Ai endometrioză. Cum comunici cu celelalte femei? – 15 recomandări

FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Ai primit diagnosticul de endometrioză de ceva vreme. Și, indiferent de tipul și localizarea acesteia, ai realizat o muncă sârguincioasă de documentare, tocmai pentru că endometrioza, deși des întâlnită, este încă prea puțin cunoscută de majoritatea. Știi multe, ai descoperit multe, ai trăit multe, în această ălătorie personală alături de acest diagnostic. Drumul ți s-a intersectat însă și cu alte persoane care, asemenea ție, trăiesc o odisee personală cu endometrioza.

Cum comunici cu ele?

Înainte de toate este vital să înțelegi, odată ce știi din experiența proprie prin ce emoții ai trecut, din perioada în care căutai încă un răspuns simptomelor tale, apoi legate de diagnostic și, poate chiar multiple intervenții chirurgicale, că fiecare persoană care are endometrioză simte acut factorul emoțional. Endometrioza impactează la nivel psihic tot la fel de mult precum se manifestă în corp. Dacă tu știi că nu te-a ajutat să ai în jur persoane care nu ți-au arătat compasiune, sau își dădeau cu părerea legat deposibilele cauze ale suferinței tale, este important să discuți cu cele care au endometrioză dintr-o atitudine de înțelegere și sprijin, fără să le alarmezi.

Iată, mai jos, câteva recomandări care te pot ajuta să te poziționezi corect în conversațiile cu alte femei cu endometrioză sau care își așteaptă diagnosticul și, care le pot ajuta și pe ele să recepteze corect mesajul tău.

 1. Ascultă activ ce are de spus o astfel de femeie: acolo unde este cazul, fii prezentă pentru ea în mod optim, menține contactul vizual, pune întrebări deschise (acele întrebări care să dea posibilitatea interlocutoarei la un dialog, în loc să răspundă cu Da sau Nu).

 2. Nu o întrerupe! Pe lângă faptul că este o impolitețe, atunci când întrerupi persoana care îți povestește experiența ei dai dovadă de superioritate, arăți că nu te interesează o comunicare directă ci, mai degrabă, să corectezi, să completezi, să dai sfaturi din propria ta experiență. De multe ori acest lucru nu ajută, fiecare persoană are nevoie să își găsească propriile răspunsuri și soluții nu să le adopte pe cele care poate au funcționat în cazul tău și care pot fi chiar nepotrivite pentru ea.

 3. Dă-ți voie să fii oglindă pentru persoana din fața ta – expune-i situația pe care ți-a prezentat-o folosind chiar parafrazarea: “repet ce tocmai ai spus, ca să văd dacă am înțeles bine prin ce treci”. De multe ori acest fapt îi arată interlocutoarei nu numai că o auzi, dar o și asculți și te poziționezi cu compasiune față de situația ei.

 4. Fii prezentă pentru ea: cu bunătate, bunăvoință, înțelegere, apreciere față de faptul că s-a deschis către tine, fără critică și fără judecată.

 5. Abține-te să oferi diagnostice! Chiar dacă te-ai documentat mult în privința endometriozei, chiar dacă faci parte din grupuri de suport unde observi tot felul de cazuri, ceea ce știi tu nu îți conferă dreptul să pui un diagnstic medical! Acest statut îl au doar medicii și, persoana în cauză, către o astfel de autoritate este important se îndrepte pentru a primi răspunsuri.

 6. Reține că simptomatologia endometriozei poate fi comună în cazul mai multor condiții medicale și afecțiuni. Nu pune toată responsabilitatea simptomatologiei pe seama endometriozei.

 7. Nu oferi cu titlu gratuit păreri absolute de genul: “sigur ai endometrioză dacă simți asta”.
  Amintește-ți că tot ceea ce spui unei persoane care încă nu are un diagnostic clar sau uneia care are ca și tine, endometrioză, poate impacta la nivel psihologic, cu urmări grave pentru acea persoană. Pe ce te bazezi când spui că sigur are endometrioză? Doar experiența proprie nu este de ajuns ca să poți face o astfel de afirmație fără susținere medicală. Ești în măsură să îți asumi ulterior suferința ei? Îi poți susține terapia emoțională pe care va fi nevoită să o urmeze doar pentru că i-ai creat o traumă în acel moment, prezentându-i astfel lucrurile?
 8. Oferă sfaturi/păreri doar atunci când ți se cer și, întotdeauna, menționează că este propria ta părere și experiență. Un sfat gratuit nu valorează nimic și, de cele mai multe ori, nu este folosit de persoană căreia i-l oferi, câtă vreme nu ți-l cere direct și nu este pregătită emoțoional să accepte acea variantă. Așteaptă să ți-l ceară și, atunci, poți da exemplu din istoricul tău: “la mine a fost așa… Pentru mine a funcționat… în urma experienței trăită de mine pot spune că”…

