





Din ce în ce mai multe femei primesc după ani buni de căutări, diagnosticul de endometrioză. Dacă ești una dintre ele și ai fost recent diagnosticată, iată ce trebuie să știi despre afecțiunea ta și care sunt pașii pe care îi poți urma în continuare!
CE ESTE ENDOMETRIOZA?
Endometrioza reprezintă creșterea și dezvoltarea țesutului asemănător celui endometrial care se regăsește la nivelul uterului, în alte zone ale corpului din afara acestuia. În endometrioză, celulele asemănătoare celor endometriale se pot prinde de uter, ovare, trompe, colon, vezică, rinichi, vagin. De asemenea, ele se regăsesc în diferite cazuri și în zona abdominală, pe intestine, ficat, splină, diafragmă, generând endometrioza abdominală.
Există paciente care însă suferă de endometrioză toracică (prezența țesutului endometrial sub formă de insule de celule sau chiar noduli în cavitatea toracică, în special pe și în interiorul plămânilor). Au fost raportate însă și cazuri în care endometrioza a putut fi depistată chiar și la nivelul laringelui, dar și la cel al creierului.
Rezultatul acestei migrări de celule endometriale se traduce în aderențe, chisturi, noduli, hemoragii interne/externe și multă durere. Iar durerea nu este doar specifică menstruației, așa cum se crede de publicul larg, ci, la unele femei, poate fi prezentă la praguri inimaginabile, pe tot parcursul lunii.
Până în prezent nu se cunoaște un tratament care să vindece endometrioza, iar medicația folosită la nivel mondial tratează și ameliorează numai simptomele (în principal durerile). Tratamentele folosite sunt: hormonale (induc medicamentos menopauza pentru câteva luni, uneori chiar de la vârste destul de fragede: de exemplu 21-24 de ani) sau chirurgicale acolo unde se impun.
Endometrioza presupune o serie de complicații majore cu care pacientele se pot confrunta. Așadar, pe lângă durerile insuportabile pacientele pot dezvolta:
- Aderențe: care sunt benzi de țesut fibros ce leagă organe și țesuturi vecine în mod normal neconectate. Aceste bride de țesut lipesc între ele organe care, în mod normal se mișcă liber și, de aceea, pot produce durere și chiar ocluzie intestinală.Cea mai gravă formă de infiltrare a aderențelor în endometrioză duce la așa numitul frozen pelvis (pelvis înghețat), care presupune blocarea tuturor organelor din pelvis. Dincolo de durerile insuportabile, frozen pelvis poate pune viața pacientei în pericol și se poate repara numai cu intervenție chirurgicală.
- Chisturi: În unele cazuri, ele necesită intervenție chirurgicală dacă sunt mai mari de 4 cm și tratament adecvat oferit de medicul specialist.
- Noduli: În endometrioză se întâlnesc cel mai frecvent între vagin și rect, pe colon, vezică, vagin sau plămâni, punând în pericol viața pacientei. Din cauza acestor noduli și a faptului că dezvoltarea anormală a lor duce la stenoze, pacientele trec prin operații care presupun: rezecții de rect, vagin, vezică, intestine, iar la acest nivel deja vorbim despre colostome (anus contra naturii, incizie în abdomen, însoțită de o pungă în care se adună materiile fecale, cu care pacientele sunt obligate să trăiască uneori chiar și până la câteva luni). Nodulii se pot forma la nivelul intestinelor, rectului, vaginului, vezicii urinare, uterului, sau între vagin și rect.
CUM SE DIAGNOSTICHEAZĂ CORECT ENDOMETRIOZA ȘI ADENOMIOZA?
În primul rând este necesar să găsiți un medic ginecolog care să aibă competențe în endometrioză și să știe cum să o recunoască. Endometrioza se poate diagnostica prin:
- Anamneză (discuția legată de istoricul medical al pacientei)
- Consult pe masa ginecologică
- Ecografie transvaginală
- RMN cu protocol special de endometrioză. Acesta presupune pe lângă substanța de contrast (folosită la orice tip de RMN clasic) și instilare de gel steril intra-vaginal și intra-rectal. În prezent, acest tip de RMN, interpretat atenție, de un medic radiolog cu specializare în interpretarea imagistică a endometriozei și adenomiozei se realizează NUMAI în București, Timișoara și Constanța!
- Hidro- Colo CT
- Adenomioza poate fi suspicionată la pacientele care acuză dureri mari la menstruație, dar și în restul lunii. Se diagnostichează ecografic, dar și cu ajutorul RMN-ului cu protocol de endometrioză, diagnostic confirmat prin examen histopatologic, doar în cazul unei histerectomii. Pentru a iniția însă un tratament nu este însă necesară confirmarea histopatologică a adenomiozei.
CUM SE REALIZEAZĂ CORECT RMN-UL CU PROTOCOL DE ENDOMETRIOZĂ?
– Pacienta trebuie să realizeze această investigație între zilele 10-20 ale ciclului menstrual
– Dacă pacienta este la menopauză naturală sau indusă medicamentos RMN-ul poate fi realizat în orice perioadă a lunii
– pacienta va efectua o microclismă (ce se cumpară de la orice farmacie), cu două-trei ore înainte de a veni la programare sau cu o seară înainte/în dimineața când este programarea, dacă pacienta nu e din localitate și sosește direct de pe drum;
– pacienta poate manca ceva usor înaintea examinării;
– pacienta poate bea cafea, apă, ceai;
– pacienta trebuie să își ia medicația de fond- dacă are.
