Bun venit, ENDODYSSEY, Bun venit, 2020!

posted in: PROIECTE | 2
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin


Este ultima zi a anului 2019! Uitându-mă în urmă închei al treilea an de conștientizare a endometriozei în România cu încă două proiecte majore dedicate acestui proces continuu:

Campania națională de conștientizare a endometriozei în școli și licee: Endometrioza – de la Adolescenta de azi, la Femeia de mâine, care s-a desfășurat anul acesta în 3 orașe din România, 6 licee, școli generale și facultăți, adunând laolaltă peste 500 de elevi și profesori care au aflat despre endometrioză, prevenție și modalitățile corecte de diagnostic și tratament ale ei.

Însă, dincolo de această campanie, 2019 a însemnat pentru mine realizarea unui alt proiect major, pentru care mi-am dedicat toate eforturile și energia: primul film documentar din România, dedicat conștientizării endometriozei: ENDODYSSEY!


Acest proiect este destinat atât pacientelor, cât și medicilor și publicului larg și se dorește a fi atât un mijloc prin care oricine să poată afla despre endometrioză, să conștientizeze gravitatea și importanța acestei afecțiuni și, totodată, prin intermediul lui, cât și un semnal de alarmă pe care Asociația Eu și Endometrioza îl trage instituțiilor Statului Român cu privire la recunoașterea endometriozei drept boală cronică în România și includerea ei în Planul Național de Sănătate, ca urmare a memoriului pe care l-am depus la Ministerul Sănătății anul acesta.


Mi-am dorit ca România să știe cu adevărat ce înseamnă endometrioza. Mi-am dorit acum trei ani când am deschis drumul conștientizării acestei afecțiuni la noi în țară, ca nicio pacientă cu endometrioză să nu se mai simtă singură, neînțeleasă sau tratată nerorespunzător. Mi-am dorit ca fiecare medic din această țară să știe ce înseamnă endometrioza și cum se tratează ea, corect. Prin proiectele pe care le-am implementat în România în acești trei ani și care au adus Asociației Eu și Endometrioza recunoaștere internațională și calitatea de membru al World Endometriosis Organisation am reușit să îmi îndeplinesc o parte din aceste dorințe. Iar cu ajutorul ENDODYSSEY sunt convinsă că destinul pacientelor cu endometrioză va fi, cu totul altul decât până acum.

Anul 2020 vine pentru noi, pacientele, pentru medici și pentru o țară întreagă cu multe schimbări în ceea ce privește conștientizarea endometriozei, proiecte palpabile, speranțe împlinite și primul film documentar dedicat acestei patologii. Sunt mândră, recunoscătoare și deosebit de fericită că am putut să ofer tuturor, parte din munca mea, din dragostea mea pentru oameni, într-un astfel de proiect major, o odisee în drumul alături de endometrioză, o călătorie inițiatică în viața pacientelor care poartă acest diagnostic.


Ceea ce facem în viață are ecouri în eternitate, spunea Marc Aureliu, acum aproape 2000 de ani. Arc peste timp, privesc către 2020 cu mare încredere și bucurie. Pentru că știu că tot ce îmi va aduce bun, mie și tuturor celor ale căror vieți vor fi schimbate în bine prin ENDODYSSEY sunt doar rezultatele muncii, perseverenței și a ceea ce reușim să clădim în viață, pentru noi și pentru alții, în așa fel încât să dăinuie întru eternitate.

Mulțumesc tuturor celor care și în acest an au fost în viața mea, m-au ajutat, sprijinit, au construit alături de mine, au fost parte din “magia mov” a tot ceea ce reprezintă și oferă Asociația Eu și Endometrioza! Însă, nu pot încheia acest an fără să mulțumesc în mod deosebit câtorva oameni fără de care acest an 2019 nu ar fi adus acestei țări toate proiectele pe care le-am implementat cu atâta dragoste: partenerului meu, părinților mei, Camelia Chiriță, Victor Chiriță, Ioana Elena Petcu, Roxana Muntean, Magda Steclaru, Emma Zlăteanu, Andreea Dima, Alexandru Dima, Emilia Petre, Alina Eftimie, Laura Tivgă, Mario Pancu, Paul Decu, Alin Claudiu Mureșanu, Mihail Oprescu, Ovidiu Dragoș Argeșanu. Ei sunt oamenii mei de suflet care m-au sprijinit, care au crezut în mine sau care m-au motivat să ajung pas cu pas la potențialul meu și care sunt parte din povestea mea. Dar mai ales, vă mulțumesc vouă, tuturor celor care cițiți, vă informați cu privire la endometrioză de pe canalele Asociației Eu și Endometrioza și tuturor celor care v-ați schimbat viețile în bine, în urma muncii mele! 

Mai multe informații despre documentarul ENDODYSSEY veți afla începând cu luna ianuarie, 2020! Până atunci vă doresc să aveți un an plin de gânduri bune, sănătate, bucurii, împliniri, liniște și lumină și nu uitați: suntem fiecare rezultatul alegerilor noastre! Viața este exact așa cum ne-o construim și depinde doar de noi ce facem cu timpul care ne-a fost dăruit! La mulți ani! Bine ai venit, 2020!

Cu dragoste și recunoștință,
Clarisa (Isa) Iordache
Fondator Asociația Eu și Endometrioza

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

2 Responses

 1. Crina

  Buna ziua….cum as putea i
  vedea acest documentar Endodyssey ?

  Cu respect Crina 28 ani
  Endometrioza Grad 4 /avansat.

  • Eu și Endometrioza

   Buna, Crina! Multumim pentru mesaj! Te rugam sa urmaresti canalele noastre de comunicare si, dupa ridicarea starii de Urgenta Nationale vom anunta si detaliile legate de vizionarea filmului. Multumim si steay safe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.