 9. Nu interpreta analize medicale dacă nu ești medic sau nu ai o expertiză în acest sens, bazată de formări în domeniu sau o cazuistică amplă care să îți permită doar să îți dai cu părerea. Amintește-ți că statutul de medic revine exclusiv medicilor.

 10. Nu oferi recomandări de contraceptive! Un mare NU unor astfel de sfaturi! Contraceptivele sunt tratamente care se oferă de către medici pe baza unui istoric medical, unor analize specifice, unui consult, unor investigații imagistice, pe baza unui diagnostic clar, după o schemă personalizată fiecărei paciente în parte. Efectele adverse sau eventualele complicații ulterioare pe care le poate avea pacienta și le va asuma singură, iar tu poți duce cu tine responsabilitatea faptului că i-ai făcut mai mult rău, din dorința de a o ajuta? Amintește-ți că ce ai primit tu ca tratament sau a funcționat pentru tine nu înseamnă că va fi de ajutor și în cazul altora. De fapt, când ne dorim să îi ajutăm pe alții, mai ales cu sfaturi, la nivel subconștient ne poziționăm în salvatori, pentru că ne considerăm victime…

 11. Nu oferi recomandări de suplimente/ ceaiuri/ tincturi/ gemoderivate/ homeopate/ uleiuri esențiale decât dacă ești medic, nutriționist, fitoterapeut, aromaterapeut, toate cu formare inclusiv pe partea medicală. Cursurile de week-end realizate online nu îți conferă dreptul de practică în a oferi tratamente alternative fără o bază medicală din care să vorbești. Inclusiv plantele pot avea extrem de multe efecte adverse, pot produce dereglări sistemice și hormonale pe care, ulterior, tot persoana din fața ta va trebui să le suporte, fără ca tu să ai vreo responsabilitate în starea ei de sănătate.

 12. Oferă, susține, direcționează către specialiști! Este metoda cea mai de ajutor pentru o persoană aflată în dificultate.

 13. Creează spațiu și fii emoțional, acolo, pentru ea! Uneori, cel mai mare ajuror pentru cineva este să asculți, să îi oferi un spațiu de siguranță unde să se simtă în largul ei să vorbească despre situația prin care trece pentru a se auzi pe sine, pentru a se asculta și pentru a-și găsi propriile răspunsuri.

 14. În cazul în care administrezi un grup de suport sau ai fondat o Asociație care sprijină persoanele cu endometrioză și ai deja o experiență amplă în lucrul constant cu cadre medicale, colaborezi cu medici, înveți continuu din expertiza lor, ai stat pe lângă ei ca să înveți din practica lor, folosește aceste atuuri atunci când ți se cer, dar sub rezerva că, orice ai spune, vine doar din experiența ta și persoana care îți cere părerea trebuie întotdeauna să țină în final cont de sfatul unui medic.

 15. Nu în ultimul rând… încearcă să nu ai întotdeauna dreptate! 🙂

Arată compasiune celor care au endometrioză sau femeilor care își caută încă un răspuns la problemele lor. Adică fii cu sufletul alături de ele, sprijină-le, dar nu vorbi din traumele tale ci, dintr-o stare de detașare, dragoste, bunătate, bunăvoință, înțelegere și apreciere. Până la urmă ai nevoie să știi că și tu ești 1 din 10 care are endometrioză și tot ceea ce spui altora îți spui și ție, de fapt. Așadar, așa cum ți-ai dori să se poarte ceilalți cu tine, oferă tu, mai întâi, ca manifestare, celorlați.

Nu uita că o acțiune se mai poate repara odată făcută, dar o vorbă aruncată într-un mod nepotrivit poate crea foarte mult rău pe care nu îl vei mai putea schimba ulterior.

Surse foto: www.phenomenalwomanmission.com, www.womensvoices.org, stock.adobe.com
FacebookpinterestlinkedinFacebookpinterestlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.