– examinarea durează aproximativ 1 oră și 30 de minute incluzând timpul de scanare și cel de pregătire;
– această investigație NU este dureroasă;
Pacientele care sunt MEMBRE ALE ASOCIAȚIEI EU ȘI ENDOMETRIOZA AU 15% REDUCERE DIN PREȚUL TOTAL AL ACESTEI INVESTIGAȚII REALIZATE ÎN CONSTANȚA! În prezent, din toate cele trei orașe unde se realizează acesată investigație, reducerile de membru în Asociația Eu și Endometrioza oferă CEL MAI MIC PREȚ cu care se poate face acest rmn în toate cele trei orașe ale țării! Află AICI cum devii membru în Asociație!
CUM SE REALIZEAZĂ CORECT HIDRO COLO CT?
– pacienta va începă pregătirea cu 24 de ore înainte de ora programării;
– cu 24 h înainte de examinare va consuma NUMAI lichide: supe, ciorbe de legume, ceaiuri, apă;
– În ziua examinarii, NU va manca sau bea cafea cu 4-5 ore înainte de ora programării;
– apă poate consuma până în momentul examinării;
– dacă are medicatie de fond, aceasta nu va fi întreruptă;
– examinarea dureaza aproximativ 1h, incluzand timpul de scanare și cel de pregătire;
– această investigație NU este dureroasă;
Pacientele care sunt MEMBRE ALE ASOCIAȚIEI EU ȘI ENDOMETRIOZA AU 20% REDUCERE DIN PREȚUL TOTAL AL ACESTEI INVESTIGAȚII REALIZATE ÎN CONSTANȚA! În prezent, din toate cele trei orașe unde se realizează acesată investigație, reducerile de membru în Asociația Eu și Endometrioza oferă CEL MAI MIC PREȚ cu care se poate face acest rmn în toate cele trei orașe ale țării! Află AICI cum devii membru în Asociație!
CARE ESTE VÂRSTA LA CARE POT DEZVOLTA ENDOMETRIOZĂ/ADENOMIOZĂ?
În endometrioză vârsta nu este importantă! Poți fi adolescentă (cu toate că au fost raportate cazuri de endometrioză chiar și la fetițe), femeie activă sexual sau intrată deja la menopauză și tot să suferi de endometrioză. Iar calitatea vieții sub un astfel de diagnostic nu este deloc una fericită.
CARE ESTE AJUTORUL DE CARE POT BENEFICIA ÎN PREZENT?
Până acum, în România nu există organisme care să ofere ajutor concret, palpabil pacientelor cu endometrioză. Acesta este motivul pentru care am hotărât înființarea Asociației Eu și Endometrioza. În numai câteva luni de când existăm am reușit să realizăm proiecte importante pentru pacientele de la noi din țară pe care te invităm să le consulți AICI!
De asemenea, oferim o multitudine de reduceri substanțiale și facilități pentru membrii Asociației. despre care poți citi mai multe, AICI!
Îți oferim constant informații importante pentru a te putea documenta cât mai mult și mai corect despre cum să îți manageriezi viața cu endometrioză, publicate aici și pe pagina noastră de Facebook: Asociația Eu si Endometrioza!
Lunar organizăm întâlniri, workshopuri, seminarii la care poți participa și afla multe informații utile de la specialiști ginecologi, radiologi, nutriționiști, psihologi, acupuncturiști sau pe terapii complementare. Organizăm de asemenea întâlniri între medicii ginecologi din diverse orașe, pe care îi aducem împreună pentru a discuta și face schimb de experiență în ceea ce privește managementul endometriozei.
NU EȘTI SINGURĂ!!!
La aceste întâlniri vei descoperi o mulțime de femei care trec exact prin ce treci și tu! Suportul lor este de neprețuit! Poți conta că nimeni nu te va judeca, nu îți va contesta durerile, ba mai mult, vei primi sprijinul și înțelegerea de care ai nevoie și pe care, poate, de multe ori nu ai simțit că cei din jurul tău (medici, familie, apropiați) ți le pot oferi.
Pe Facebook avem un Grup de suport dedicat pacientelor cu endometrioză. Te poți înscrie și tu! Se numește: Eu și Endometrioza!
Ne poti scrie oricand pe adresa de email: eusiendometrioza@gmail.com.
Femeile diagnosticate cu endometrioză ajung să renunțe la joburi pentru că durerile și simptomele intervin în activitățile zilnice. De asemenea, ele își pierd uneori familiile, pentru că aceleași manifestări afectează viața de cuplu, au nevoie de multe ori de psihoterapie din aceste cauze și pentru faptul că, deși nu este o condiție obligatorie, INFERTILITATEA este destul de prezentă în endometrioză.
Medicii sunt doar o parte a acestui mecanism, care trebuie să ia în calcul la noi în țară endometrioza. Dincolo de ușile lor suntem noi, pacientele cu endometrioză, noi, Asociația Eu și Endometrioza, care avem nevoie să fim consultate, auzite, ajutate!
Dacă vrei să te implici mai mult și să ne ajuți în proiectele pe care le derulăm, iată AICI de ce colaboratori avem nevoie!
Te invităm să vii alături de noi în Asociația Eu și Endometrioza pentru a putea lucra împreună, cât mai util pentru starea ta de bine și pentru a ne obține drepturile legale, recunoscute, ca paciente cu endometrioză!
Sursa Foto: stopfryingyourbrain.com






Alina
Buna ziua,
Imi puteti spune, va rog, care sunt clinicile din Bucuresti in care se efectueaza analizele necesare diagnosticarii endometriozei (rmn si hidro colo CT)?
Cu multe multumiri!
Eu și Endometrioza
Bună, Alina!
Multumim pentru mesaj! Te invitam pe grupul de Fb Eu și Endometrioza unde poti afla toate detaliile care te interesează! Mulțumim!