interne, funcționalitatea acestora fiind pusă în pericol sau chiar compromisă. Aderențele se pot dezvolta în masă compactă, blocând întreg pelvisul sau chiar abdomenul. Focarele endometriozice pot fi multiple și regăsite în diverse regiuni, provocând leziuni semnificatice și importante.

 


Copyright: Asociatia Eu si Endometrioza, “Endometrioza Inamicul Tacut”,  Ghid de manangement informativ educativ

Sursa: Ghidul “Endometrioza – Inamicul Tacut”, autor Clarisa Iordache 

Sursa imagine: https://healthylifetricks.org

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.